StoryEditorOCM
DubrovnikVOJNA VJEŽBA USRED SEZONE

Ministre Anušiću, najjači ste! Dajte sad sredite Kupare, da ne stoje takvi još 30 godina

Piše Jadran Kapor
31. srpnja 2024. - 14:15

Zvuči nevjerojatno, MORH je usred turističke sezone, zakrčenih gradskih ulica i kilometarskih kolona, odlučio održati vojnu vježbu na širem dubrovačkom području. Desantni brodovi u Luci Dubrovnik iskrcali su kolone borbenih oklopnih vozila Patria, a akvatorij između rta Pelegrin i turističkog otočića Supetar zabranjen je za ribarenje i sidrenje. Umjesto glamuroznih jahti koje su se sklonile u Uvalu Tiha, Župski zaljev su "napale" dvije raketne topovnjače klase Helsinki, desantni brod minopolagač i dva desantno-jurišna broda.

Iz MORH-a su, tek na novinarski upit, objasnili da se radi o planiranoj obuci i vojnoj vježbi. Navodno je, riječ je o redovitoj vojnoj vježbi sinergije pomorskih i kopnenih snaga, koja se inače održava u rujnu na području Žirja, a ove godine je vježba prigodno pomaknuta na kraj srpnja, prije obilježavanja operacije "Oluja" i to u akvatorij Dubrovnika. Zli jezici dan ranije tumačili da se flota HRM-a okupila na jugu Hrvatske zbog narušenih političkih odnosa s Crnom Gorom. Spomenuli su čak i da je predsjednik Zoran Milanović zabranio održavanje vježbe uz samu morsku granicu s Crnom Gorom, koja je inače punopravna članica NATO-a, s flotom brodova koja se svodi na jedan pučinski remorker, nekoliko gumenjaka, te nekoliko korveta koje trunu na vezu.

Iako su vojna sredstva već iskrcana u Gružu, a brodovi zauzeli pozicije u Župskom zaljevu, u srijedu poslijepodne potvrđeno je da je predsjednik Milanović, iz nepoznatih razloga - izdao zapovijed da se vježba otkaže.

Časničkom čizmočistaču i ministru Anušiću koji su vojnu vježbu isplanirali u srcu turističke sezone, u malom akvatoriju kojeg dijele izrazito turističke općine Konavle i Župa dubrovačka doista treba čestitati na timingu i izboru lokacije. 

Cijeli scenario ove vojne vježbe životan je, realan. Scenario kojeg su zamislili spomenuti ministar i njegov časnički čizmočistač mogao bi biti ovakav - neprijatelj je usred sezone izvršio kombinirani napad na Župski zaljev s mora i iz zraka. U napadu je potpuno uništen ogromni hotelski kompleks u Kuparima, zajedno s bivšom Titovom vilom. Turisti su u očaju. Jahte i vodeni skuteri u panici jure zaljevom. Ceste su zakrčene što turistima, što domaćim življem koje nastoji pronaći spas. U tu situaciju uključuje se brodovlje HRM i oklopno, mehanizirane snage kopnene vojske. Nakon uspješnog desanta u rajonu restorana Glorijet izvršavaju taktičko prebacivanje u Župu, odakle po neprijatelju udaraju iz tri pravca - prva skupina nadire iz apartmana Luce, druga obuhvatom napada iz pravca hotela One Suite, ali najteži posao pripao je nesretnicima koji po neprijatelju djeluju s terase konobe King. Dok oni tako tuku, iz kuhinje se čuje vonj gambora na buzaru. Toliko je munjevita bila oslobodilačka akcija Hrvatske vojske.

Da ne zaboravimo morsku komponentu ove vojne vježbe. Podmornica Gnjurac.... Što, HRM nema podmornicu? Dobro, mogli bi nam je poslati Talijani jer oni iz Jadrana ionako izrone sve što je jestivo. Nemamo ni krstarice, razarače.... Onda ništa - ovo što imamo, s time smo zaštitili jahtu Talithu G na kojoj su ljetovali Stev Jobs i Steven Spielberg. Tko god da je trenutno na jahti, uvjerit će se u udarnu snagu HRM-a.

Ministre Anušiću, čestitamo! Najjači ste!

Vježba je uspjela, plavi su pobijedili crvene (ili ono ide obratno). Dva planirana dana dovoljna su da se pobijedi mrski neprijatelj. A sad, dajte dovedite u red te Kupare da ne ostanu ovakve do iduće vojne vježbe. Glupo je da stoje ovakve još 30 godina. Evo, možda bi inženjerijske postrojbe tu mogle nešto učiniti, svi bi bili zadovoljni. Čak bi vam i kolega Tonči Glavina bio sretan jer u Kuparima ima mjesta za nekoliko tisuća turističkih postelja. 

29. kolovoz 2024 22:00