StoryEditorOCM
DubrovnikSUBOTNJI IZVJEŠTAJ |

PRVOMAJSKA PONUDA NA LAPADSKOJ PLACI Grejp se hvali vitaminima, patate čekaju pravu priliku, a kale blistaju od života i proljeća

Piše Bruno Lucić
1. svibnja 2021. - 12:03

- Oli i vi radite danas? - pitali su nas jutros čim smo nogom kročili na lapadsku placu.

- A, što ćemo, tako nam je pao grah! - spremno smo odgovorili te 'zaradili' osmijeh.

 Zar to nije najprikladniji odgovor za današnji dan?!

A onda smo obrnuli pilu pa pitali prodavačice zašto su one došle?! One su nam u šali rekle: „Došle smo da vidimo kako izgleda!“ Opet smijeh! Tek četiri stola, tri prodavačice i jedan prodavač - tako izgleda 'podjela' ove subote na 'velikoj sceni' zvanoj lapadska placa. Iako je ovih dana zatoplilo, a kako drukčije nego naglo, naglo se nisu promijenile boje na placi. Još nas uglavnom zelena ponuda vraća u neke zimske dane koje želimo što prije zaboraviti. Ali, nismo zato zaboravili pitati za cijenu, tako za špinat trebate izdvojiti 5 kuna, za bob 10, šparoge stoje 15 kuna, kupus je 20 kuna, a salata sa svojih 5 kuna nije konkurencija ostaloj 'zelenjavi'.

image
Tonći Plazibat/cropix

- Svega ima, ali nema kupaca - žali nam se gospođa.

Tako je to vazda, ali ima i onih koji su došli na 'prvomajski uranak'. Nije baš da nikoga nema. 'Naleti' po neki kupac, pogleda ponudu, neki muški čak ciljano znaju što žele kao da su našli ženu svog života, a ne svježe povrće. Nema lutanja jer se nema kamo lutati, sve je tu, jasno, pregledno, konkretno… Bilo je i tikvica, ali ljubitelji tikvica su očito uranili pa ih pokupovali, ostao je još poneki kukumar od nekih dvadesetak kuna pa se možda i on uspio prodati, ako nije, morat će čekati bolju priliku ili Valentinovo dogodine! Glavatog kupusa isto tako ima u manjini, našli smo ga po cijeni od 8 do 10 kuna. Mladi luk košta 5, a onaj stariji na temelju svog životnog iskustva doseže cijenu od 15 kuna.

image
Tonći Plazibat/cropix

Mrkva se kao dama izborila za ravnopravnost spolova pa je i ona stala u red s lukom s kojim dijeli istu poziciju, iste šanse i istu cijenu. Rotkvica šuti, nit se buni, nit traži posebni tretman, nekako se grupirala, cijena od 5 kuna sasvim joj pristojno stoji, ne nameće se i ne daje lažna predizborna obećanja. Na dva stola smo našli i patate, koštaju 8 kuna. Veli nam jedna prodavačica da zato kupci pupatore mogu dobiti džabe pa ako to nije prava motivacija, nije ništa!

A kako najbolje 'proslaviti' Međunarodni praznik rada nego neradom. Pomislio je to i grejp (10 kuna) koji se baš nije 'ubio' od posla, samo leži, zdebljao se, pasivan je, ništa mu se ne da, ali ga ljudi vole. Objašnjava nam gospođa koja ga prodaje da možda jest krupan i težak, ali je pun sokova tako da vam je dovoljan jedan grejp da biste ispunili dnevnu dozu zdravog života, a onda se nakon toga možete vratiti svojim dragim i nezdravim životnima navikama.   

image
Tonći Plazibat/cropix

Tekstualno vam nudimo i cvijeće koji je najbolji argument proljeću. Iris je tri kune po komadu, a kale stoje 15 kuna. Jedna iris i jedna kala već će vas ispuniti životom, skoro kao kava popijena na taraci omiljenog kafića. Ako vam to nije dovoljno, nemojte se  predati! Nije vrijeme za predaju! Još ima nade - možda vam za objed danas ipak padne grah!

29. travanj 2024 15:37