StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Uručene učeničke i studentske stipendije, za poduzetnice 48 tisuća eura, a za javne potrebe u kulturi 350 tisuća eura

Piše Grad Dubrovnik
7. siječnja 2024. - 06:15

RAST UDJELA DEFICITARNIH ZANIMANJA

Gradonačelnik uručio učeničke i studentske stipendije

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je danas stipendije učenicima i studentima koji su pravo na stipendije ostvarili u školskoj/akademskoj godini 2023/2024., njih ukupno 62 u pet kategorija s najvećim udjelom stipendija za deficitarna obrtnička i medicinska zanimanja.

 

Naime, od 26 učenika njih 15 školuje se u deficitarnim zanimanjima. Najveći broj studentskih stipendija otpada na područja društvenih i humanističkih znanosti (11) te područja prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, biomedicine i zdravstva  (10), a šest je studenata u deficitarnim zanimanjima, od toga četiri za doktore medicine.

Nadarenim učenicima i studentima dodjeljuju se 23 stipendije, 9 stipendija učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovnog stanja, 8 stipendija stradalnicima ili djeci stradalnika Domovinskog rata te jedna stipendija osobi s invaliditetom.

Gradonačelnik Mato Franković čestitao je ovogodišnjim stipendistima Grada Dubrovnika i poželio im je uspješan nastavak obrazovanja. Istaknuo je kako gradska uprava uvijek nastoji povećavati sredstva za stipendije kao i iznose pojedinačnih stipendija.  

image

Uručene su 62 stipendije

Grad Dubrovnik/

Naime, upravo se od akademske godine 2023/2024. iznosi za stipendije od povećavaju se za 10 posto i iznose 220 eura za studente koji studiraju izvan Dubrovnika, 120 eura za studente koji studiraju u Dubrovniku, 145 eura za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika i 75 eura za učenike koji se školuju u Dubrovniku. Do povećanja mjesečnog iznosa stipendija došlo je u školskoj/akademskoj godini 2019./2020. pa je ovo drugo povećanje iznosa stipendija koje osigurava Grad Dubrovnik.

Ukupna godišnja proračunska izdvajanja za stipendije i kredite za školovanje u 2024. (planirano je 374.000 eura ili 2.81 milijuna kuna) veća su za 20 posto od izdvajanja planiranih izvornim proračunom za 2023., a povećan je i broj stipendija za deficitarna zanimanja.

I ove godine poseban je naglasak na zanimanjima u zdravstvu poput doktora medicine te medicinskih sestara i tehničara, a kao rezultat tih napora gradske uprave, na ovogodišnji natječaj za stipendije najbolji odaziv zabilježen je za stipendije u obrtničkim i medicinskim zanimanjima.

Poticaj deficitarnim zanimanjima

Grad Dubrovnik posebno želi potaknuti učenike i studente na obrazovanje u deficitarnim zanimanjima, koja su pomno utvrđena sukladno potrebama ustanova od posebnog interesa za Grad u području zapošljavanja poput Opće bolnice Dubrovnik, Doma zdravlja, Centra za socijalnu skrb te područnih službi Zavoda za zapošljavanje i Gospodarske komore.

 

URUČENI UGOVORI PODUZETNICAMA 

Za 40 poduzetnica osigurano 48 tisuća eura

Ženama poduzetnicama dodijeljeno je 40 potpora u iznosom do 1325 eura i intenzitetom potpore do 100% prihvatljivih troškova do razine maksimalnog iznosa. Za ovu namjenu u Proračunu Grada osigurano je 48.354,04 eura što je gotovo dvostruko više nego godinu prije.

Gradonačelnik Mato Franković je korisnicama potpore uručio 16 ugovora, dok će se ostalim poduzetnicama ugovori dostaviti putem Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more, koji operativno provodi program.

 

Uputivši čestitku svim poduzetnicama koje su ostvarile pravo na potpore gradonačelnik je zahvalio na njihovom doprinosu zajednici te je izrazio uvjerenje da će se program u budućnosti nastaviti razvijati kako bi Grad Dubrovnik mogao još snažnije poticati razvoj ženskog poduzetništva.

image

Poduzetnice, potpore

Grad Dubrovnik/

Pravo na potpore korisnice su ostvarile na temelju provedenog javnog poziva u sklopu projekta „Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku“. Program obuhvaća subjekte malog gospodarstva, trgovačka društva, obrte i OPG-ove u vlasništvu žena, državljanki Republike Hrvatske u privatnom vlasništvu (50 posto i više), a koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva.

Poslovne aktivnosti za koje se navedenim programom odobravaju sredstva podijeljene su u dvije kategorije. Prva obuhvaća inicijalne troškove opremanja poslovnog prostora, izrade poslovnog plana i konzultantske usluge, izradu web stranice te sufinanciranje troškova čuvanja djece poduzetnicama početnicama, dok su drugom kategorijom obuhvaćene inovacije uvedene u poslovne postupke. Moguće ja tako dobiti potporu za kupnju novih strojeva ili opreme kojima će se unaprijediti poslovanje, razvoj novog proizvoda ili usluge, za nastupe na specijaliziranim sajmovima, edukacije i slično.

OKVIR

Program dodjele potpora ženama poduzetnicama Grad Dubrovnik uveo je 2018. godine. U 2022. u Proračunu je izdvojeno 200 tisuća kuna, a sada je taj iznos povećan na gotovo 50 tisuća eura.

 

DODIJELJENI UGOVORI ZA JAVNE POTREBE U KULTURI

 

Uz rast izdvajanja od 55 posto - 350 tisuća eura za 101 program

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je ugovore o korištenju sredstava za provedbu Programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2024.  godinu.

Programom je obuhvaćeno 70 pojedinaca, društava i drugih organizacija kulture koji ću uz financijsku potporu Grada Dubrovnika provesti 101 kulturni program izvan djelatnosti ustanova u kulturi. Ukupna vrijednost financijske potpore je 350.000 eura, što predstavlja povećanje od 55 posto u odnosu na 2023. godinu.

Gradonačelnik je zahvalio svim prisutnim pojedincima i njihovim ustanovama na angažmanu i kreativnom doprinosu istaknuvši ako je Dubrovnik grad kulture te kako je sasvim prirodno da Grad povećava sredstva alocirana za kulturne programe te kako je sukladno rastu proračunskih prihoda opravdano očekivati povećanje izdvajanja za kulturu.

image

DODIJELJENI UGOVORI ZA JAVNE POTREBE U KULTURI

Programom javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2024. godinu obuhvaćene su kulturne aktivnosti koje doprinose zadovoljavanju kulturnih potreba građana Dubrovnika, obogaćivanju kulturnoga života i podizanju kulturne ponude Grada, kao i poboljšanju materijalnih uvjeta za razvoj kulture.

Također, Program javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2024. godinu ostvaruje se u suradnji javnog i privatnog sektora, u partnerstvu Grada Dubrovnika i gradskih kulturnih ustanova, umjetničkih organizacija, udruga, samostalnih umjetnika, umjetničkih obrta i ostalih kulturnih institucija.

Prioritet u financiranju Programa javnih potreba je  redovna djelatnost ustanova u kulturi kojima je Grad Dubrovnik osnivač. Osim navedenog, posebno su vrednovani i podržani projekti kojima se obilježava 45. obljetnica upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine,15. obljetnica upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na UNESCO-ovu listu Sjećanje svijeta u studenome ove godine. Kao i svake godine, sufinanciraju se i drugi kulturni programi koji su pozitivno ocijenjeni od strane kulturnih vijeća i sukladno njihovom prijedlogu sufinanciranja.

 

29. travanj 2024 10:59