StoryEditorOCM
DubrovnikViše od 100 odlagališta

Ne možete živjeti od nesnosnog smrada šporkih kontejnera? Iz Čistoće kažu da uvijek reagiraju na pozive građana i zato slobodno: ‘Telefone u ruke!‘

Piše SR
7. srpnja 2022. - 09:16
Ovo mjesto u Gružu uopće nije odlagalište, ali nekima je stotinjak metara daleko nositi smećeSilvia Rudinović/Silvia Rudinović

Dubrovačko gradsko društvo Čistoća svakodnevno prazni više od 550 spremnika miješanog komunalnog otpada s preko 100 gradskih odlagališta. Osim što radnici Čistoće ljeti imaju daleko više posla, nema kiše koja bi isprala gradska odlagališta pa im je nekad teško prići od nesnosnog smrada i ljepljivog poda.

- Komunalni red nalaže odlaganje smeća od 19 do 3 sata ujutro, a nakon toga, tijekom jutra naši kamioni prazne spremnike. U povijesnoj jezgri svakodnevno se više puta dnevno prazne male kante, od malih uličica do Straduna, kao i Uvala Lapad – kaže Tomislav Tabak, član Uprave Čistoće Dubrovnik.

image

Smrdi li vam smeće u susjedstvu?

Silvia Rudinović/Silvia Rudinović

Prema njegovim riječima, veći spremnici su raspoređeni tako da nema potrebe prikupljati otpad više od jednom dnevno. Postoje uličice u koje su prinuđeni ulaziti samo s malim vozilima, kao i lokacije gdje nema mjesta za bolja rješenja od niza kanta za smeće, što je sad slučaj pored gruških nebodera. Peru li se kontejneri?

image

Smrdi li vam smeće u susjedstvu?

Silvia Rudinović/Silvia Rudinović

- Imate neodgovorne pojedince koje ne razdvajaju otpad ili ga bacaju u nedopušteno vrijeme pa to cijeli dan stoji na suncu. Neki čak ostave glomazni otpad pored kontejnera, unatoč tome što postoje reciklaža dvorišta gdje ga besplatno mogu ostaviti. Prije sezone su se očistila sva odlagališta, neka čak bojila i osvježila, i sad po potrebi obilazimo odlagališta te ih peremo i čistimo, kao i kontejnere. Ulice u povijesnoj jezgri peremo skoro svaki dan, tako da se svakodnevno održavaju čistoća i higijena u gradu, koliko je to moguće. Ponavljam, imamo veliki broj neodgovornih pojedinaca koji se ne pridržavaju komunalnog reda što stvara negativnu sliku odlagališta – kaže Tabak i dodaje kako građani uvijek mogu nazvati Čistoću i tražiti da se odlagalište u njihovom susjedstvu zbog nesnosnog smrada i šporkece opere.

image

Smrdi li vam smeće u susjedstvu?

Silvia Rudinović/Silvia Rudinović

Tabak uvjerava kako Čistoća uvijek reagira na pozive građana u najbržem mogućem roku. Eto poziva građanima, ne ustručavajte se zvati! Akcijom 'Kultura odvajanja otpada' Čistoća nastoji građane upozoriti na važnost ove teme, a kako bi se navike mijenjale, krenuli su s edukacijom djece vrtićke dobi.

02. svibanj 2024 19:30