StoryEditorOCM
Dubrovnikdobili smo odgovor

HZZO tvrdi da pregledi nisu otkazani, samo se prilagođavaju trenutačnim potrebama. A potrebe su najednom značajno smanjene?!

Piše Silvia Rudinović
31. siječnja 2024. - 15:09

Nije prošao ni mjesec otkako je HZZO s Domom zdravlja Metković i Poliklinikom Marin Med ugovorio 1.550 dijagnostičko-terapijskih postupaka radi smanjenja lista čekanja u Općoj bolnici Dubrovnik, a već se pokazalo da nema potrebe za većinu tih usluga. Kako je to moguće?

Pokušavajući doznati kako teku ugovoreni uvjeti, u dubrovačkoj Poliklinici Marin Med doznalo da su već u prvom mjesecu suradnje obaviješteni kako nema potrebe za daljnjim UZV dojki i doplera arterija i vena, ali će i u veljači nastaviti s pretragom EMNG.

Ugovorili 1.550 dijagnostičkih postupaka da bi se smanjile liste čekanja u OB Dubrovnik i od većine već odustali!

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je ugovorio dodatne usluge na razdoblje od šest mjeseci i ugovorene usluge će u tom razdoblju koristiti u skladu s trenutačnim potrebama, a u suradnji s OB Dubrovnik, i, prema podacima imenovane ustanove, najveća potreba je za dijagnostičkom pretragom EMNG. Ustanova HZZO-u nije dala podatke o trenutačnoj potrebi za UZV dojki i UZV dopler arterija i vena, što ne znači da je u tijeku ugovornog razdoblja neće biti. U siječnju je bilo potrebe za UZV dojki i UZV dopler arterija i vena i za iste su korištene usluge ugovornih privatnih zdravstvenih ustanova koje su se prijavile na natječaj HZZO-a na tom području – navode iz HZZO-a.

S Domom zdravlja Metković ugovor je potpisan za 60 postupaka za UZV/dopler arterija ili vena gornjih ili donjih ekstremiteta te za 120 postupaka za UZV dojki. S Poliklinikom Marin Med Dubrovnik potpisan je ugovor za 200 postupaka EMNG gornjih i/ili donjih ekstremiteta za odraslu osobu, za 290 postupaka za UZV/ dopler arterija ili vena gornjih i donjih ekstremiteta te za 880 postupaka UZV dojki.

Iz HZZO-a kažu kako će ustanove s kojima su potpisani ugovori biti isplaćene prema izvršenom broju ugovorenih dijagnostičko terapijskih postupaka u ugovornom razdoblju. Tvrde, dakle, da postupci nisu otkazani, a nakon lipnja će biti jasnije, koliko je postupaka obavljeno temeljem ovih ugovora, a koliko u samoj bolnici.

27. travanj 2024 22:52