StoryEditorOCM
DubrovnikUSUSRET OBNOVI

U dubrovačkoj bolnici pukla je cijev te je poplutala jako važna dvorana za pacijente, evo što se dogodilo i je li kvar saniran

Piše mrk
21. studenog 2023. - 19:02

Novo puknuće vodovodne cijevi jutros je poremetilo rad dubrovačke Opće bolnice. Podsjetnik je to da energetska obnova bolnice za koju je odobren iznos od 7.364.913,12 eura, potpuno opravdan i hitan. Kompleks bolnice izgrađen 80-tih godina prošlog stoljeća, nikada nije dovršen u cijelosti kako je planirano, a unatoč tome što se  stalno ulaže u popravke, najstariji dio bolnice u vrlo je lošem stanju kad je u pitanju stolarija i instalacije. Jutrošnja poplava dovoljno govori o stanju i uvjetima zgrade bolnice.

Djelatnike je jutros zatekla poplava u dvorani za održavanje fizikalne terapije gdje dnevno prođe više desetaka ljudi. Veće grupe fizikalne terapije nisu se održale, a djelatnici su u manjim prostorijama radili s individualnim pacijentima.

image

Ilustracija

Saša Burić/Cropix

Josip Matuško, v.d. voditelj Tehničke sužbe u bolnici kaže kako su još u ponedjeljak navečer morali intervenirati na hidrantskoj mreži bolnice  gdje je popustio jedan ventil koj se nalazi u stropu dvorane za vježbanje fizikalne terapije.

- Drugi dio mreže ide prema laoboratoriju i tu je, kako su cijevi pod tlakom, došlo do popuštanja na obje strane. Uspjeli smo to djelomično blokirati i privremeno popraviti, a nastavak radova  bit će u subotu. Svaki ovakav događaj izazove poremećaj na listama  čekanja za terapiju, no uspjeli smo  dvoranu dovesti  do toga da se već danas popodne mogu održavati vježbe kako pacijenti ne bi imali daljnjih neugodnosti. U laboratoriju gdje se natopio samo zid od gipsa posao je nastavljen normalo, kao i na svim drugim odjelima bolnice - rekao je Matuško.

Kako smo već pisali Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu 30 zgrada javnog sektora, među njima i za Opću bolnicu Dubrovnik. Realizacijom projekta bolnica bi trebala ostvariti značajne energetske uštede. Dobivenih 7,3 milijuna eura bespovratnih sredstava predstavlja oko trećinu potrebnih sredstava.

image

Opća bolnica Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Plan je iz obnovljivih izvora dobiti 69 posto energije, a u konačnici će sve rezultirati smanjenjem emisije CO2 za čak 90 posto

Kako bi bili spremni za natječaje poput ovoga MPUGDI-a, u OB Dubrovnik navrijeme su pripremili projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu, raspisali natječaj, a posao je povjeren tvrtki Rudan d.o.o., iz Žminja.

- Cjelokupni iznos za provedbu projekta energetske učinkovitosti za objekte A i B, a to su objekti u kojima borave pacijenti i gdje se pružaju medicinske usluge, nešto je manji od 20 milijuna eura. Preostaju nam razgovori s državnim tijelima o financiranju preostalog iznosa – rekao je nedavno za Dubrovački vjesnik prim. dr. sc. Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

29. travanj 2024 02:42