StoryEditorOCM
DubrovnikSrđevci postavili pitanje rješavanja situacije s napuštenim životinjama na Žarkovici

Mato Franković: "Žarkovica se neće obnavljati niti će to gore više postojati. Ne dolazi u obzir!"

Piše DV
2. lipnja 2022. - 10:06
Specijal DV Dubrovnik, 260522. Policijska uprava dubrovacko-neretvanska provodi kriminalisticko istrazivanje rada azila za napustene zivotinje na Zarkovici u Dubrovniku.Tonci Plazibat/Cropix

Grad Dubrovnik neće graditi novu Žarkovicu, ne dolazi u obzir! - odgovorio je gradonačelnik Mato Franković na vijećničko pitanje Srđevca Nikše Selmanija i opaski o zakonskoj obvezi koju Grad Dubrovnik nije ispunio.

Čitao je dobivene poruke volontera o bolesnim i umirućim životinjama i dodao:

-Nemojmo podgrijavati nečije emocije, to gore više neće postojati, jer je to loše za životinje i ne možete me uvjeriti da je to dobro. Jer ono što sam ja vidio je loše za životinje. I ne možemo se nazivati prijateljem životinja ako ta životinja pati. Ni ako provodimo samo kastraciju, koliko god to bilo smiješno vijećnici Marčinko. Da je vidjela ovo što sam ja vidio, plakala bi, ne bi se smijala. Nećemo prihvatiti da nam netko kao gradu da tu etiketu. Postupit ćemo sve po P.S.-u onako kako je zakon predvidio."

Dodao je kako organizacij na Žarkovici uopće nema zakonsko pravo udomljavanja. - Njima treba pomoći, a vašim istupom im odmažete jer ih uvjeravate u nešto što ne može biti točno. Grad je proveo sve zakonske procedure, ako mislite da je Grad u nečemu pogriješio, podnesite prijave protiv grada i mene osobno. Ne samo da Grad ima ugovore s institucijama, nego imaju i sve ostale jedinice lokalne samouprave jer je to naša zakonska obveza. I izgleda kako prenose mediji da jedino naš ugovor nije funkcionirao, a da druge općine uopće nemaju napuštenih životinja. Svi govore u medijima da su građani Dubrovnika ostavili sve te pse, a nisu."

-Očekujem da ćemo kroz 10-ak dana znati točno što ćemo napraviti, očekujem političku podršku svih vas, jer ovo je obraz svih nas i vas koji i dalje želite podržavati da se ovo gore događa. Ne možete reći da Grad nije sudjelovao, 5 milijuna kuna u 5 godina direktne dotacije, sredstava, hrane, resursa, kućica, ograda... pa nije to malo novaca! I ja ne žalim za nijednom kunom, nego za činjenicom da nisam ranije progledao nego mi je veterinarska inspekcija trebala i policija da otvorim oči. I vama to treba, jer postoje zone u kojima nitko od nas nije bio."

Nikša Selmani nastojao je spustiti tenzije jer se, kaže, problem ne može riješiti preko noći.

-Gore postoji kontinuitet rada, a našeg nerada, nemojmo zaboraviti. Čudi me gradonačelniče kako ste spram bolesti i starosti nastrojeni, tamo dolaze i bolesni i stari i umirući psi, ne samo mladi i zdravi. Kad imate 300 kučaka, pođite samo 5 dana na ono sunce, bit će vam jasno. "

03. lipanj 2024 06:32