StoryEditorOCM
KonavlePRVI KOMUNALAC KONAVALA

Arbulić o poskupljenju parkinga u Cavtatu: ‘Lani smo imali istu tarifu, iste cijene i opcije, a komod se plaća svugdje u svijetu tako da nema razloga da se ne plaća i u nas!‘

Piše Dv
12. lipnja 2023. - 21:17

Među članovima Facebook-grupe "Zavazda Konavle" povela se žustra rasprava oko najnovijeg poskupljenja parkinga u Cavtatu. Tako je cijena s 1,4 skočila dvostruko - na 3 eura po satu. Pozadinu poskupljenja otkriva direktor komunalnog društva Čistoća i zelenilo Konavle, Pavo Arbulić.

image

Parking u Cavtatu

Općina Konavle/Općina Konavle

- Cijene su eventualno pošle malo prema gore radi poravnavanja obračuna s kuna na eure jer nam aparat jednostavno ne može funkcionirati na sitne kovanice pa smo to organizirali na način da zaokružimo da bude prihvatljivije. Što se tiče Konavljana, mi smo takoreći zaokruživali nama ‘u škinu‘ jer, kad se 200 kuna prebaci u eure, to je 26,50 eura, a mi smo zaokružili na 24 eura. Nije bilo nikakvog poskupljenja, lani smo imali istu tarifu, iste cijene i opcije. Što se događa? Imamo cjenik koji prati turističku sezonu kad znamo da imamo povećani broj turista i dolazaka stranih državljana u našu Općinu, stoga pokušavamo uprihodovati što više sredstava. Tome je usmjeren cjenik, a svi žitelji Općine Konavle imaju pravo izvaditi mjesečnu kartu u vrijednosti od 24 eura i neograničeno puta doći i parkirati, a za žitelje stare jezgre Cavtata cijena mjesečne karte je 12 eura, a sad radi radova imaju besplatnu kartu, kaže Arbulić.

Prokomentirao je i cijenu od 3 eura za jedan sat parkiranja.

- Ista je stvar kad odem u Grad, tamo je 6,7 eura na Žičari, a na Pilama je još skuplje. Nedavno sam bio u Makarskoj pa sam tamo platio 4 eura sat parkiranja. Kad uđemo u posezonu s 3 eura će se cijena smanjiti na 1,5 eura, nećemo vraćati na 1,4 eura zbog toga što nam naplatna mašina previše kovanica traži, a nije čak ni korektno da, kad recimo ubacite novčanicu od 20 eura pa vam primjerice automati istrese 15 eura u kovanicama od 10 i 20 centi, isto je to nezgodno. Uskladili smo rad automata da on može raditi s većim vrijednostima u kovanicama, a samim time će se korisnicima kusur više vraćati u novčanicama, pojašnjava Arbulić odgovarajući na pitanje je li 3 eura po satu puno, posebno za one iz ostatka Dubrovačko-neretvanske županije koji dolaze u Cavtat napraviti đir i popiti kavu, među kojima su vjerojatno najbrojniji Dubrovčani?

image

Mnogi Dubrovčani dolaze na kavu, a nakon toga učine đir cavtatskom rivom 

Tonći Plazibat/Cropix

- Mogu postaviti kontrapitanje – je li nama puno 6, 7 eura kad idemo parkirati u Dubrovniku kad su Ljetne igre?! Teško mi je procjenjivati što je kome skupo, a što nije. Reći ću nešto iz osobnog iskustva, kad je recimo bio festival Bavarin, kad vidim koliko sam potrošio za hranu i piće, omjer parkinga mi nije toliko bio značajno skup. Komod se plaća svugdje u svijetu tako da nema razlog da se ne plaća i u nas, zaključuje Arbulić.

29. travanj 2024 17:21