StoryEditorOCM
DubrovnikO ponudi objekta na prilazima Gradu

Kuhar ‘Kavane Lazareti‘ Srđan Puljizević: ‘Rado nam dolaze i domaći i stranci, a jedna grupa Engleza posebno mi je ostala u sjećanju...‘

Piše Anđelka Kelava
10. lipnja 2024. - 13:00

Kad je dubrovački ugostitelj Bruno Di Ceglie tijekom pandemije otvorio Kavanu Lazareti, mnogima se činilo kao ludost. Sad, nakon pet godina, ovaj je ugostiteljski objekt u jedinstvenom ambijentu Lazareta izrastao u jedan od prestižnih dubrovačkih restorana u koji turisti i domaći rado navraćaju.

image
Bozo Radic/Cropix

- Ponosan sam na ovaj projekt i nadam se da ću još barem trideset godina biti u njemu. Kada me netko pita na što sam ponosan, uvijek kažem na sudjelovanje u Domovinskom ratu i na ovaj restoran koji sam pokrenuo u najtežim pandemijskim vremenima – kaže nam vlasnik Bruno Di Ceglie i upućuje na glavnog kuhara restorana Srđana Puljizevića, koji se u ovoj branši ‘brusi’ već tri desetljeća. Svoje kuharsko umijeće stjecao je u hotelima i restoranima, a zadnje četiri godine skrasio se u Kavani Lazareti. Srđan nam otkriva ponudu restorana i što gosti ovog objekta najviše traže.

Morski plodovi su in

- Uglavnom se traže morski plodovi, file ribe, stranci jednostavno izbjegavaju ribu u komadu. To nije u modi barem ne ovdje, je li slično i po drugim restoranima u Dubrovniku, ne znam. Uglavnom, gosti najviše cijene riblji file i morske plodove, tu je neizostavna pizza, razne salate, rekao bih da najbolje prolazi klasični turistički meni. Ima nešto i u vremenu. Ako je hladnije traže se najviše pasta s mesom, domaći šporki makaruli i razne juhe, a kad zagrije salata i lagane paste s morskim plodovima. Ovisi o danu, o vremenskim prilikama, o raspoloženju gosta – kaže kuhar Srđan Puljizević.

image
Privatni Album/

U Kavanu Lazareti najčešće navrate turisti, lokalaca je nešto manje, iako su cijene pristupačne u odnosu na one u objektima unutar povijesne jezgre grada.

- Specijalitet kuće je brodet, u ponudi su dubrovački šporki makaruli, a glavnu ponudu čini riba i riblji proizvodi.

Na pitanje koliko su gosti zadovoljni posluženim na pjatu, glavni kuhar ‘Lazareta’ odgovara:

- Reakcija gostiju je odlična. Prošle godine smo imali četvero gostiju iz Engleske, odsjeli su u jednoj vili tu u blizini. Dolazili su kod nas svih 15 dana koliko su ostali u gradu. Sretao bi ih kada bi se spuštali sa žičare, prepoznali bi me i zaustavili na putu i kazali: ‘Evo nas na ručak i večeru!’. Kad su u restoranu, pozovu me nakon obroka da sjednem s njima popijem kavu. Super iskustvo i potvrda da dobro radim. Bilo je stvarno puno sjajnih reakcija gostiju.

image
Privatni Album/

U restoran uglavnom navraćaju gosti koji su odsjeli u privatnom smještaju, no ima i hotelskih gostiju.

Gost je ovdje na prvom mjestu

- Oduševljeni su ambijentom, ovdje u Lazaretima je stvarno lijep plato odnosno taraca, nije gužva, suncobrani su novi, stvarno je ugodno a ugođaj je prekrasan. Maksimalno smo se prilagodili gostu zato nam se i vraćaju jer su zadovoljni – kaže Srđan i dodaje:

- Više od 30 godina sam u ovom poslu. U svakom restoranu nešto naučiš, ali vidiš i neke nedostatke, ono što sam vidio kod vlasnika objekta Bruna je da nije prvo trgovac pa ugostitelj, nego obratno. Na prvom mu je mjestu da je gost zadovoljan i da je ponuda dobra, a zarada će sama po sebi doći. Zbog toga sam već četvrtu godinu ovdje i nadam se da ćemo se još družiti jer je meni kao profesionalcu važno da su ponuda i hrana na prvom mjestu. Nabavljamo lokalne domaće proizvode, baš pazimo na kvalitetu namirnica i to se osjeti jer nama gostiju ne manjka – zaključuje kuhar Kavane Lazareti Srđan Puljizević.

image
Bozo Radic/Cropix

Inače, Kavana Lazareti idealno je mjesto za nekoga tko se želi maknuti od gradske vreve, a ne treba daleko od Grada jer ovaj ugostiteljski objekt doslovno je kod gradskih vrata s Ploča. Umjetnička i ambijentalna atmosfera ovog ugodnog gradskog kutka privlači i sve vrste umjetnika pa i oni nerijetko svrate u ovaj prekrasni ambijent. Kavana Lazareti postala je omiljeno mjesto za turiste, a sve više prepoznaju je i domaći ljudi koji rado svrate do Lazareta na dobru hranu u ugodnoj dubrovačkoj atmosferi.

25. lipanj 2024 11:44