StoryEditorOCM
DubrovnikFOTO/VIDEO

Velika festa na Elafitima: Suđurađ proslavio blagdan Gospe Karmelske, pohodili ih susjedi s Lopuda

Piše GB
16. srpnja 2023. - 13:50

Mještani Suđurđa danas su proslavili glavnu godišnju festu, blagdan Gospe Karmelske. Okupili su se tom prigodom vjernici mjesne Župe Velike Gospe koji na Festu svetoga Vlaha redovito odlaze pod barjakom Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Misno slavlje predvodio je don Jerko Ban, mjesni svećenik koji stoluje u župnom uredu u Luci šipanskoj. Slavlje je okupilo dvjestotinjak vjernika u dugoj procesiji kojoj tropske vrućine ni najmanje nisu smetale.

image

Vjernici Suđurđa slavbili su Gospu Karmelsku

Toni Cvjetković/

Bivši festanjul iz redova obrtnika, elektrotehničar Toni Cvjetković iz Suđurđa kaže nam kako je crkva smještena u zaljevu Pakljena gdje je nekad bio naseljeni zaselak. Prvi su tako doselili redovnici bazilijanci, za njima benediktinci, a potom i isusovci. Prvi spomen crkve datira iz godine dubrovačkog Statuta 1272., a povijesni izvori kažu kako je 1666. u vrijeme kad je harala bolest vlast Dubrovačke Republike donijela odluku o uspostavi svečane procesije koja se održala do danas.

image

Vjernici Suđurđa slavili su Gospu Karmelsku

Toni Cvjetković/

Otkrio nam je i kako se prema starom običaju, stanovnici Šipana i Lopuda posjećuju međusobno kad slave Bogorodicu. Tako Lopuđani dođu k susjedima Šipancima proslaviti Gospu Karmelsku u srpnju, a vjernici sa Šipana uzvraćaju posjet Lopudu na Veliku Gospu 15. kolovoza.

Vjernici Suđurđa večeras će se okupiti na pučkoj festi uz nastup Totem benda iz Splita, a na jelovniku bi se mogle naći pečene srđele i meso. Očekuje se i posjet prijatelja iz Trstenog i Brsečina barkama, kaže nam Toni Cvjetković.

 

 

 

 

 

 

29. travanj 2024 03:49