StoryEditorOCM
DubrovnikDRUGA STRANA MEDALJE

Nakon što nije dobio dozvolu za školu jedrenja, Igor Legaz spalio je opremu obrta ‘Vjetar‘! Evo i videa napada na umirovljenika

Piše Ahmet Kalajdžić
29. kolovoza 2024. - 20:58

Predsjednik udruge "Divlja liga vaterpolo" Igor Legaz, ponovno se "proslavio" noćnim igrokazom u uvali Sumartin i uništavanjem imovine. Ovaj put je Legaz je to učinio na štetu Nika Kmetovića, vlasnika obrta "Vjetar". Kmetović je temeljem javnog natječaja od Grada Dubrovnika sredinom srpnja ove godine ishodio dozvolu za obavljanje djelatnosti na mikrolokaciji uz morsku obalu između "Ville Wolf" i hotela "More".

image

Niko Kmetović

Ahmet Kalajdžić/

-Na toj lokaciji već 16 godina turistima nudim obuku jedrenja i učim ih osnovama tog sporta. Mnogi su to izvrsno prihvatili kao dio turističke ponude. Puno ih je iz Dubrovnika otišlo kao još veći zaljubljenici u more i jedrenje. O rezultatima rada najbolje govore česta javljanja brojnih gostiju, zahvalnih što smo im otkrili tajne tog sporta. Unatoč svemu, godinama imam probleme jer "Nepoznat Netko" uništava silni uloženi trud, siječe elektrokabele, a kameru videonadzora zasipa piturom te ormar i kontrolni sat za struju čupa iz ležišta. Sve sam ovo započeo počeo dok moj sin Pero još nije ni prohodao. Sad je punoljetan, radimo i borimo se zajedno. Za istu se lokaciju s istovjetnom ponudom škole jedrenja i iznajmljivanje jedrilica javio i Legaz. Ne znam ima li kvalifikacije, iskustvo i nužne dozvole da bude instruktor, a ja sam po dobivanju rješenja o dozvoli za obrt na pomorskom dobru otišao u gradsku upravu, uplatio i potpisao što treba, odrekao se prava na žalbu te je rješenje postalo pravomoćno. No, nakon višednevne pripreme posla, početkom kolovoza nalazim lokaciju devastiranu! Sve je bilo uništeno!- priča Kmetović koji je za kamere načinio stručni projekt te ishodio sve dozvole. Znalački ih je postavio tako da snimaju cijelu instalaciju. Ipak, devastacije nisu prestale dok Elektrojug kabele nije ugradio u beton. Ipak, početkom ovog kolovoza, oko ure po ponoći, kamera je snimila neočekivani performance:

image

Izvod iz rješenja gradske uprave

Ahmet Kalajdžić/

Spalio instalacije!

-Iako mogu pretpostaviti tko je devastator, za štete prethodnih godina nemam dokaze. Ali, ovaj put kamera je iza ponoći snimila da netko s otvorenim kišobranom prilazi kutiji videonadzora, pronalazi priključak za struju, uzima doneseni alat i slijedi vatreni bljesak! Kad je ta osoba sklopila kišobran, vidi se da je to Legaz uz kojeg je bio i pomoćnik. Sigurno su mislili da su spalili dovod struje, ne znajući da nadzor ima i rezervno napajanje. Legazova devastacija tako je snimljena, sve sam prijavio policiji koja je utvrdila i identitet pomagača. Nastala je šteta od par tisuća eura - priča nam Kmetović koji je za javno dodijeljenu koncesiju uvijek uredno plaćao sve naknade i poreze.

Policija je sve proslijedila DORH-u, a Kmetović je po nabavci novog materijala prošli utorak sve ponovno postavio i dovezao svoje jedrilice. Ipak, mira još nema: telefonom mu javljaju da Legaz urla na goste dok su s jedrilicom na moru. Kad je stigao, kaže, već je pobjegao. No vlasnik obrta na podestu na kojeg izvlači jedrilice pronalazi obavijest inspektora Lučke kapetanije da je zabranjena daljnja uporaba te da mora obustaviti rad iako mu odobrenje Grada Dubrovnika dozvoljava držati dvije male jedrilice na podestu površine do 4 "kvadrata". Njegov podest pak, dimenzija je 80 puta 110 centimetra, dakle nema ni puni četvorni metar površine!

Kapetanija iznad Grada?

- Danas sam pošao u Kapetaniji tražiti rješenje po kojem mi je zabranjen rad, ali se ispostavilo da još nije napisano nego je "tek u postupku izrade"! Neslužbeno sam doznao da rješenje gradske uprave za njih nije pravomoćno niti valjano!? Tvrdili su da je inspekcija Kapetanije iznad Grada Dubrovnika i da ima ovlasti zabrane. Neslužbeno su mi rekli "da je rješenje valjano, smio bih raditi to što piše ali ne bih smio imati baš ništa na pomorskom dobru jer za to moram imati pravu koncesiju". Moje tvrdnje da imam pravo ne na jedan nego četiri "kvadrata" za smještaj plovila na pomorskom dobru bahato su ignorirali. Želim naglasiti da posjedujem rješenje Ministarstva mora iz 2011. godine koje je istom inspektoru koji mi je tad kao i ovaj put zabranio obrt, takvo rješenje pobilo obrazloženjem:"Ovo tijelo posebno ističe da je na predmetnoj lokaciji zbog konfiguracije obale bilo nužno napraviti montažni pristan (za jedrilice, op. AK) upravo zbog sigurnosti osoba koje su se ukrcavale na jedrilice radi korištenja najma, a o čemu prvostupanjsko tijelo (Kapetanija, op.) nije vodilo dovoljno računa u donošenju rješenja! Stoga Ministarstvo smatra nespornim da je žalitelj (Kmetović, op.) u trenutku inspekcijskog pregleda posjedovao valjani osnov za postavljanje montažnog objekta (podesta za jedrilice, op.) i da je u tom dijelu žalba osnovana"! Treba naglasiti da je ovo ministarstvo nadređeno Lučkoj kapetaniji.

dr. sc. Miho Baće: Kapetanija ne može ukidati tuđe dozvole

Može li Lučka kapetanija ukinuti dozvolu koju je izdao Grad Dubrovnik upitali smo pravnog stručnjaka, dr.sc Miha Baću. - Lučka kapetanija ne može ukinuti rješenje o davanju dozvole na pomorskom dobru jer ona nije donosilac rješenja, pa samim time nije ni u mogućnosti istu dozvolu ukinuti. Ona može utvrditi prekršaj i provesti prekršajni postupak na pomorskom dobru u odnosu na izdanu dozvolu o davanju dozvole na pomorskom dobru ako se pomorsko dobro koristi izvan ovlasti koje imatelj dozvole ima. Za to je potrebno da Lučka kapetanija posjeduje rješenje o davanju dozvole u kojoj mora biti jasno naznačeno u kojem se opsegu, a pri tom se misli na djelatnost, vrijeme trajanja dozvole, plaćanje naknade, materijalna sredstva za obavljanje djelatnosti i druge specifičnosti vezane uz mikrolokaciju, pomorsko dobro na konkretnoj lokaciji može koristiti. Jednako tako važno je napomenuti da obavljanjem djelatnosti iz dozvole ne smije biti ograničena ili isključena opća upotreba pomorskog dobra. Stoga Lučka kapetanija ima pravo zbog višekratnog kršenja ovlasti iz dozvole uputiti donosioca rješenja da se ona ukine, no donositelj rješenja, a u ovom slučaju je to Grad Dubrovnik, nije dužan tako i postupiti – pojašnjava dr. sc. Miho Baće.

Napad na portira

Podsjetimo ovom prigodom kako je Legaz imao ispad i u rano jutro 5. ožujka ove godine drskim napadom na umirovljenika koji je u hotelu "Royal Princess" honorarno radio kao portir:

- Između 7,20 i 7,30 sati izašao sam iz hotela obići cijeli resort. Tijekom obilaska on se iznenada pojavio te se, iz čista mira, zaletio u mene i prijetio mi da će me prebiti. Gurao me u prsa, leđa i ramena, ali srećom ne i u glavu. Izmicao sam se da me ne ozlijedi. Stalno prijeteći da tu ne smijem biti ili će me prebiti, izgurao me na donji plato. Naravno da sam sve shvatio kao prijetnju i ugrozu životne sigurnosti. Na mjesto događaja dolazi policija, a Legaz bježi u Mostar i ne vraća se dugo vremena, strahujući da će ga na granici lišiti slobode. Kasnije se odustalo od pravnog progona Legaza po službenoj dužnosti. Ali, nikad nisam pozvan na sudsku raspravu, prekršajna prijava je odbijena a on nije procesuiran. Kao umirovljenik nemam novca i morao sam odustati od privatne tužbe- ispričao nam je umirovljenik koji, još u strahu od nasilnika, inzistira da ga predstavimo samo inicijalima A.A.

image

Lokacija Kmetovićeva obrta u uvali Sumratin

Ahmet Kalajdžić/

Sukob star 14 godina

Sukob Legaza i Kmetovića datira još od rujna 2010. kad je jedriličaru srušen muo te je, roneći, tražio metalnu konstrukciju. Istodobno, Legaz je s obale vikao "Vruće! Hladno! Neće brodovi u uvalu nego kupači" da bi mu na obali rekao:- Muo nećeš naći! Ne možeš ih načiniti koliko ih mogu ispilati" ali mu je odgovoreno "Budalo idi na psihijatriju i liječi se".

Dok je Legaz na parkingu Presidenta bio kraj svog jaguara BiH-tablica, Kmetović ga je s 80 centimetara dugom letvom udario u natkoljenice, ali Legaz uspio dići i pobjeći u hotel, a okrivljeni mu je letvom slomio retrovizor i znak na poklopcu motora. Kmetović je na sudu ustvrdio da je Legaz maltretirao njegovu trudnu suprugu, a dubrovački Općinski sud oglasio ga je krivim za oštećenje tuđe imovine i pokušaj teškog ozljeđivanja te osudio na šest mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine i plaćanje 1500 kuna odštete.

Zbog sumnje da je prijetio poznatom dubrovačkom odvjetniku Nebojši Krci Ivančiću, a nakon grubog sukoba s meštrom kojeg je odvjetnik angažirao, Legaz je u to vrijeme saslušavan u Istražnom centru dubrovačkog Županijskog suda.

14. rujan 2024 07:17