StoryEditorOCM
DubrovnikPOVRATAK NA POČETAK

Sud ‘vratio‘ Grad Dubrovnik u park Đivović, a Gradu naložio da obešteti Braslava Turičića. Slijede žalbe, tko će duže ‘izdržati‘?

Piše Anton Hauswitschka
18. lipnja 2024. - 18:22

Spor koji se već 15 godina vodi između vlasnika luksuzne Ville Bella vista u naselju Sveti Jakov nadomak dubrovačkih zidina, tvrtke Adriatic Razvoj iza koje stoji zagrebački poduzetnik s dubrovačkom adresom Braslav Turčić i Grada Dubrovnik dobio je prvostupanjski sudski epilog. Naime, na Općinskog sudu u Dubrovniku donesene su dvije presude u tom slučaju. U prvoj tvrtka Adriatic Razvoj mora Gradu Dubrovniku u suposjed predati dio parka Đivović iznad istoimenog kupališta, a druga presuda nalaže Gradu Dubrovniku da obešteti vlasnika Ville Bella vista za troškove izgradnje novog prilaza kupalištu, odnosno skalinadi koja vodi do mora zaobilazeći sam park. Sud Turčiću pak  nije priznao obeštećenje za investiciju hortikulturnog uređenja parka.

image

Villa Bellavista

Cropix/

Spor koji je ‘otjerao‘ Luku Modrića

Iz gradske administracije presudu koja njemu ide u korist ocijenili su ‘novim doprinosom zaštite javnog prostora i potvrda opravdanih dugogodišnjih nastojanja Grada Dubrovnika da se građanima osigura nesmetano korištenje javnih površina.‘ - Grad Dubrovnik preuzima suvlasništvo nad parkom Đivović. Naime, Općinski sud u Dubrovniku presudio je danas u korist Grada utvrdivši da je suvlasnik nekretnina označenih kao čest. zem.1767/1, 2449/1 i 17718/1, z.ul. 1945, sve k.o. Dubrovnik, a koje u naravi čine Park Đivović. Sud u presudi navodi da je tuženik ADRIATIK RAZVOJ d.o.o. u isključivom posjedu predmetnih nekretnina te odbija otvoriti predmetni park za javnost i na taj ga način učiniti dostupnim svim građanima i posjetiteljima Dubrovnika, iako je predmetni park u suvlasništvu Grada Dubrovnika. Protiv ove presude stranke mogu uložili žalbu u roku od 15 dana – stoji na mrežnoj stranici Grada na kojoj se ne spominje druga presuda o obeštećenju Braslava Turčića.  Podsjetimo, nakon kupovine kuće u Svetom Jakovu, Turčić je krenuo u njezinu obnovu kako bi je pretvorio u luksuznu vilu koja se nalazi u samom parku Đivović koji je većim dijelom u parceli te nekretnine. Kako bi osigurao privatnost, Turčić je zatvorio park, a time i prilaz Dubrovčanima omiljenoj plaži te sagradio novi, skaline koji vode do mora. S obzirom na neriješene imovinsko pravne odnosne Grad je tužbom zatražio povrat parka u njegovo suvlasništvo, dok je Braslav Turčić uzvrati tužbom o obeštećenju investicije u novi prilaz plaži. Upravo su ti sporovi bili glavni razlog najtrofejnijem hrvatskom nogometašu, Luki Modriću da 2019. godine odustane od kupnje Ville Bella vista u kojoj je tada odsjeo sa svojom obitelji. Naim, Modrić je već bio spreman izdvojiti između 12 i 15 milijuna eura, kako se tada spekuliralo,  za novi dom svojoj obitelji u gradu u kojem je nakon završetka igračke karijere, govorili su upućeni, namjeravao  otvoriti nogometnu akademiju, kada se saznao za sudske sporove. Ne želeći uz novi dom ‘kupiti‘ i probleme, Realova ‘desetka‘ odustala je od Ville Bella vista koja se sada iznajmljuje. 

image

Vila Viktora Vekselberga u Lozici

Ahmet Kalajdžić/Ahmet Kalajdžić

Tko je Braslav Turčić?

S obzirom na to da Grad zakonski mora štiti svoje interese koristeći sve pravne mehanizme, te s obzirom na to da je Turčić odlučan zadržati privatnost skupocjene nekretnine, ne treba sumnjati da će spor oko parka Đivović voditi još godinama. A dubrovačkom poduzetniku sporiti se s Gradom koliko god treba u financijskom smislu neće biti problem. Podsjetimo, Turčić je, nakon povratka iz Njemačke gdje je imao uspješnu turističku agenciju, prvi nekretninski posao u Dubrovniku odradio 2004. godine i to s ruskim bogatašem Viktorom Vekselbergom kojem je tada prodao svoju kuću u elitnom dubrovačkom naselju Lozica. Tada se spekuliralo da Vekselberg za vilu uz more tada izdvojio između 2 i pol i 5 milijuna eura. Drugi ‘ veliki‘  posao Turčić je te iste godine odradio na Srđu, otkupivši od njemačkog poduzetnika iz  Bad Homburga, Erwina Sommerfelda, većinski udio u projektu Golf resorta. Nakon tri godine dubrovački golf ‘prepušta‘ izraelskom biznismenu Aaronu Frenkelu za skoro 9 milijuna eura, kako se tada pisalo u medijima. Nakon toga kupuje Villu Bella vista, a uskoro, nakon desetljeća sudskih sporova postaje i vlasnik vile Banac u lapadskoj uvali, nekadašnje Titove rezidencije. Naime, 2000., dok je vila još uvijek bila državna rezidencija, Turčić je  za milijun eura kupio prava na njen povrat od nasljednika obitelji Banac. Iako je Turčić govorio da vilu Banac nakon preuređenja za života neće prodati, 2020. ‘prepušta‘ je poljskom biznismenu Sebastianu Ćwiku. 

image


Vila Banac, odnosno Titova vila u Lapadu

Tonci Plazibat/cropix/Cropix
18. lipanj 2024 18:22