StoryEditorOCM
Dubrovnikšto na azil kažu u komolcu?

Nikša Sentović, predsjednik Gradskog kotara: ‘Ne dolaze nam svi psi sa Žarkovice, ali nam svejedno sve ovo nije kompliment‘

Piše Silvia Rudinović
22. srpnja 2022. - 20:26

Tajnik Gradskog kotara Komolac zatražio je objašnjenje nadležnih o privremenom smještaju napuštenih životinja na nekadašnjem TUP-ovom skladišnom prostoru u naselju Knežica. O namjeri da se u Knežici postave tri boksa za privremeni smještaj napuštenih pasa koje komunalni redari pokupe po dojavi, gradsko poduzeće Sanitat kao ni službe Grada Dubrovnika nisu obavijestile Gradski kotar, a mještani ovakvim potezom nisu sretni.

image

Knežica

- Nismo znali za to. Navodno, radi se o privremenom smještaju pasa koje se uhvati na ulici i koji će u roku 24 sata biti preseljeni u šibenski azil. Dakle, u Komolac ne dolaze svi psi sa Žarkovice, ali nam svejedno sve ovo nije kompliment. Ni meni se sve to skupa ne sviđa – izjavljuje Nikša Sentović, predsjednik Gradskog kotara Komolac, koji je vijest saznao u četvrtak.

Osobno, nitko ga nije zvao obavijestiti o otvaranju svojevrsnog stacionara, makar i privremenog karaktera. Komolčani nemaju pozitivan stav o smještaju pasa u njihovom susjedstvu, čemu svjedoče i pozivi tajniku Kotara koji je nakon toga tražio objašnjenje nadležnih. Radi li se ovdje o privremenom ili trajnom rješenju, Kotar nema informaciju.

- Još najbolje da je riječ o trajnom rješenju! Pratit ćemo situaciju, odvoze li se prikupljeni psi istoga dana drugdje ili će biti laveža. Radi se o dijelu Komolca zbande i ima najlošije uvjete, sad im još samo ovo nedostaje pa ne smijem ni pomisliti da bi tamo moglo biti nešto više od ovoga. I ovo je previše – kaže Sentović.

image

U TUP-ovoj zoni u Knežici uređuje se privremeni azil za pse

Božo Radić/cropix/

Klaudija Barčot, direktorica Sanitata kaže kako su još uvijek u tijeku radovi na ograđivanju prostora dvostrukom ogradom te da se nitko od stanovnika naselja još nije žalio niti ih kontaktirao o ovom pitanju. Ni u Sanitatu ne znaju koji je zapravo pravi termin za tu vrstu privremenog smještaja pasa, ali uvjeravaju da im za to nisu potrebne ikakve posebne dozvole i tvrde kako imaju sve potrebne uvjete za smještaj pasa i vodu.

- Svrha je smjestiti životnju dok po nju dođu predstavnici ovlaštenog azila. Dakle, komunalni redar očitava čip psa kojega zatekne bez vlasnika na javnoj površini. Nakon toga se kontaktira vlasnika, a ukoliko ga nema, tada će se pas privremeno smjestiti boks do dolaska predstavnika ovlaštenog azila. S obzirom da je najbliži azil u Splitu, a ugovorni u Šibeniku, treba im nekoliko sati dok stignu – kaže Barčot.

Upitana, gdje su dosad imali običaj smjestiti napuštene životinje, direktorica Sanitata navodi kako su imali jedan slučaj, psa su smjestili u transporter i nazvali azil da što prije dođu po njega u Dubrovnik.

Prostor je opterećen skladištima, prometom teretnih vozila, a cesta koja vodi do Knežice je uska, jedva se mimoilaze vozila, a sigurnost pješaka nije osigurana. Prema riječima Nikše Sentovića, pitanje proširenja ceste, uređenja nogostupa i rasvjete dio je projekta aglomeracije koji bi najesen trebao krenuti. Oko buduće namjene TUP-ovih skladišta u Knežici još uvijek nema konkretnih razgovora, kaže Sentović, ali bi svakako bilo dobro razmisliti o sportskim sadržajima.

image

U TUP-ovoj zoni u Knežici uređuje se privremeni azil za pse

Božo Radić/cropix/

- Imamo odličnih projekata s Gradom, poput vrtića ili boćarske dvorane, neki su pri realizaciji a mnogi zapinju na neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima oko zemljišta. Mi ovdje uvijek nešto čekamo, premalo je dobrog sadržaja - kaže sugovornik.

Pretvori li se Knežica u novu Žarkovicu, bude li u tim boksevima koji se podižu više od deset pasa a lavež postane smetnja životu, u Kotaru kažu kako će mještani reagirati.

01. lipanj 2024 12:13