StoryEditorOCM
DubrovnikHOTEL LERO

Povodom Dana oslobođenja Dubrovnika od nacističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu održana promocija knjiga Iva Goldsteina i Radmile Šutalo

Piše dv
18. listopada 2023. - 19:17

Povodom obilježavanja Dana oslobođenja Dubrovnika od nacističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu u hotelu Lero održana je promocija knjiga prof.dr.sc. Iva Goldsteina: "Povijesni revizionizam i neoustaštvo - Hrvatska 1989.-2022." i dr.sc. Radmile Šutalo: "Kronike nestajanja, Židovi grada Dubrovnika 1900.-1950."

Goldstein o knjizi Radmile Šutalo je rekao: - Knjiga je utemeljena na činjenicama i ne može joj se proturiječiti. Red je da Dubrovnik, grad bogate povijesti dobije ovakvu knjigu o holokaustu i dubrovačkim Židovima 20. stoljeća- rekao i dodao: -Revizionizam je višeznačan, ali nije znanost nego politika u ime nekog cilja.

Govoreći o NDH i revizionizmu, rekao je: - Bombardirani revizionističkim lažima ne znamo što je laž, a što istina. Osnovno je da moramo prihvatiti da je to bila smisleno zločinačka država prema antifašistima i svima u koga je ta vlast sumnjala. Kakva je to država bez Međimurja i koja je prodala obalu Jadrana s dva najveća grada (ne i Dubrovnik), a od otoka zadržala samo Hvar, Brač i Pag-, kazao je Goldstein.

Knjige su predstavili prof. dr.sc. Zdravko Bazdan i dr.sc. Franko Mirošević.

Promociju su organizirali: Udruga antifašista Dubrovnik, Bošnjačka Zajednica kulture "Preporod" Dubrovnik i G.O. SDP Dubrovnik.

29. travanj 2024 01:06