StoryEditorOCM
DubrovnikPREDIZBORNA KAMPANJA

Utrka za ‘mlade‘ glasove: provjerili smo tko je od političara na jugu hrvatske u trendu i koliko su aktivni na TikToku

Piše Anton Hauswitschka
6. travnja 2024. - 11:05

Društvena platforma TikTok koju je u principu namijenjena mladima  i koja je bila izvrgnuta kritikama zbog opasnih ‘izazova‘ kojima se odazivaju tinejđeri, ali i navodnoj krađi podataka korisnika te špijunaži od strane kineske Vlade,  obilježiti će među ostalim  ovu predizbornu kampanju za hrvatske parlamentarne izbore koji se održavaju 17. travnja. 

Naime, u posljednjih nekoliko dana hrvatski političari masovno otvaraju svoje račune na TikToku u nadi da će svojim promotivnim video uradcima privući najmlađe birače.  U tome se posebice angažirao HDZ te na TikTok ‘izvukao‘ svoje kandidate, pa i one kojima društvene mreže baš i nisu prirodni okoliš,  poput ministra zdravstva Vilija Beroša.  

image

Profil Mata Frankovića na TikToku

Tiktok/screenshot/

 Zanimalo nas je prate li trendove i političari Dubrovačko-neretvanske županije koji se nalaze na izbornoj listi u X. izbornoj jedinici, pa smo provjerili tko sve od njih koristi TikTok. U našoj pretrazi te aplikacije uspjeli smo pronaći tek tri osobna korisnička računa, dubrovačkog gradonačelnika i 4. na listi HDZ-a, Mata Frankovića,kandidatkinje  Centra Viktorije Knežević koja se na zajedničkoj listi sa SDP-om nalazi na sedmom mjestu te načelnice Vela Luke, esdepeovke  Katarine Gugić koja je na listi šesta. U odnosu na druge  Mata Frankovića možemo nazvati veteranom TikToka koji se na toj platformi aktivirao u kolovozu prošle godine i stekao  1036 pratitelja, a njegovih 185 video objava dobile su  10.5K lajkova.  

image

Profil Viktorije Knežević na TikToku

Tiktok/screenshot/

Viktorija Knežević na TikTok se uključila dva mjeseca nakon Frankovića, kada je u studenom prošle godine najavila kandidaturu za gradonačelnicu Dubrovnika i po broju pratitelja čak je jača od Frankovića. Ima ih 1339, a njezinih 27 video uradaka prikupilo je 14.1K lajka. 

image

Profil Katarine Gugić na TikToku

Tiktok/screenshot/

Velaluška, Katarina Gugić ‘nova‘ je na ovoj mreži, a njezin prvi i trenutno jedini video uradak objavljen je jučer. Ima  6 pratitelja i 21 lajk.  Na TikToku pronašli smo još i nositelja liste Možemo za X. izbornu jedinicu, Đura Capora te njegovu stranačku kolegicu Petru Marčinko, no njihovi video nastupi objavljeni su na TikTokovom profilu političke stranke Srđ je Grad.

image

Profil Srđ je Grad na TikToku

Tiktok/screenshot/

Zanimljivo je  da je u veljači prošle godine Europski parlament zabranio je TikTok na službenim mobilnim uređajima svog osoblja zbog preuzimanja  korisničkih podataka te mogućeg uplitanja kineske Vlade, da bi već u lipnju na zabranu korištenja aplikacija bile  pozvane i nacionalne Vlade članica EU. No kada su u pitanju izbori i prikupljanje glasova EU u TikToku ne vidi nikakav problem, pa će se ta društvena platforma koristiti i u nadolazećim izborima za Europksi parlament koji se održavaju u lipnju ove godine.

02. svibanj 2024 16:25