StoryEditorOCM
DubrovnikSUBOTNJI IZVJEŠTAJ |

LJETO JE NAJBOLJI ‘SPONZOR‘ LAPADSKE PLACE Dok smo gledali kupus, umalo nismo dobili šljivu i prebrojali zvjezdice

Piše Bruno Lucić
7. kolovoza 2021. - 11:05

Konačno je na lapadsku placu stigao glavni 'sponzor' zbog kojeg sve buja od života, zbog kojeg su stolovi puni, zbog kojeg su prodavačice raspoložene jer je porasla financijska likvidnost i zbog čeljad dolazi u većem broju, čak i furesti zalutaju.

Iznenadit ćete se, ali ime tog sponzora je posve jednostavno - ljeto. I mi smo se jutros iznenadili, zaboravili smo što to znači 'muving' u ovom dijelu Lapada. Još su nam u sjećanju kojekakvi 'lockdowni': 'lockdown light', 'lockdown strong', 'lockdown medium', 'lockdown slim'… Toliko vrsta 'zatvaranja', maltene zvuče kao vrsta cigareta. Da zaključimo, toliko smo toga popušili posljednjih mjeseci.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Jedan do drugog stoje banak do banka puni k'o šipak iako šipak čeka svoj red najesen, ali ga se već priziva. Pomadore se nudi po cijeni od 10 do 15 kuna, naišli smo i na ogromne pomadore jabučarke, ti komadi su toliko veliki da vam je dovoljan jedan za cijeli dan, ma možete nekog ubit' s njima. Ne, ovo nije nagovor na kazneno djelo, ovo vas nagovaramo da se obogatite vitaminima i rashladite u ovim toplim vremena kad neprestano javljaju neko osvježenje, upozoravaju nas, a to osvježenje kao i nagrada na lotu ili neki veći novčani iznos, nikako da nam 'kane'.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Uglavnom, nemojte se jediti kao one paprike koje su nas zatekle, crvene od bijesa, a one do njih su flegmatične, mirno leže, bez mrdanja, njima očito traje vječna 'siesta'. Bijele će vas doći 20, a crvene 15 kuna. Nije to sve, nudi se još povrća: luk (20 kuna), patate (8 kuna), kapula (15 kuna), balančane (10 - 15 kuna), grah (30 kuna), mrkva (15 kuna), a cherry rajčice (15 kuna). Kukumar (15 kuna) se ne pravi Englez, ali se pravi tikvica (15-20 kuna) pa se mimikrijom potpuno uklopio u svoje 'tikvasto' okruženje, teško ga je razaznati, ali ne dajte mu da vam se ponudi za 20 kuna jer, jednostavno, toliko ne vrijedi. Ma nema šanse!

image
Tonći Plazibat/Cropix

Mlade patate doslovno su spremne za izlazak, ako ih kupite pripremajte ih navečer za večeru jer su željne malo noćnog života, a mogu biti na vašem pjatu za nevjerojatnih 10 kuna, dakle, jedan mali macchiato manje.

Zatekli smo jednu prodavačicu kako svoju ponudu slaže i preslaguje, kaže da voli da joj je 'sve po špagu'. Ako nastavi tako, otjerat će sve potencijalne muške kupce jer muški kad vide red, odmah ih uhvati mala snaga i još manja volja za potrošnjom… Ima i salate, ona je malo bipolarna, malo bi bila vrijedna 3, malo 5 kuna tako da nismo ostali načisto s njom, ne znamo baš što želi i kojoj se ciljnoj publici točno obraća. U kategoriji 'povrće' donosimo dinju (5 kuna) te pipun (10 kuna), a okupila se jedna manja balica žena koje isprobavaju otvorenu dinju, komentiraju, ocjenjuju okus, prenose ono što im žiri, komisija, ocjenjivački sud u sastavu od okusnih pupoljaka navode. Ne znamo što su zaključile jer su se brzo razbježale, svaka na svoju stranu, svaka na svoju kavu. Praske (25 kuna) smo zatekli na nekoliko mjesta, baš su popularne.

image
Tonći Plazibat/Cropix

A onda smo stali, zagledali smo se u glavice kupusa (15) kuna koje su se isticale na jednom stolu, ugledali smo tom prilikom i šljivu, ali… Da, zapričali smo se. Naš grijeh, naš grijeh, naš preveliki grijeh… I kad smo završili sa ćakulom, šljiva više nije bilo?! Ne znamo po kojoj su cijeni otputovale s lapadske place, nadamo se da je bila dostojna njihova okusa. Rezignirano smo pitali prodavačicu: „Šljive su pošle?“ Sa zadovoljstvom nam je odgovorila: „Jesu!“ I tako, umalo nismo dobili šljivu usred Lapada. Grožđa, kao i šljiva, nije bilo i nekim impresivnim količinama, ali se ono zadržalo do trenutka kad smo se počeli raspitivati o njemu, stoji 5 kuna i možda još uvijek stoji tamo, ne ide mu baš?! Čeka možda neke potpore, e načekat će se!

Nadamo se da su šljive ipak bile ponosnije na svoju cijenu. Dolaze kupci, svraćaju, puno je veća 'gužva' nego prethodnih mjeseci, jedna gospođa našla je jabuke, manje su, ali lijepe, pipa ih, možda traži i crva u njima… Jabuke su skromne, skrile su se u jednu kašetu i ne izlaze, ne proviruju, samo stidljivo šute tako da ih nismo imali hrabrosti previše gledati da ne pocrvene…

image
Tonći Plazibat/Cropix

Naravno, ove subote bilo je i cvijeća, čak tri vrste. Jedna vrsta, zvjezdice su se svidjele jednoj gospođi pa ih je odlučila kupiti, bile su njezine za 20 kuna, a ostale su hortenzija (5 kuna) i žuteji (10 kuna). Dakle, zvjezdice su bile najskuplje, a mi ih nismo uspjeli prebrojati, brzo su nam pošle i to ispred očiju.

image
Tonći Plazibat/cropix

Nemojte da vam subota tako brzo prođe, iskoristite je, opskrbite se na lapadskoj placi, uživajte koliko možete i ako možete. Nećete se ni okrenuti, a već će doći nova subota kad ćete se opet tražiti među ovim našim recima ili slikama, da vas možda nismo 'ulovili' kako kupujete nešto za objed i to zabilježili na oduševljenje radoznalih susjeda kundurica koje sve snimaju i sve znaju… Da, da, vidimo se!       

image
Tonći Plazibat/Cropix
29. travanj 2024 15:24