StoryEditorOCM
DubrovnikBESPLATAN OBROK ZA SVAKOG UČENIKA ?

Prvo skoči, pa reci hop: lijepo zvuči obećanje Vlade, ali čini se da su prekočili bitne preduvjete! Evo što kažu u dubrovačkim školama

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
20. listopada 2022. - 18:53

Lijepo to zvuči, ta obećanja Vlade. Najnovije je da će svako dijete u Hrvatskoj već od idućeg polugodišta imati besplatan školski obrok.

U proračunu za 2023. predvidjet će se 550 milijuna kuna za jedan besplatan obrok za 311.000 osnovnoškolske djece u Hrvatskoj, najavio je premijer Andrej Plenković. No, hoće li to prostorno i kadrovski biti moguće?

Čak 45 posto djece u Hrvatskoj ne pojede ništa u školi, a 85 posto ravnatelja smatra da je nužno uvesti besplatne obroke za svu djecu, ali i da bi o tome trebala brinuti država, a ne lokalne zajednice. Rezultati su to istraživanja koje je predstavila inicijativa ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok‘ prije godinu dana.

image

Osnovna škola Antun Masle u Orašcu

OŠ Antun Masle/

Raspitali smo se kakva je situacija po pitanju preduvjeta za svakodnevni obrok u dubrovačkim školama. Što je s onima koje nemaju svoju kuhinju, a takvih je poprilično? Ravnateljica Osnovne škole Antuna Masle u Orašcu Roberta Soko, koju pohađa 231 učenik, pozdravlja najavljenu mjeru, ali ističe i da ona za sobom povlači probleme:

image

Roberta Soko, ravnateljica OŠ Antuna Masle 

- Mi nemamo kuhinju niti prostorne mogućnosti da je izgradimo. Kao blagovaonica nam služe dvije manje prostorije u kojima jedu 24 učenika, a te se prostorije nemaju kamo širiti kako bi primile sve naše učenike. Inače, naš produženi boravak u prva dva razreda funkcionira oragniziranim dovozom i cateringom od vanjskog suradnika. U ovim prostornim uvjetima mi ne možemo realizirati tu inicijativu - istaknula je Soko.

Dodala je i da je pitanje kako bi se topli obrok rješavao u otočnim školama, primjerice na Lopudu, u njihovoj područnoj školi:

- Tko bi tu hranu dostavljao tamo? Restorani na Lopudu ne rade zimi - ističe.

Lopudska osnovna škola od prvog do osmog razreda, inače, broji 13 učenika - četvoro je u predmetnoj nastavi, a devet u razrednoj. Oni nemaju obrok u školi.

- Brod ‘Postira‘ ide u 10, a veliki odmor je u 9.35 sati. Znači, jeli bi marendu u 11, kad dođe Postira - rezonira Soko. - Ovo nije objed, to je topli obrok za vrijeme velikog odmora, da djeca ne jedu sendviče. To se radi u jako velikim blagovaonicama i velikim kuhinjama kakve imaju škole po Zagrebu, gdje djeca jedu kuhanu hranu - navodi primjer.

image

Zima na Lopudu

Božo Radić/Božo Radić/Cropix

Zato je teško vjerovati da će ova ideja biti spremna za realizaciju do drugog polugodišta, kako su najavili iz Vlade.

- Pretpostavljam da je ovo neki uvod u cjelodnevnu nastavu jer što će djetetu objed ako mu je nastava do podne i po? Odluka je odlična, ali ne u ovim uvjetima - ističe ravnateljica Soko.

image

Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Ivana Getaldića

Cropix/

Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marina Getaldića, kaže da njihova škola broji 305 učenika, a od toga prvi i drugi razredi, odnosno 40 učenika, svaki dan imaju topli obrok koji im dostavljaju jer nemaju svoju kuhinju. Nastava se u ovoj školi odvija na dvije lokacije - u školskoj zgradi na Pločama koju polaze učenici od V. do VIII. razreda i u školskoj zgradi Centar koju polaze učenici od I. do IV. razreda, a nalazi se u povijesnoj jezgri Grada.

- Topli obrok našim učenicima rješavamo vanjskim dobavljačima. Tako bi se to rješavalo i za sve učenike, a to će biti kad bude uveden cjelodnevni boravak. Da bi cjelodnevni boravak bio uveden, moraju se ispuniti uvjeti jedne smjene - istaknula je Bjelovučić.

Na pitanje kad će to biti, ravnateljica OŠ Marina Getaldića dodala je:

- Mislim da tek sljedeću školsku godinu preko Nacionalnog centra za vanjsko vrjednovanje 50 škola ide u eksperiment cjelodnevnog boravka, na koji bi do 2027. trebale prijeći sve škole - kaže i dodaje:

- Imali smo i ankete prije nekoliko godina, ali zainteresiranost roditelja za prehranu je jako mala - naglasila je. - Primjer je OŠ Montovjerna, koja ima novu kuhinju i ponudila je obrok svim učenicima, a od njih više od 500, samo ih je 150 zainteresirano za topli obrok u školi. To u nas nekako nije zaživjelo, ali kad bude cjelodnevni boravak, onda će zaživjeti - mišljenja je ravnateljica Bjelovučić.

Ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Vedrana Elez kaže da je čula za uvođenje toplog obroka za sve učenike i da se nada dobivanju nekih detaljnijih naputaka:

- Apsolutno priželjkujem da se to dogodi. Mi već godinama radimo anketu u našoj školi i imamo jako mali broj zainteresiranih učenika koji bi konzumirali obrok u školi, dosad naravno uz plaćanje. Ove godine smo od 840 učenika imali manje od 50 zainteresiranih, a to nam nije dovoljno za pokretanje obroka u školi i zapošljavanje kuharice. Interesantno je da je prije covida zainteresiranih za obrok u školi bilo 60 posto učenika.

Na pitanje što se dogodilo u međuvremenu, ni ravnateljici nije jasno:

image

Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Mislim da učenicima nisu privlačni obroci koje im mi nudimo, a ti su obroci u skladu s nacionalnim smjernicama. Mi nismo nudili kuhane obroke, nego marende, sendviče sa sirom, šunkom, jajem, salamom ili tunom, salatom.

Riječ je, naime, o deset zdravih sendviča po preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a koji se redom sastoje od integralnih i graham peciva ili raženog kruha, te uključuju razno povrće, mozzarelu ili svježi sir, pureće šunke, tunjevinu te razne salate.

- U razgovoru s učenicima, jedan od razloga je što ih ne privlači takva hrana - rekla je Elez. - Ako ministarastvo pokrene ove obroke, oni će morati biti u skladu s ovim smjernicama.

U produženom boravku u ovoj je školi oko 140 učenika, kojima se daje topli obrok koji dolazi iz njihove kuhinje.

- Imamo zaposlene dvije kuharice, a to sve sufinancira Grad Dubrovnik. Imamo kuhinju, ali nemamo dostatan restoran, odnosno mjesto gdje bi sva djeca mogla konzumirati obrok. Prostorne kapacitete u ovom trenutku nemamo. Zato smo ove dvije-tri godine išli s anketama s marendama, koje bi djeca samo preuzela i jela u dvorištu. Sa sendvičima smo ponudili mlijeko, čaj, jogurt probiotik, svaki dan bi dobili neki napitak, ali meni iznenađujuće, nije bilo zainteresiranih. Tu je više čimbenika, cijena i što im ti obroci nisu dovoljno privlačni - iznosi svoje mišljenje Vedrana Elez. Možda bi s kuhanim oborcima bilo drugačije, ali oni zasad nemaju preduvjete za takvo što.

image

Ministar Radovan Fuchs.
 

Goran Mehkek/Cropix

Razradit ćemo plan

U Hrvatskoj oko 15 posto matičnih i oko 60 posto područnih škola nema kuhinju. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs pojasnio je u svojoj izjavi za medije što će biti s učenicima u takvim školama.

- Naravno da ne možemo inzistirati da svugdje budu kuhani obroci gdje za takvo što ne postoje preduvjeti, ali razradit ćemo. Komunicirat ćemo s osnivačima jer i sada postoje modeli da se u nekim školama, mjestima dovozi topli obrok. Negdje je to varijanta zdravog hladnog obroka - najavio je Fuchs i najavio je da će u idućim godinama škole dobiti novac za izgradnju kuhinja.

29. lipanj 2024 12:38