StoryEditorOCM
DubrovnikPitko i domaće za najdulju noć

Poznati dubrovački barmeni podijelili recepturu za novogodišnji koktel, a osvrnuli su se i na sezonu

Piše DV
30. prosinca 2023. - 13:09

Na samom kraju godine poznati dubrovački barmeni iz udruge Art Cocktail Dubrovnik s nama dijele recepturu za  novogodišnji koktel, ali i komentiraju sezonu koja je iza nas.

S predsjednikom udruge Leom Bautovićem najprije smo se osvrnuli na trendove koji su obilježili proteklu sezonu: - Još uvijek su u porastu low ABV kokteli, odnosno kokteli sa smanjenim udjelom alkohol, a vjerojatno pod utjecajem toga sve su popularniji kokteli s pjenušcem. Ove godine imali smo nekoliko varijacija i bili su prilično traženi. Također je sve veća potražnja i za bezalkoholnim koktelima koji više nisu samo usputna stavka u koktel karti. Sve se više traže i pića organskog porijekla, kao i prirodni zaslađivači poput meda, agavina sirupa, sirupa od datulja... Jasno, ipak je najviše ljubitelja klasičnih koktela, a od jakih alkoholnih pića u porastu su kokteli s whiskeyem, tequilom i mezcalom.

Mario Saulan iz cavtatskog Caffe bara Mihael dodaje: 

image

Barmen miksolog Mario Saulan

Tonci Plazibat/Cropix

-  Ove godine u nekoliko koktel karti stavili smo neke svoje unikatne koktele s kojima smo osvajali prva mjesta na natjecanjima. To se pokazalo kao pun pogodak jer gosti zaista vole popiti pobjednički koktel s potpisom. Također, i sami nazivi koktela prilično su važni pa se tako i dalje pojačano piju kokteli iz tematskih koktel karti koje smo osmislili, kao što su Game of Thrones ili Dubrovačka Republika. Što se okusa tiče, traže se slatko-kiseli, gorkasti i spicey kokteli.

Ove godine osim sudjelovanja na natjecanjima i mnogim masterclassima naša Ivana Vinković iz Tata‘s bara pozvana je da sudjeluje na Athens Bar Showu te je kao dio hrvatskog Moet Hennessy tima predstavljala našu udrugu i grad.

-Riječ je o međunarodnom događaju koji okuplja renomirane svjetske barmena na jednom mjestu. Posjetili smo nekoliko masterclassa i prezentacija, upoznali neke nove brandove i napravili veliki broj koktela na guest shiftu Eminente Ruma i Volcan Tequile za posjetitelje kojih je bilo preko 10 000. Posebno su me zanimali premium i ultra-premium proizvodi jer je i ove sezone kod nas u Tata‘s baru bio veliki interes za njih, te mogu s ponosom reći da mi u Dubrovniku idemo ukorak i dobro smo popratili taj trend-smatra Ivana.

Leo Bautović ističe još jednu zanimljivost: -Domaći brandovi alkoholnih pića sve su brojniji, ali i -što je još važnije- sve kvalitetniji. Tako sada imamo puno veći izbor kvalitetnih  domaćih proizvoda (ginova, likera, rakija, vermoutha) od kojih možemo sastavljati premium koktele s prepoznatljivim lokalnim obilježjima, što gosti posebno odobravaju.

image

Domaći limun neizostavan je sastojak preporučenog koktela

Nikola Vilic/Cropix

Za naš novogodišnji koktel izabrali smo upravo sastojke hrvatskih proizvođača:

4,5cl Višnja Royal Luxury Kostelac

1cl cijeđeni domaći limun

1barska žlica med planika OPG Niko Barać, Putniković

10cl  Perla Bianca pjenušac Franc Arman 

27. travanj 2024 18:33