StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Očišćeno novih 90 metara povijesnog kanala ispod Straduna, građani sudjeluju u izradi PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika, Lokrum otvoren i zimi, poduzetnicama potpore

Piše Grad Dubrovnik
23. lipnja 2023. - 09:10

AGLOMERACIJA DUBROVNIK

Očišćeno novih 90 metara povijesnog kanala ispod Straduna

Dovršeni su radovi na čišćenju dijela povijesnog kanala odvodnje na području Luže te kod parka u Pilama koji se odvijaju u sklopu EU projekta Aglomeracija Dubrovnik. Uklonjeno je više od 120 kubika otpadnog materijala, a očišćeni kanal obnovljen je te su postavljene keramičke kinete kako bi se poboljšao protok otpadnih voda. Ukupno je očišćeno oko 90 metara povijesnog kanala, od čega nešto više od 30 metara na području Luže, a ostatak na području parka u Pilama.

image

Očišćeno novih 90 metara povijesnog kanala ispod Straduna

Na području Luže u više navrata izvađeno je preko 60 kubika raznog otpadnog materijala – od masnoće do nakupljene zemlje, kamenja i maramica, a gotovo ista količina materijala izvađena je i s područja parka u Pilama. Vrijednost do sada izvedenih radova je oko 175 tisuća eura.

Uz čišćenje ovih dijelova kanala na području Luže izvršena je i zamjena stare cijevi od stakloplastike te je sada povećan presjek tamošnjeg kanala, a sve u cilju još boljeg trajnog funkcioniranja sustava. Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako su potreba, ali i želja za čišćenjem kanalizacijskog sustava povijesne jezgre istaknute još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. "Zahvaljujući europskim fondovima, nakon 50 godina, započeo je postupak čišćenja. Čast je biti na čelu gradske uprave koja je imala povijesnu priliku biti dio ovog velikog projekta".

Čestitao je Upravi Vodovoda te izvođaču tvrtki Anafora na velikom postignuću. Nastavak čišćenja povijesnog kanala očekuje se krajem turističke sezone.

Zahtjevno i osjetljivo

Sanacija povijesnog kanala mješovite odvodnje ispod Straduna zahtjevna je i osjetljiva investicija. Započela je istražnim radovima u veljači 2018. godine, a prvi provedeni radovi čišćenja i sanacije obuhvatili su kanal u dužini od 30 metara.

ISPUNITE ANKETNI UPITNIK

Nastavak participativnih aktivnosti na izradi PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika

Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je u izradu prostorno-planske dokumentacije izravno uključio građane i njihove predstavnike u gradskom kotarima i mjesnim odborima. U cilju aktivnog uključivanja javnosti u proces izrade sveobuhvatnih Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika, dokumenata koji će definirati budući razvoj grada, održan je niz sastanaka s predstavnicima gradskih kotara i mjesnih odbora, a potom i fokus grupe stručnih izrađivača PPU-a i GUP-a.

image

ISPUNITE ANKETNI UPITNIK
Nastavak participativnih aktivnosti na izradi PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika

Kao zaključni korak u ovom participativnom procesu zainteresiranim građanima pruža se mogućnost ispunjavanja anketnog upitnika kojemu se može pristupiti na https://voxpopuli.edubrovnik.hr, prvoj platformi u Republici Hrvatskoj koja omogućava sudjelovanje građana u donošenju odluka.

Grad Dubrovnik poziva sve zainteresirane da se odazovu i svojim sudjelovanjem doprinesu postupku izrade prostorno-planske dokumentacije koja je jedan od temelja budućeg razvoja Dubrovnika. Anketa je otvorena do 27. lipnja, anionima je i namijenjena svim punoljetnim stanovnicima na području grada Dubrovnika.

Prijava na platformu Voxpopuli

Kako bi sudjelovali u anketi potrebno se prijaviti na platformu Voxpopuli putem sustava NIAS e-građanin, nakon čega će anketa biti dostupna.

NA TRAŽENJE GRAĐANA

Lokrum ostaje otvoren tijekom zime

Sukladno zaključku sa Zbora građana povijesne jezgre, otok Lokrum će biti otvoren za posjetitelje i u zimskom vremenskom razdoblju. Javna ustanova Rezervat Lokrum izradit će potrebnu dokumentaciju za realizaciju novog vremena posjeta prema kojem će se na otok moći doći do 15. prosinca, sukladno vremenskim uvjetima, te ponovno od 1. veljače do 1. travnja vikendom. Javna ustanova Rezervat Lokrum inače otvara otok za posjetitelje početkom travnja, a zatvara u studenom zbog pogoršanja vremenskih uvjeta.

image

Lokrum, Portoč

Bozo Radic/Cropix

Sada bi već od 1. veljače bile omogućene posjete, ali isključivo službenim brodom Javne ustanove Rezervat Lokrum "Argosy", vikendima za povoljnih vremenskih uvjeta. Ostalim danima u tjednu, sve do 1. travnja i službenog početka sezone, omogućili bi se neometani radovi pripreme otoka za otvaranje sezone.

U PRORAČUNU DVOSTRUKO VIŠE NEGO LANI

Za žene poduzetnice Grad osigurao 48 tisuća eura

Grad Dubrovnik raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora ženama poduzetnicama za 2023. godinu. Sredstva za provedbu osigurana su u ukupnom iznosu od 47.816,84 eura, što je gotovo dvostruko više nego godinu prije. Program obuhvaća subjekte malog gospodarstva, trgovačka društva, obrte i OPG-ove u vlasništvu žena, državljanki Republike Hrvatske u privatnom vlasništvu (50 posto i više), a koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva.

image

U PRORAČUNU DVOSTRUKO VIŠE NEGO PROŠLE GODINE

Jedna poduzetnica odnosno podnositeljica zahtjeva može podnijeti samo jednu prijavu za jednu ili više namjena, s tim da pojedinačni iznos potpore može iznositi najviše do 1.325,00 eura. Program dodjele potpora ženama poduzetnicama Grad Dubrovnik uveo je u 2018. godine, a sredstva za njegovu provedbu dvostruko su povećana 2019. godine, kada je u proračunu osigurano 200 umjesto 100 tisuća kuna. Nakon što je privremeno obustavljen uslijed korona krize, program je prošle godine ponovno pokrenut.

27. travanj 2024 19:02