StoryEditorOCM
DubrovnikKRVNA SLIKA

Raspitali smo se plaćaju li dubrovački obiteljski liječnici penale ako vam ne žele izvaditi krv? Evo što kaže HZZO

Piše Bruno Lucić
11. lipnja 2024. - 19:29

Vađenje krv standardni je dijagnostički postupak, a osim u bolnici i domu zdravlja, može se obaviti i kod obiteljskih liječnika. Međutim, pojavila se informacija kako liječnici obiteljske medicine, koji ne nude tu uslugu, plaćaju penale. Također, može se čuti kako neki obiteljski liječnici ne vade krv u svojim ordinacijama od korone.

Predsjednik dubrovačkog KoHOM-a (Koordinacija obiteljske medicine), specijalist obiteljske medicine, doktor Orsat John, ističe kako on u svojoj ordinaciji nudi tu uslugu, a nikad nije čuo za penale.

image

Dr. Orsat John

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- U pravilu u ugovoru s HZZO-om vam stoji da ste obavezni vaditi krv u ordinaciji, mislim da to ulazi u indeks kvalitete rada. Ako ne vadite krv, mislim da dobijete manji ukupni iznos sredstava ili nešto slično. Nikad od kolega nisam čuo da su zbog toga dobivali sankcije, navodi dr. John.

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, Branko Bazdan, napominje kako nikad na adresu te ustanove nije stigla obavijest o plaćanju penala zbog nekog liječnika obiteljske medicine koji ne nudi vađenje krvi u ordinaciji.

- Vađenje krvi je pitanje organizacije laboratorija, naime, važno je u određenom vremenskom roku dostaviti krv laboratorijima. Međutim, ako se krv ne može dostaviti u vrlo kratkom roku na analizu onda nema smisla vaditi krv u ordinacijama. Vađenje krvi je dvostruka obaveza, obaveza liječnika i medicinske sestre u određenoj ordinaciji, oni izvade krv, ali ako ne postoji organizirani način dostave krvi do laboratorija, što je u nadležnosti laboratorija, onda nema smisla vaditi krv. Oni koji imaju dogovor s laboratorijima to rade, oni koji nemaju, ne rade, naglašava Bazdan.

image

Dr. Orsat John

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ističu kako liječnici obiteljske medicine ne plaćaju penale ako ne nude uslugu vađenja krvi.

- Točna informacija je da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) posebno plaća ugovornim partnerima u djelatnosti opće/obiteljske medicine uzimanje uzoraka krvi u ordinaciji i to izvan limita ugovorenih mjesečnih sredstava. HZZO još posebno plaća dodatnu uslugu ako ju je ordinacija ponudila-uzimanje uzoraka za primarnu laboratorijsku dijagnostiku u ordinaciji, ako je na navedeni način uzeto barem 75 posto uzoraka. Dodatni prihod je u visini od 1 posto vrijednosti iznosa glavarine, objašnjavaju iz HZZO-a.

11. lipanj 2024 19:30