StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI BLAGDANA SVIH SVETIH

Mladi Dubrovačke biskupije obilježili Holywin

1. studenog 2017. - 10:04

Mladež Dubrovačke biskupIje sinoć je održala tradicionalno misno bdijenje u noći 31. listopda, uoči Svih svetih. Tako je u večernjim satima, osim Halloweena koji se održavao u gradu, u dubrovačkoj katedrali održao se Holywin, odnosno Noć svetaca.

Sudionici bdijenja pojasnili su da je susret započeo molitvom krunice u 19 sati i nastavljen je  slavljenjem u Katedrali, predavanjem don Marina na temu : Svetost pobjeđuje, Euharistijom koji je predvodio don Hrvoje Katušić, te klanjanjem. 

- Tu večer slavimo život i svjetlost a ne smrt i tamu. Mladi iz katoličke molitvene zajednice Effatha utjelovili su i fizički predstavili svece i njihove živote. Điravali su Stradunom te dijelili slatkiše i citate svetaca mlađoj populaciji, posvješčivajući im što tu večer zapravo slavimo. Sami događaj Holywina nastavljen je cjelonoćnim klanjanjem u crkvi sv. Josipa sa bratom Draženom i sestrom Majom Pavlom - objasnili su sudionici.

U Hrvatskoj je prvo ovakvo bdijenje održano 2003. godine u župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Pešćenici, kada su mladi pripremili duhovni susret. Međutim, službeno se Holywin u Hrvatskoj održavanje od 2006. godine i od tada se održava svake godinea pokrenut je radi obnavljanja običaja okupljanja na molitvu i bdijenje uoči velikih svetkovina.
Uz duhovno- zabavne igrokaze prikazuje se život svetaca i pokazuje da su i sveci bili obični ljudi, slabi i grešni, ali i da je potrebno biti ustrajan u vjeri, strpljiv, ponizan, svjedočiti svoju vjeru drugima, ljubiti.


 

26. lipanj 2024 07:43