StoryEditorOCM
DubrovnikZBOG NEODGOVORNOSTI

Stjepko Krilanović: Do daljenjeg zabranjeno paljenje korova!

Piše Ahmet Kalajdžić
23. ožujka 2020. - 12:24
Zbog orkanskih udara bure i nekontroliranog širenja vatre naši su vatrogasci uz veliki napor oko 3,30 sati uspjeli požar staviti pod kontrolu
-Zbog jake bure, ali i aktualne situacije oko pandemije coronavirusom (COVID 19) zabranili smo svako paljenje vatre na otvorenom prostoru na cijelom području grada Dubrovnika. Ovog smo vikenda imali nekoliko požara koje smo uspjeli brzo riješiti, ali vjerujem da me shvaćate kada kažem da su nam požari sada manja briga. No, nikako je ne smijemo zanemariti jer, samo ako svi građani budu pazili, bit će nam svima bolje i lakše prebroditi ovu situaciju- ističe zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović.

image
Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP Dubrovčki vatrogasci


Podsjetimo, zbog činjenice da se neodgovorni pojedinci u cijeloj Dubrovačko- neretvanskoj županiji ne pridržavaju mjera opreza, čemu su posljedica učestali požari raslinja, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović je u petak 20. ožujka donio odluku o ograničenju paljenja vatri na otvorenom području. Od početka provedbe posebnih mjera dogodilo više velikih vatrogasnih intervencija, a u slučaju požara u Pupnatskoj luci na Korčuli, na požarište su morali izaći gotovo svi vatrogasci s otoka. Na užem dubrovačkom područlju su samo tijekom ovog vikenda dubrovački vatrogasci imali tri intervencije kojima su gasili požar šume na otoku Šipanu, požar kuće u Mokošici i požar barke u Pilama.:

image
Požar je gasilo 20 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Mljet s pet protupožarnih vozila te pet pripadnika DVD Mljet s dvoja protupožarna vozila


-Situacija je teška, ali smo se svi stavili za postizanje istog cilja a to je da našim građanima bude što lakše i da ovu krizu čim prije prebrodimo. Našu smo vatrogasnu postrojbu dijelom dislocirali u Rijeku dubrovačku. Tako u slučaju zaraze svi vatrogasci neće biti na istom mjestu kako bi izbjegli situaciju da se nađu "izvan pogona", ali i zbog potrebe bržeg reagiranja u zapadnom dijelu grada. Sticajem okolnosti, to se pokazalo kao dobra odluka kod gašenja požara na području Mokošice- dodaje Krilanović i naglašava kako su se vatrogasci stavili na ispomoć Stožeru Civilne zaštite jer djelatnici javne vatrogasne postrojbe žurno prevoze sve uzete uzorke krvi iz naše županije u Zagreb gdje je središnji punkt za obavljanje testiranja na prisutnost COVID 19. U tome im pomažu i vatrogasci sa svih ostalih izvangradskih područja.

image
Dubrovački vatrogasci prevoze sve uzete uzorke krvi iz naše županije u Zagreb za testiranje na COVID 19


Zima i zimski mjeseci su, inače, za vatrogasce razdoblje uobičajenih treninga koje su zbog aktualne pandemije morali svesti na minimum kako bi se izbjegla opasnost moguće zaraze. Također, prešli su i na novo radno vrijeme i novi oblik dežurstava. Naime, više se ne dežura u smjenama po 12 sati danju ili noću, nego vatrogasci dežuraju cijeli dan odnosno 24 sata, nakon čega su slobodni puna tri dana.

image
Zapovjednik JVP MLjet  Mario Dabelić 


-U nedjelju 22. ožujka oko 22.30 sati buknuo je šumski požar guste borove šume u blizini naselja Babino Polje. Odmah su dignute sve raspoložive snage JVP Mljet. Zbog orkanskih udara bure i nekontroliranog širenja vatre naši su vatrogasci uz veliki napor oko 3,30 sati uspjeli požar staviti pod kontrolu, nakon čega smo požarište cijelu noć čuvali i natapali ga kako se vatra ne bi ponovno aktivirala. Opožarena je površina od oko 4 hektara borove šume, a u intervenciji su sudjelovali 20 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Mljet s pet protupožarnih vozila te pet pripadnika DVD Mljet s dvoja protupožarna vozila. Zbog jakog vjetra, svi su i dalje na terenu i nadziru požarište- rekao nam je zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić.
26. lipanj 2024 19:52