StoryEditorOCM
DubrovnikMALI IZVJEŠTAJ |

SUDEĆI PO BOJI PAPRIKA, LAPADSKA PLACA JE U ‘ŽUTOM‘ ‘Samopopisali‘ smo subotnju ponudu i ostali ugodno iznenađeni rujanskim obiljem

Piše Bruno Lucić
18. rujna 2021. - 11:25

Tmurno. To je bio prvi naš dojam ove subote koju je izvan zora dobro nakvasila kiša. Doduše, neki dojam tmurnosti steknu kad se probude i kad pogledaju kraj sebe u krevetu, već im se dan namrči ma koliko sunčan bio. Ali, nećemo o takvima, njima je cijena života još prihvatljiva pa im se ne isplati mijenjati ponudu.

Opet ćemo vas malo udaviti s našim izvještajem, ali bit će bogat jer su takvi bili i stolovi koje smo zatekli na lapadskoj placi. Suša je bila velika, žali nam se jedna prodavačica, ali stolovi svake prodavačice i prodavača pričaju priču za sebe, ne treba ništa govorit. Vidi se čiji se trud isplatio, tko je redovito navodnjavao i radio na zemlji, na lapadskoj placi izvježbano oko vidi plodove rada.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Ljeto se kalendarski proteže skoro do kraja rujna, ali se, bome, atletski protegnulo i na lapadsku placu. Da u životu nije sve u veličini (gle čuda! - sad ćete uzviknuti) dokazuje i primjer velikih i malih tikvica, velikim se cijena kreće između 10 i 15 kuna, a pazite sad, malima 15 kuna. Što nam to govori u ovom slučaju? Pa manje je slađe!

Zatekli smo i luk koji, onako, nezainteresirano stoji u kantunu jednog stola i nudi se za 15 kuna, sitnija i krupnija mrkva ima istu cijenu, također se nije baš angažirala, razbacana je, nije joj danas dan. Cikla je također članica UPP-a, Udruge pasivnog povrća, sve nešto hoće-neće, njezin je problem kao i s nekim muževima, nitko je neće ma koliko se cijena od 15 kuna činila pristupačnom. Balančane (15 kuna) već imaju šanse da avancaju, one završavaju tu i tamo, prvo u nečijim rukama, potom na vagi, a potom u nečijim saketima, a nadamo se da će uživati onaj u čijim ustima završe.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Pomadore (15 kuna) su postale kao Harrison Ford ljetos, toliko iskaču na sve strane, toliko su sveprisutne da nam nisu više interesantne kao na početku kad smo se oduševljavali. Žao nam je, ali slične osjećaje gajimo i prema kukumarima (15 kuna). Našli smo i kupus, onaj od 10 kuna po balici i onaj glavati koji je ipak za 5 kuna skuplji, mada se isto malo čudimo da mu cijena nije pala jer svakodnevno na televiziji gledamo neke kojima je očito kupus u glavi! Ima i peveruna koji su 20 kuna.       

image
Tonći Plazibat/Cropix

Na jednom stolu patate (8 kuna) stoje sasvim sramežljivo i čekaju da im se netko krene udvarati, a na drugom stolu, što ti je mladost, pune elana stoje mlade patate za 10 kuna. Tu svakako vrijedi parola: mlađe je slađe! Od sitnog povrća i zeleni ovdje moramo još po službenoj dužnosti navesti: rotkivice (5 kuna), rikulu (5 kuna), salatu (5 kuna), petrusin (3 kuna) i blitvu (5 kuna) - sve po balici. Sitne, ali zato vidno slatke su i cherry rajčice (10 kuna) koje su se okupile na jednom mjestu, kao u nekom ženskom đačkom domu. Sad dolazimo do 'petozvjezdaša' među povrćem, zašto mu dajemo tako laskavu titulu koja asocira na luksuz?! Pa jednostavno, zato što košta 30 kuna. Nemojte samo pretjerati s grahom, mislite i na onoga tko spava kraj vas u krevetu, zbog vašeg pretjerivanja s grahom osoba do vas mogla bi imati ozbiljne poteškoće prilikom ostvarivanja noćenja, a ostvarivanje noćenja nam je u ovoj fazi jako bitno. A zamislite što smo još našli? Mladi golokud! Tog 'mladića' od svega 8 kuna smo skoro pa jedva prepoznali, toliko je 'uronio' u svoj 'zeleni vestit', malo su mu rukavi dugi, miruje i vreba, čeka priliku da završi u nježnim ženskim rukama koje će ga ogoliti kako bi pokazao sve svoje potencijale!

image
Tonći Plazibat/Cropix

Paprike su na lapadskoj placi opasne, opasno su kopirale Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti jer smo naišli na žute, crvene i zelene paprike. Prema broju paprika na tom stolu, možemo ocijeniti kako je stavljen u 'žuto' što ga stavlja u puno povoljniji položaj nego Lijepu našu. Cijena im je 15 kuna i gospođe su jako zainteresirane, u trenutku kad smo odmjeravali paprike, došla je gospođa s pohvalom:

- Prošli put su bile odlične! - sad je i jasnije zašto se između našeg dolaska i našeg odlaska ogromna hrpa pretvorila u hrpicu, paprike su hit, samo ih hitno ih treba napuniti mesom, pa će biti i konkretnije!

image
Tonći Plazibat/Cropix

Nismo se na lapadskoj placi morali popeti na čičimak jer smo ga zatekli na jednoj od stolova. Bome, isplati se popeti na čičimak - čičimak je 20 kuna. Čuli smo i kako se jedan gospar šali na račun čičimaka, ali možda mu je bolje da šuti da se čičimak ne zakočuta pa da svoj humor ne bi skupo platio.

Ovaj zdravi đir zaključit ćemo voćem. Grožđe bijelo i grožđe crno ne dijele istu boju, ali zato su se oko cijene bez trzavica dogovorili i sklopili ugovor - 20 kuna, to se valjda zove 'lojalna konkurencija'. Ako ste ljubitelji kompota od jabuka onda jabuke na jednom stolu čekaju samo vas, deset kuna, to vam dođe umjesto jedne kave, a kompot vam sigurno neće naškoditi. Tu su i domaće praske, tako su se namirisale, odišu prirodnošću jer ih pesticidi nisu ni takle. Ovo nisu nikakve lažne 'ženskice', s njima dobivate puno toga. Ne morate baš cijelu mjericu, dovoljno je da kupite jednu pa da vam i ta jedna doma, poput dunje, širi svoj ugodni miris.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Tek su nas dočekala tri-četiri bijela cvijeta, ovaj put je to bila dalija ili đorđina, nisu praskama ni do koljena jer ne mirišu, ali privlače svojim izgledom. Uzmite jednu pa ćete, ma koliko vas tmurno jutro dočekalo, ipak imati nešto što će vam razvedriti dan. Ako ne, onda se oslonite na sunce, dok nam i ono ne krene izdavati račune za svoje zrake. S tim meteorološki hrabrim željama i s malom fotogalerijom vas ostavljamo da sami steknete dojam što ste jutros propustili (ili niste propustili)!

image
Tonći Plazibat/Cropix
29. travanj 2024 18:11