StoryEditorOCM
DubrovnikProgram koji čini razliku

Kako je jedan program zauvijek promijenio živote mnogih?

Piše PROMO
28. lipnja 2024. - 12:24
Cilj je društveno odgovornog programa Studenca financijski i logistički osnažiti udruge i omogućiti im provođenje njihovih projekata

„Korak bliže zajednici“ do sada je podržao desetke udruga s više od 100 tisuća eura.

U svijetu brzog protoka informacija i nekontrolirane jurnjave za obvezama često zaboravimo kako svatko od nas ima odgovornost brinuti i na svoj način doprinositi zajednici unutar koje djeluje. Unatoč kroničnom nedostatku vremena i brzom tempu, postoje ljudi što vjerno brinu o onima koji nemaju dovoljno snage samostalno i kvalitetno graditi svoju životnu priču, ali i okolišu o kojem ovisi naša budućnost.

Rad neprofitnih udruga od suštinskog je značaja za pružanje pomoći potrebitima, ali i važna linija obrane protiv društvene nepravde i nebrige pojedinaca. Zato je odgovornost svakoga od nas da im u skladu s našim mogućnostima pružimo podršku u njihovom radu. U tom lancu podrške, veliku odgovornost snosi i poslovni sektor koji može biti iznimno važna karika u podizanju kvalitete usluge koje pružaju udruge. Naime, njihovom financijskom podrškom smanjuje se uobičajena briga udruga o dostatnosti resursa te osigurava njihova neometana usmjerenost na stručni rad i optimalnu brigu o potrebitima.

 

image

Do sada je u sklopu programa "Korak bliže zajednici" provedeno sedam donacijskih krugova

 

Korak bliže zajednici

Programom "Korak bliže zajednici" trgovački lanac Studenac sustavno nastoji biti snažna karika u lancu podrške udrugama koji svojim nesebičnim zalaganjem neprestano brinu o potrebitima i ostvaruju pozitivne društvene promjene. Cilj programa je financijski te logistički osnažiti udruge i omogućiti im provođenje projekata iz područja zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi. Kroz kontinuiranu financijsku pomoć i suradnju, program nastoji stvoriti održiv i pozitivan utjecaj na razvoj i socijalnu osviještenost lokalne zajednice. U dosadašnjih sedam provedenih donacijskih krugova u sklopu projekta „Korak bliže zajednici“, Studenac je donirao ukupno 101 tisuću eura desecima odabranih neprofitnih organizacija i udruga. Posjetili smo neke od njih kako bi se i sami uvjerili koliko je ovakva podrška uistinu važna

 

image

Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj Metković sredstva programa iskoristila je za financiranje svog Centra za djecu s poteškoćama u razvoju

 

„Kvaliteta društva očituje se u kvaliteti brige o slabijima“

Put nas je prvo odveo prema jugu gdje smo u gradu Maratona lađara posjetili Udrugu osoba s invaliditetom „Prijatelj“ Metković koja se bavi pružanjem podrške i pomoći osobama s invaliditetom te djeci s poteškoćama u razvoju. Direktorica udruge Marina Mustapić otkrila nam je kako udruga kroz različite programe i aktivnosti nastoji poboljšati kvalitetu života svojih korisnika i integrirati ih u društvo te kako im je donacija Studenca pomogla u financiranju njihovog Centra za djecu s poteškoćama u razvoju. „Kvaliteta društva očituje se u kvaliteti brige o slabijima i nemoćnima, odnosno u socijalnoj osviještenosti zajednice. Naš rad zahtjeva kontinuiranu brigu i svaka pomoć koju dobijemo od iznimne je koristi. Zato smo bili sretni kada smo doznali kako će našoj udruzi biti dodijeljena sredstava iz donacijskog ciklusa programa Studenca. Djelatnici i roditelji naših štićenika primili su vijest s velikom radošću jer su našem Centru za djecu s poteškoćama u razvoju sredstva bila uistinu prijeko potrebna. Donacija nam je omogućila nabavu didaktičkih igračaka i opreme koja će značajno doprinijeti  kognitivnom razvoju djece“, izjavila je Mustapić.

 

 

Udruga Obiteljski koordinator sredstva programa „Korak bliže zajednici“ iskoristila je za organiziranje aktivnosti za djecu na otvorenome

 

„Donacijom smo konačno ideje pretvorili u djela“

Iz doline Neretve uputili smo se prema slavonskoj ravnici, gdje smo u Slavonskom Brodu posjetili udrugu koja također doprinosi cjelovitom razvoju djece. Naime, Udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu Obiteljski koordinator promiče dobrobit sve djece u Brodsko-posavskoj županiji, posebno one s biološkim ili socijalnim rizikom za optimalni razvoj, a koliko im je uključivanje u program „Korak bliže zajednici“ važno otkrila nam je predsjednica udruge Tijana Radojčić. „Donacijom Studenca konačno smo dobili dovoljno prostora da naše ideje pretvorimo u djela. Naime, omogućeno nam je da u isto vrijeme na jednom mjestu okupimo stručnjake i usporedno izvodimo aktivnosti koje su prijeko potrebne, kako djeci s teškoćama, tako i njihovim roditeljima. Riječ je o aktivnostima koje zahtijevaju boravak djece na otvorenom i svježem zraku te jačaju njihove motoričke sposobnosti. Za vrijeme njihovog boravka u prirodi, za roditelje smo organizirali radionice na kojima smo ih educirali o načinima oslobađanja od prekomjernog stresa te korisnosti tjelovježbe za njihovu djecu. Zahvaljujući programu ‘Korak bliže zajednici‘ dobili smo važnu potporu i dodatni vjetar u leđa koji nas je ohrabrio da ne posustanemo u našem radu, ali i svojevrsno priznanje za cjelokupni trud koji ulažemo za brigu o djeci“, istaknula je Radojčić.

 

image

Udruga La Bella Vita novčana sredstva programa iskoristila je za financiranje projekta "Reci DA sportu!"

 

„Uključivanje u program veliko je priznanje i motivacija“

Za posjet sljedećoj udruzi koju je Studenac uvrstio u svoj donacijski program nismo morali predaleko putovati. Krenuli smo četrdesetak kilometara sjevernije u grad Kutjevo u kojem smo posjetili Udrugu La Bella Vita koja promiče fizičko i mentalno zdravlje, edukacije i provođenje projekata usmjerenih na podršku, razvoj i unapređenje kvalitete života. Predsjednica udruge Emi Majin otkrila nam je kako im je donacija programa bila izuzetno korisna u financiranju kupnje sportske i tehničke opreme za projekt „Reci DA sportu!“, u koji je uključeno više od 100 djece u dobi od 3 do 12 godina s područja Požeško-slavonske županije. „Zahvaljujući donaciji Studenca, ove je godine svako dijete dobilo svoju loptu za trening i uz razne sportske rekvizite moći će neometano razvijati nove sportske vještine. Pozitivna strana donacije programa Studenca je fleksibilnost kojom nam omogućuje raspoređivanje sredstava bez ograničenja, tamo gdje su najpotrebnija. Uključivanje u program ‘Korak bliže zajednici“ veliko je priznanje i motivacija svim našim marljivim članovima da volonterskim radom i dalje doprinose poboljšanju zdravlja i dobrobiti čitave zajednice“, zaključila je Majin.

 

image

Udruga Ljubav na djelu donaciju je iskoristila za provođenje programa "Savjetovalište i psihosocijalna pomoć za obitelji i djecu oboljelu od malignih i kroničnih bolesti"

 

„Korak bliže zajednici važna je financijska, logistička i moralna podrška“

Svoj put završili smo u Zagrebu, gdje smo posjetili udrugu Ljubav na djelu. Riječ je o udruzi roditelja djece oboljele od malignih i kroničnih bolesti koja pruža sveobuhvatnu psihosocijalnu i materijalnu potporu obiteljima i djeci oboljeloj od malignih i kroničnih bolesti. Predsjednica udruge Suzana Paša istaknula je kako im je financijska podrška Studenca pomogla u provođenju programa „Savjetovalište i psihosocijalna pomoć za obitelji i djecu oboljelu od malignih i kroničnih bolesti„ odnosno u pružanju sveobuhvatne psihosocijalne pomoći u bolnici i izvan nje. „Bolnica za oboljelu djecu i njihove roditelje često predstavlja izvor stresa i teških sjećanja vezanih za dugotrajno liječenje. Osim toga, dijagnoza bolesti djeteta često roditelje i ostale članove obitelji usmjerava isključivo na pomoć oboljelom članu, zanemarujući sve ostale životne potrebe i obveze. Podrškom naše udruge postiže se učinkovitija komunikacija među svim članovima obitelji te materijalno pomaže onima koji nisu u mogućnosti financijski pokriti troškove koje zahtijeva liječenje oboljelih. Osim što je osigurao financijsku i logističku pomoć, Studenac je programom ‘Korak bliže zajednici‘ prepoznao potrebe oboljele djece i njihovih obitelji te time postao važna moralna podrška našem radu“, poručila je Paša.

 

image

Do 3. srpnja traju prijave za osmi krug donacija u kojem mogu sudjelovati neprofitne udruge i organizacije s područja Dalmacije, Istre, Primorja, Like i Gorskog kotara

 

U 2024. provest će se tri kruga donacija

„Program ‘Korak bliže zajednici‘ dio je dugoročne društveno odgovorne poslovne strategije Studenca kojom od 2021. sustavno podržavamo aktere i priče čiji je cilj brinuti o dobrobiti naših susjeda i sugrađana te ostvariti pozitivne promjene u lokalnoj zajednici. U odabiru udruga kojima pružamo podršku vodimo se prema 17 globalnih ciljeva održivog razvoja koji su, u okviru dokumenta ‘Mijenjamo svoj svijet: Agenda za održivi razvoj do 2030. godine‘, usvojili Ujedinjeni narodi. Želja nam je programom podržati sve one koji svojim radom i zalaganjem u lokalnoj zajednici najučinkovitije pridonose ispunjavanju tih ciljeva, a samim time i kvalitetnijem životu naših sugrađana. Krajem veljače završio je sedmi krug donacija u kojem smo podržali neprofitne udruge i organizacije u Slavoniji, a do 3. srpnja traju prijave za osmi krug u kojem mogu sudjelovati one s područja Dalmacije, Istre, Primorja, Like i Gorskog kotara. Koncem ove godine provest ćemo i deveti krug donacija u kojem ćemo se usmjeriti na udruge s područja Zagreba, središnje i sjeverne Hrvatske. Tako ćemo u tri kruga ovogodišnjeg donacijskog ciklusa s ukupno 60 000 eura potaknuti rad 15 neprofitnih udruga i organizacija. Zato ih sve pozivamo i potičemo da se prijave u naš društveno odgovorni program“, istaknula je Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija u Studencu.

01. srpanj 2024 08:03