StoryEditorOCM
DubrovnikIZVJEŠTAJ |

POMADORE, BALANČANE, PAPRIKE, TIKVICE Lapadska placa na pragu zime s gotovo ljetnom ponudom, samo nedostaje kupaca, bura se dijeli besplatno

Piše Bruno Lucić
21. studenog 2020. - 11:04
Čim smo zakoračili na lapadsku placu, za lansiranje je bio spreman komentar nama jako drage prodavačice koja nam se obratila riječima: „nas je bura očistila od korone“. Htjeli smo nadodati kako bi najprije bilo dobro da nas bura očisti od grijeha, ali i za tu vrstu odrješenja mnogi od nas su već davno stekli imunitet.

image
Božo Radić/Cropix


Možemo vam zato garantirati kako na lapadskoj placi ima svega - i to baš tako mislimo. Da ne kažete da je naslov jeftina navlakuša, odmah ćemo vam navesti kako balančana, pomadora i paprika zbilja ima. Pokazala nam je naša draga teta svoje pomadore koje se međusobno griju šćućurene u najlonu, izgledaju bolje nego pomadore koje smo navikli vidjeti tijekom ljeta! Koštaju 20 kuna. O balančanama smo čuli samo pohvale, svaka bi ih majka za nevjeste uzela! Slušajte, govore da su slatke k'o šećer, a da se ne radi samo o promo-tračevima, potvrđuje i činjenica da je ona hrpica balančana (20 kuna) koju smo zatekli, brzo nestala i da su ostali ostaci ostataka.

E, paprike nećemo previše hvaliti da ne ispadne da smo baš toliko pristrani, da ne kažete da 'petljamo' i muljamo, samo ćemo vas obavijestiti kako paprike, žarko zelene boje stoje 20 kuna po kilogramu.

image
Božo Radić/Cropix


Koliko god nas je bura neugodno dočekala ovu subotu toliko nas je ponuda na lapadskoj placi ugodno iznenadila. Dakle, s punim pravom možemo reći da je za ovu godinu bogata, skoro će kraj studenog, a stolovi krcati, ali ne samo zelenilom što se nekako očekuje za jesen i lagane početke zime. Velika ponuda je zapravo posljedica ovog lijepog vremena u kojemu smo uživali u listopadu i rujnu, pa i u studenom. Znaju to najbolje oni koji su se išli kupati!

Dokazat ćemo vam naše tvrdnje: možete kupiti lemuna i mrkve za 15 kuna, tikvice 10 kuna, mladi (7 kuna), imate starije patate za 8 kuna i kao u svakoj dinastiji tako i u ovoj imate mlađe izdanke, za mlađe patate trebat ćete izdvojiti dvije kune više. Koliko balančane hvale toliko lemuni blate, uspoređuje ih se s drugim voćem i povrćem i govori kako ipak nemaju toliko vitamina C i da drugi imaju više, nego su lemuni razvikani. Čemu to pljuvanje?! Čim si uspješan u nečemu, odmah te omalovažavaju! Nije bitno, bio čovjek ili lemun! Svim dušmanima poručujemo: kad požutite od ljubomore kao lemuni onda se javite, ovako - niste lemunima ni do koljena!

image
Božo Radić/Cropix


Ako vam je dan svanuo gorak, možete svratiti i uzeti arancina (15 kuna) ili sušene smokve (pola kilograma - 30 kuna). Našli smo i šipak, možete ga kupiti za lijene i za one radišne, šipak koji morate sami trijebiti je 15 kuna, a onaj šipak spreman za jelo bez trijebljenja je malo skuplji - 20 kuna. Vi odlučite! Lapadska placa nudi i dašak Dalekog istoka, tako japansku jabuku možete dobiti za 15 kuna. Klasika na placi nije Beethoven, Mozart ili Bach, već su 'klasici' petrusin (3 kune), česan (3 glavice - 10 kuna), rikula (5 kuna), blitva (20 kuna), kupus raštan (20 kuna), salata (20 kuna) - toga maltene uvijek ima!

Boli li vas od muža ili punice glava, sigurno neće od glavatog kupusa (15 kuna), s njime ste na dobitku. Ili, možda da uzmete obični kupus (15 kuna)?! A gdje bismo bili kad u toliko zelenilo ne bismo uvrstili i brokulu koja može biti vaša za fenomenalnih 20 kuna, ali i zdravu cvjetaču (15 kuna). Htjele to ili ne, u prvi plan ove subote izbijaju i dvije tikve. Kao predsjedavajuće, nisu baš sitne, nisu ni prevelike, ugodno su popunjene, jedan kilogram je 15 kuna pa možda odokativno možete izračunati jesu li one ono što zaista želite ovaj vikend.

image
Božo Radić/Cropix


Možda vam to nije dovoljno pa ćemo dodati i slanić (30 kuna), grah poljak (30) i bobicu (30 kuna). Uzmete malo slanića, graha poljaka, bobice i ovu nedjelju i sve to skupa smiješate u savršeno varivo, muž će vam biti nesretan do ponedjeljka, a vi ćete se osjećati bolje jer ste mu se osvetili na najukusniji i najzdraviji mogući način.

Mislimo da smo vam dosad dokazali kako na lapadskoj placi stvarno ima puno toga za što se isplati izaći i po ovim neugodnim temperaturama. Ne možemo vam obećati da ćete se oženiti ili udati, ali da ćete naći nešto zdravo i da ćete odmoriti živce - to sigurno. Jer, svega ima, ali samo fali kupaca i zato dođite i obradujte naše drage lapadske tete, da nisu uzaludno došle! Kad smo već kod udaje, jedna prodavačica nas je iznenadila jer je na svoj štand stavila dvije-tri ruže koje prkose studeni, nisu za prodaju, nego za dobro raspoloženje i za malo romantike koja nam svima može poslužiti kao unutarnje grijanje.

image
Božo Radić/Cropix


Za one voćne tipove među vama, izdvajamo narančine (5 kuna) i aleksandrine (12 kuna), ali i jabuke (10-15 kuna) koje se crvene kao obrazi po ovoj buri. Nemojte da vas hladnoća obeshrabri, svratite po vašu dozu vitamina i tračeva!
29. travanj 2024 17:46