StoryEditorOCM
DubrovnikSTAROSTI, I BOGU SI TEŠKA

Provjerili smo koliko je duga lista čekanja u dubrovačkim domovima umirovljenika, smještaj se traži u Ravnom, Konavlima...

Piše Silvia Rudinović
1. studenog 2023. - 07:33
“Domus Christi je dom s najljepšom lokacijom, idealan za stariju populaciju koja će prošetati Stradunom, tu su crkve, nema prometa”Tonci Plazibat/Cropix

Da se u Dubrovniku sutra otvore još dva doma smještajnih kapaciteta dvaju postojećih, ne bi bilo dovoljno mjesta za sve starije i nemoćne osobe koje su na listama čekanja. Domske cijene za stare od 1. rujna skuplje su za 30-ak posto i malo tko ih može pokriti mirovinom.

Umirovljenik na dubrovačkom području u prosjeku ima 448 eura mirovine. Podatak je to Područnog ureda HZMO-a u Dubrovniku za kolovoz ove godine. Toliko iznosi i najniža mjesečna cijena doma u Dubrovniku, u trokrevetnoj sobi Doma za starije i nemoćne Domus Christi.

Tko dočeka...

Ustanova u povijesnoj jezgri s 80 postelja popunjena je i na listi čekanja ima 380 osoba.

- Od tog broja, sigurno je 50 osoba kojima je usluga smještaja u domu potrebna ovog trenutka. Mnogi znaju da su liste čekanja duge pa podnesu zahtjev navrijeme. U stambenom dijelu, gdje su pokretne i aktivne osobe, čeka se i po tri godine - kaže ravnateljica Mirjana Vujnović.

image

Ravnateljica Doma Domus Christi Mirjana Vujnović

Tonči Plazibat/Cropix

Donedavno je smještaj u jednokrevetnoj sobi u ovom domu stajao 398, a sad je 517 eura, dok je u dvokrevetnoj 479.

- Domus Christi je dom s najljepšom lokacijom, idealan za stariju populaciju koja će prošetati Stradunom, tu su crkve, nema prometa. Imamo lift pa je i osobama u kolicima dostupan Grad, osjete život. Troje, četvero korisnika svakodnevno je ljetos išlo na Lokrum na kupanje ili u šetnju – kaže Vujnović i dodaje kako se mnogo pozornosti posvećuje njezi korisnika.

No, navedene cijene nisu i konačne, jer na taj osnovni iznos dodaje se cijena njege, a to je još 108 do 218 eura mjesečno.

U Domu za starije osobe Dubrovnik svi su kapaciteti popunjeni. Na Pilama imaju 104, a u Izdvojenoj poslovnoj jedinici Thermotherapia, u Mokošici, 42 korisnika.

- Dom za starije osobe Dubrovnik nudi raznovrsne smještajne jedinice, od jednokrevetnih do trokrevetnih soba neke sa samostalnim, a neke sa zajedničkim sanitarnim čvorovima. Za izdvojiti su manje i veće jednokrevetne sobe koje su klimatizirane sa sanitarnim čvorom u sobama, dio soba je s balkonima, dio je opremljen televizorima i frižiderima u vlasništvu doma. Dom je pozicioniran svega par minuta šetnje od Straduna što dijelu korisnika omogućava uživanje u svim prednostima Dubrovnika – kaže ravnatelj Ivica Puljić.

image

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne Dubrovnik Ivica Puljić

Bozo Radic/Cropix

Na njihovoj listi čekanja trenutačno je oko 500 osoba! Međutim, ravnatelj Puljić ističe kako takve liste ne odražavaju stvarnu sliku potražnje, “jer se pojedine osobe prijavljuju prije nego im je potreban smještaj, prijavu dostavljaju u više domova, a dio njih ne želi prihvatiti ponuđeni smještaj u trenutku kad ih se kontaktira”.

Do tisuću eura

Cijena smještaja u Thermotherapiji kreće se od 492 do 737 eura. Dom Dubrovnik u svom objektu nadomak Pila smještaj pokretne osobe naplaćuje od 506 do 675 eura, ovisno radi li se o trokrevetnoj, dvokrevetnoj, maloj ili velikoj jednokrevetnoj sobi. Za nepokretne osobe, cijene su od 670 do 821,99 eura. Ako riječ o duševnom bolesniku, plaća se dodatnih 219 eura. Tko želi sobu s balkonom, dodatno će izdvojiti 41 euro.

Dom za starije i nemoćne osobe Konavle, na Grudi ima 82 mjesta, 120 osoba na listi čekanja, a čeka se do godinu dana. Cijene se nisu mijenjale od 2021. godine, a kreću se od 700 do 1.000 eura, kaže ravnateljica Luce Pušić. Ovo je najnoviji dom na jugu Hrvatske, u kojem su samo jednokrevetne ili dvokrevetne sobe. Osnivač mu je Općina Konavle koja s 20 posto sufinancira cijenu smještaja svojim stanovnicima, pod uvjetom da su najmanje 30 godina imali prebivalište na njihovom području.

image

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne u Konavlima Luce Pušić

Vlaho Car/

Zbog nedovoljnih kapaciteta u vlastitom gradu, i činjenice da nema privatnog domskog smještaja, Dubrovčani se odlučuju na dom koji je prije pet godina otvoren u Općini Ravno, u Bosni i Hercegovini. Korisnici i njihove obitelji iznimno su zadovoljni uvjetima i uslugom. No, cijene nisu niže nego u Hrvatskoj. Prema njihovom cjeniku, smještaj se kreće od 530 do 954 eura mjesečno, ovisno o potrebnoj njezi.

Dubrovčani iščekuju konačno otvorenje Doma Ragusa u Gružu, kapaciteta 32 smještajne jedinice za 48 korisnika, koji je već trebao biti useljen. Početkom mjeseca objavljena je i dobra vijest o šest milijuna eura koje je Grad Dubrovnik dobio za izgradnju doma umirovljenika na Medarevu, s 270 ležajeva.

image

Cijene domova u Dubrovniku kreću se od 448 do 821 eura, a u Konavlima do tisuću eura

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Cijene u obalnim gradovima

U posljednje se vrijeme i u političkom diskursu koriste cijene domskog smještaja za stare i nemoćne kao pokazatelj skupoće na dubrovačkom području. Stoga donosimo usporedne podatke iz Zadra i Šibenika.

Raspon cijena u zadarskom ‘Domu kod Sfinge’ je između 398 i 716 eura pri čemu se 398 eura plaća smještaj pokretne osobe u trokrevetnoj sobi, dok je cijena jednokrevetne sobe za nepokretne osobe 716 eura. A to je jeftinije i, velikoj većini starijih ljudi, dostupnije od smještaja u privatnim domovima širom Zadarske županije, gdje se minimalne cijene kreću oko 900 eura po osobi.

Cijene šibenskog Cvjetnog doma su od 516 do 617 eura, raspoređene u četiri kategorije, ovisno o udobnosti smještaja i zdravstvenom stanju štićenika. Usluge Doma za starije i nemoćne u Oklaju osjetno su jeftinije, od 371 do 464 eura, dok su komercijalne cijene smještaja u prosjeku tisuću eura.

(Predrag Opačić/Branimir Periša/SR)

03. svibanj 2024 09:22