StoryEditorOCM
DubrovnikU LASTOVU

Izložba "Palàc – gordi trag lastovske prošlosti" povodom Međunarodnog dana arhiva

Piše r. r.
11. lipnja 2024. - 09:19

 

Povodom Međunarodnog dana arhiva u Lastovu se u utorak 11. lipnja u 20 sati u prostorijama Društvenog centra Lastovo otvara intrigantna izložba „Palàc – gordi trag lastovske prošlosti“.

Na mjestu Kneževa dvora u Lastovu posljednjih godina 19. stoljeća podignuta je neorenesansna rezidencija obitelji Garbini, a koju će naslijediti obitelj Fantela. Stjecajem okolnosti, unutrašnjost ove kuće zvane Palàc sačuvala se do današnjeg dana, gotovo intaktna, i predstavlja pravu vremensku kapsulu s brojnim predmetima iz svakodnevnog života. Sačuvalo se i mnoštvo arhivskih zapisa, između ostalog i fotografije, kako pozitivi tako i negativi na staklu i plastici.

Nakon sređivanja zatečenog gradiva, digitalizacije fotografija i dijela ostalog gradiva (obiteljska pisma, trgovački katalozi, novinski članci...), Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo Državnog arhiva u Dubrovniku, a u suradnji s Općinom Lastovo, Turističkom zajednicom općine Lastovo i udrugom Dobre Dobričević, priredit će dokumentarnu izložbu, prvu takvu na Lastovu od početka svojeg rada.

Izložba će uz spomenute fotografije dati povijesni pregled nastanka ove zgrade i života njezinih stanara. Prvi dio obrađuje vrijeme od stjecanja američkog kapitala Nikole Garbinija veletrgovinom jabukama u New Orleansu sredinom 19. stoljeća do povratka na Lastovo i gradnje zgrade. Kao najmoćniji Lastovci, Garbinijevi su samosvjesno odabrali mjesto gradnje zbog simbolike nekadašnje vlasti i moći. Drugi dio pokriva razdoblje međuraća 20. stoljeća kada u Palacu stasava obitelj Fantela – nasljednici Garbinijevih. To je vrijeme obilja, kako u Palàcu u čijem prizemlju djeluje obiteljska trgovina, tako i na Lastovu koje je bescarinska zona pod talijanskom upravom. Treći dio se bavi poslijeratnim razdobljem, a poslije iseljenja dijela obitelji u Italiju. U novom socijalističkom uređenju Palàc i dalje stoji kao gordi znamen veleposjedničke i građanske prošlosti, nijemi oponent novom režimu, a njegovi gospodari postaju čuvari bolje prošlosti, sluge Palàca, njihove palače i grobnice.

Ova autorska izložba Tonka Barčota izuzetno je vrijedan interpretativni doprinos analizi i diseminaciji dijela vrijednosti zatečenih u toj impresivnoj zaštićenoj zgradi u 21. stoljeću. Trenutno su u tijeku brojni zaštitni konzervatorski i restauratorski radovi jer je uz arhivsku građu koja je predmet ove izložbe gotovo u potpunosti sačuvan interijer, što je jedinstven slučaj i na prostoru širem od nacionalnog, tako da ovaj uvod u razumijevanje Palaca čini značajan korak u oblikovanju buduće ambijentalne zbirke.

Izložba će se moći posjetiti idućih dana u jutarnjim satima, od 9 do 12 h.

20. lipanj 2024 03:43