StoryEditorOCM
DubrovnikPRVO MOŽE, PA NE MOŽE!

Maro Hajdarhodžić: Ne odgovaraju na žalbu već mjesec dana! Ako ne stigne ništa kroz koji dan nastavljam sa radovima

Piše Kristina Filičić
7. lipnja 2020. - 08:12
- Povjerenstvu za žalbe pri Ministarstvu kulture žalba je poslana krajem travnja. Skoro je mjesec dana. Dolazimo u fazu administrative šutnje, jer kada ne odgovore nakon mjesec dana znači da ne znaju što će odgovoriti. Nećemo brojiti 30 dana, dat ćemo još 10 dana lufta, ako ništa ne stigne mi možemo nastaviti s radovima.

image
Hoće li investitor Maro Hajdarhodžić nastaviti radove na postavljanju montažnog objekta na Peskariji?
Božo Radić/CROPIX


Radovi jesu zaustavljeni ali priče da je rješenje poništeno, da je projekt zaustavljen, neosnovane su jer nema nikakvog dokumenta koji to dokazuje ni iz ministarstva ili neke druge institucije kulture – kaže Maro Hajdarhodžić vlasnik tvrtke Mea culpa, koncesionar na Peskariji, investitor u projekt montažnog objekta na dijelu stare gradske luke koji je privremeno obustavljen rješenjem Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Podsjetimo se, 3D kompjutorski prikaz budućeg objekta koji je izašao na društvenim mrežama, podigao je pravu buru negodovanja i negativnih komentara javnosti. Reagirali su lokalni političari, a župan Nikola Dobroslavić najavio je kako će se prostor na Peskariji definirati arhitektonsko – urbanističkim natječajem.
 

Dalje s poslom


Projekt je legalan u svakom aspektu, uz sva potrebna rješenja i dozvole, ističe Maro Hajdarhodžić.
- Od prosinca 2016. do prosinca 2019. trajala je monada koja se zove projekt, od idejnog projekta do odobrenja glavnog projekta. Već pripremamo tužbe. Prvi su konzervatori radi svih stvari koje su do sada radili. A drugi, ovisno o situaciji, Županijska lučka uprava kao dio županije, koja provodi politiku župana. Sad čekam odgovor ministarstva – poručuje Hajdarhodžić i dodaje:
- Ministarstvo kulture može napraviti reviziju projekta ali teško je za očekivati da netko tko je potvrdio projekt u prosincu 2019., u svibnju 2020. sam sebi kaže 'au, falio sam', očekivati od Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture da će sam sebi reći 'nismo dobro gledali', a projekt su u rukama imali dvije godine.
Što on očekuje, kaže, isto kao i kad je počeo 'da projekt napravi i ide dalje s poslom'. Gubici su mu se za sada, kako tvrdi, popeli na milijun i 400 tisuća kuna.

image
Hoće li investitor Maro Hajdarhodžić nastaviti radove na postavljanju montažnog objekta na Peskariji?
Božo Radić/CROPIX


 

Šest milijuna kuna


- Da nije bilo zaustavljanja radova, da nije bilo korone koja nas je svih bacila unazad, do 1. travnja bi sve bilo uređeno i otvoreno – smatra Hajdarhodžić te iznosi kako je 'od svibnja 2003. od kada ima koncesiju na javno pomorsko dobro na Peskariji, Županijskoj lučkoj upravi uplatio šest milijuna kuna koncesijske naknade'. Vlasnik tvrtke Mea culpa, Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik plaća godišnju koncesijsku naknadu za obuhvat pomorskog dobra na Peskariji, u iznosu od 326.652 kune u fiksnom dijelu, uz dva posto varijabilnog dijela koncesije.
Podsjetimo, ugostitelju Maru Hajdarhodžiću, dugogodišnjem koncesionaru na prostoru Peskarije, rješenjem Konzervatorskog odjela u Dubrovniku privremeno su obustavljeni radovi na postavljanju montažnog objekta na tom dijelu starog porta. U objašnjenju iz Ministarstva kulture navedeno je kako je 'očevidima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku 9. i 22. travnja utvrđeno kako su građevinski radovi započeli uklanjanjem popločenja i izvedbom temelja za konstrukciju kioska i nadstrešnice, a uvidom u projektnu dokumentaciju utvrđeno je da izvedba novih temelja nije predviđena odobrenim projektom' te su daljnji radovi obustavljeni.


image
Hoće li investitor Maro Hajdarhodžić nastaviti radove na postavljanju montažnog objekta na Peskariji?
Božo Radić/CROPIX


Dvije i pol godine


Cijela priča počela je prije dvije i pol godine. Nakon istraživanja i pripreme, idejni projekt predstavljen je stručnoj skupini Ministarstva kulture. Glavni projekt predan je u listopadu 2018., da bi u prosincu lani dobio 'zeleno svjetlo' konzervatora i potvrdu glavnog projekta. Zbog toga investitor Maro Hajdarhodžić zabranu radova smatra promašajem jer je 'dokumentacija uredna, a projekt odavno postoji'. Spomenimo još, nositelj projekta je Županijska lučka uprava, investitor tvrtka 'Mea Culpa' Mara Hajdarhodžića, projektant Omega Engineering, nadzor vlasnica arhitektonskog ureda Omega Engineering Jelica Peković, a izvođač Dom izgradnja.

 
16. lipanj 2024 04:28