StoryEditorOCM
DubrovnikBORBA PROTIV KORONE |

U Dubrovniku još ne znaju kako će se organizirati cijepljenje, no znaju da nemaju gdje čuvati cjepivo na minus 78 stupnjeva!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
13. studenog 2020. - 12:26
I Dubrovčane, kao i ostatak svijeta,  zanima kako će se odvijati najavljeno cijepljenje protiv korone, jer sve su glasnije vijesti da je cjepivo protiv novog koronavirusa pronađeno, odnosno zasad je učinkovito oko 90 posto, tvrde njegovi pronalazači.
Naime, farmaceutska tvrtka Pfizer nedavno je objavila da 'njihovo biotehnološko cjepivo u kliničkim studijama može postići 90-postotnu zaštitu od koronavirusa'.

No, s tim podatkom valja biti oprezan, upozorava i Jutarnji list - dio znanstvene zajednice poziva na oprez i suzdržavanje od pretjeranog optimizma, barem dok Pfizer ne objavi detaljne podatke o svojoj kliničkoj studiji, koja još traje. Ne ulijeva povjerenje ni činjenica da je ta tvrtka već obilježena u velikoj aferi - u rujnu 2009. Ministarstvo pravosuđa SAD-a objavilo je sklapanje najveće nagodbe o prijevarama u zdravstvu u svojoj povijesti. Radilo se o lažnom medicinskom marketingu, a krivac, Pfizer, obavezao se da će za taj lažni marketing platiti 2,3 milijarde dolara. Kako je tada američko ministarstvo objavilo na svojim web-stranicama, tu je svotu Pfizer pristao isplatiti 'za rješavanje kaznene i građanske odgovornosti koja proizlazi iz ilegalne promidžbe određenih farmaceutskih proizvoda'.  I Hrvati su imali priliku susresti se s obmanama iz Pfizera. Kako piše Slobodna Dalmacija 2012., predstavnici ove tvrtke desetak su godina podmićivali hrvatske liječnike da obave kliničke studije kako bi regulatorna tijela odobrila njihove lijekove. Uzimali su sve – od novca do plaćenih putovanja, a američki farmaceutski div uspio se nagoditi za plaćanje 60 milijuna dolara zbog podmićivanja doktora koji su propisivali isključivo njihove lijekove.

image
Američki gigant najavio cjepivo s 90 posto učinkovitosti


Stoga valja pričekati kliničke studije i druge provjere koje prolazi svaki lijek prije nego se pusti na tržište. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za medije je izjavio da je nacrt plana cijepljenja protiv koronavirusa spreman, ali da bi se realizirao, potrebne su 'dodatne informacije o uporabi za svako od tri cjepiva koje je zasad rezervirala Hrvatska'. Najveću količinu trebala bi isporučiti Astrazeneca – 2.7 milijuna doza, a Pfizer milijun doza. Distribuciju i skladištenje svih cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatskoj vodit će tvrtka Medoka, koja inače distribuira cjepiva iz obveznog program cijepljenja. Pfizerove doze moraju se čuvati na temperaturi od - 78 °C, pa se čekaju napuci proizvođača. Zasad je poznato da niti jedna veledrogerija u Hrvatskoj nema takve spremnike za pohranu, pa se mora iznaći način za njihovo čuvanje. Sva cjepiva dosad su se čuvala na temperaturama između 2 i 8 stupnjeva C.  Tako je uvijek bilo i u Domu zdravlja Dubrovnik, čiji ravnatelj Branko Bazdan potvrđuje ovu informaciju.

-Dosad smo imali cjepiva koja se čuvaju u običnim frižiderima, a kako će to biti s cjepivom protiv koronavirusa, ne znam. To bi trebao znati dubrovački Zavod za javno zdravstvo, ako i oni uopće nešto znaju -  istaknuo je Bazdan.  - Sve to ide preko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pa onda oni dijele po svojim zavodima sva cjepiva, koja od njih uzimamo', dodao je. Na pitanje kako će se skladištiti cjepivo na temperaturi od -80 C, ravnatelj je odgovorio: 'Moram reći da još ne znam. Čuo sam i ja to, ali kako će to biti i u kojoj je fazi, nije mi poznato. To je informacija za koju još trebaju detaljne upute'. Dom zdravlja Dubrovnik nikad dosad nije skladištio lijekove na tako niskim temperaturama - dodao je Branko Bazdan.

image
Ilustracija


Moguće je da će proizvođač cjepiva, zbog problema oko skladištenja, organizirati češću dostavu u manjim količinama ili će države morati organizirati cijepljenje u većem broju zdravstvenih ustanova, pa i u ljekarnama, što je 'već viđeno' na cijepljenju protiv gripe. Cjepiva na tako niskim temperaturama kao što je ovo protiv koronavirusa dolaze u posebnim spremnicima sa suhim ledom koji hlapi čim se oni otvore, a u potpunosti nestaje poslije tri dana. Takvi se spremnici mogu skladištiti u hladnoj komori na minus 20 i navodno bi ih se moglo čuvati u hladnjači tri tjedna. S obzirom da veledrogerije nemaju takve prostore, priča se da bi mogle 'uskočiti' tvrtke poput Lidla, Konzuma i Lure sa svojim hladnjačama. Dakle, odgovori na pitanja kako će se u praksi na našem području provoditi cijepljenje protiv korone, tko će prvi dobiti cjepivo, za koga je obvezno, za koga nije, gdje će se čuvati, koliko se doza očekuje u prvoj turi i koliko se procjenjuje da će doza trebati na našem području zasad je teško odgovoriti, jer u to nisu upućeni ni čelnici zdravstvenih ustanova u Dubrovniku. Isto tako, teško je reći kada se nakon početka cijepljenja očekuje ukidanje statusa epidemije u RH, odnosno hoće li to ići po županijama ili centralno.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić rekao nam je da 'cijepljenje protiv bilo čega ne provode bolnice, nego zavodi za javno zdravstvo'.  Mi interno cijepimo doktore, ali zavodi to provode. Ništa nam još nije došlo pismeno oko toga'-  naglasio je dr. Bekić.  Na pitanja ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dr. Matu Lakiću o prvenstvu cijepljenja protiv koronavirusa, koliko se doza očekuje i gdje će se čuvati, uspio nam je samo kratko odgovoriti na sms: 'Nemamo nikakve informacije o cijepljenju protiv covida'.
 
02. lipanj 2024 15:44