StoryEditorOCM
DubrovnikRAZGOVOR|

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković: Posebno sam razočaran što je Valamar sve karte stavio na Istru, čak su i naše ljude povukli tamo na rad

Piše Anton Hauswitschka
8. studenog 2021. - 11:12

Dubrovnik je na međunarodnom turističkom sajmu u Londonu proglašen petom najpoželjnijom turističkom destinacijom na svijetu, a prve vijesti s WTA govore da možemo očekivati 'normalnu' predsezonu. Vraća li nam se napokon turizam i hoće li grad za njega biti spreman?

Grad je bio spreman i ove godine. U trenutcima kad mnogi nisu vjerovali u dobru turističku sezonu, mi smo predano radili na njezinoj pripremi. Suradnja turističkog sektora i gradske uprave bila je izvrsna te je u konačnici rezultirala brojnim novim zrakoplovnim linijama, od izravnih letova iz SAD-a, preko uspostave linije s Amsterdamom do vraćanja izravne linije s Rusijom. Uz sve navedeno, direktna komunikacija koju smo prethodne dvije godine uspostavili s britanskom Vladom, brojni medijski istupi u vodećim britanskim i svjetskim medijima, pridonijeli su da nam se, kad su to zdravstvene okolnosti dopuštale, turizam ne „dogodi“, kako su to zlonamjerni pojedinci klasificirali, nego da se turističke aktivnosti reaktiviraju sukladno prethodnim planovima i na temelju postignutih dogovora. Protekla sezona bila je rezultat kontinuiranog rada Grada Dubrovnika i brojnih partnera poput Zračne luke, Turističke zajednice, Lučke uprave i brojnih drugih u javnom i privatnom sektoru.

Ovogodišnja turistička sezona, a i posezona, završene su. Kod rebalansa proračuna kazali ste da je u financijskom smislu bila ispod plana, 40 umjesto 60 posto jača od prošle. Koji su razlozi za 'podbačaj' ? Je li jedan od 'krivaca' i županijski Stožer CZ koji je dubrovačko područje 'otvorio' mjesec dana nakon ostatka Hrvatske?

Prije svega moram istaknuti kako sam govoreći o 40 posto, realizaciju uspoređivao s 2019 godinom. Ako bismo uspoređivali ovogodišnju realizaciju s onom iz 2020., onda je indeks 234, što je impresivan skok. Prilikom izrade proračuna za 2021. godinu vodili smo se tad aktualnim epidemiološkim stanjem i planirali realizaciju od 60 posto rezultata 2019. godine. Nažalost, zbog velikog broja zaraženih u prvoj polovici 2021. godine te lockdowna koji je bio na snazi, sezonu u prvih šest mjeseci nismo mogli zabilježiti. Stoga je brojka ukupno ostvarenih noćenja od 40 posto u usporedbi s 2019. godinom bila maksimum koji smo mogli ostvariti, s obzirom da se pojedini hoteli nisu ni otvorili. Tu sve pohvale treba uputiti županijskom stožeru CZ-a koji je cijelo vrijeme uspješno balansirao sve faktore i omogućio da nam se sezona od kraja lipnja odvija u punom zamahu.

Ovo ljeto tražila se soba više u Dubrovnik u jer su mnogi hotelski kapaciteti poput onih Valamara bili zatvoreni, ali i mnogo privatnih iznajmljivača nije radilo. Procjenjuje se da imamo oko 2000 kreveta manje u privatnom smještaju. Što biste preporučili hotelskim kućama i privatnim iznajmljivačima za iduću godinu?

Svaki gospodarstvenik odlučuje što je najbolje za njegovo društvo i sukladno tome donosi procjene o otvaranju ili zatvaranju svojih kapaciteta. Vjerujem da su svi koji su odlučili ostati zatvoreni sad postali svjesni kolika je to bila greška. Posebno sam razočaran što je Valamar sve karte stavio na Istru te da su potpuno odustali od Grada. Povukli su čak i naše ljude iz Grada na rad u Istru. Kakva je to poruka Dubrovniku i dubrovačkom gospodarstvu? Očekivali smo od tako velike grupacije da s nama ulaže u marketing destinacije i promovira Grad te da u konačnici svi dijelimo istu sudbinu. Nažalost, odustali su od Grada i to je velika poruka koju je Valamar poslao Dubrovniku.

Grad Dubrovnik izašao je u susret poduzetnicima koji su najviše financijski pogođeni pandemijom i mjere su produžene do kraja godine, no država im je od rujna uskratila pomoć. Mislite li da je Dubrovnik, obzirom da je imao kraću turističku sezonu od drugih te da je još uvijek isključivo avio destinacija, trebao biti izuzet od takve odluke ? Možete li Vi kao saborski zastupnik utjecati da se državne mjere vrate za dubrovačko područje?

Smatram da krajnji jug Hrvatske treba imati posebnu pozornost Vlade Republike Hrvatske i upravo je predsjednik Vlade na sastanku s hotelijerima istaknuo kako će se provesti potrebne analize u namjeri da se pomoć pruži svima onima koji i u ovoj sezoni nisu zabilježili značajniji porast prihoda uspoređujući to sprethodnom godinom. Ono što svakako moram napomenuti je kako su i po našim analizama brojni dubrovački gospodarstvenici zahvaljujući dobroj drugoj polovici sezone ipak zabilježili izvrsne rezultate te sukladno navedenom istima neće biti potrebne mjere pomoći kako od Vlade tako ni od Grada Dubrovnika. Na kraju, vrlo bitno je istaknuti razinu pomoći koju je Grad Dubrovnik dao dubrovačkim gospodarstvenicima u posljednjih godinu i pol dana, a ona se penje na preko 50 milijuna kuna direktne pomoći. Mislim da se nijedna druga jedinica lokalne samouprave u cijeloj Republici Hrvatskoj ne može pohvaliti tolikom pomoći upućenoj prema svojim gospodarstvenicima, a istovremeno financijski smo najpogođeniji Grad u državi jer smo doslovno preko noći ostali bez značajnog dijela prihoda. I u tim krajnje izazovnim uvjetima uspjeli smo pomoći gospodarstvenicima i socijalnim kategorijama, istovremeno zadržavajući financijsku stabilnost Grada, društava i ustanova. Treba podsjetiti i kako je Vlada RH za naše područje izdvojila više od 500 milijuna kuna za pomoć gospodarstvenicima, što je svakako značajno pomoglo održanju poslovanja.

image
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković
Tonci Plazibat/Cropix

Krenuli ste i s reorganizacijom gradske uprave. Imenovali ste nove pročelnike, neke odjele spojili, otvorili jedan novi, imenovali ste i nove direktore u nekim gradskim tvrtkama. No i dalje Vam oporba zamjera da se iz proračuna jako puno troši na plaće zaposlenika Grada Dubrovnika. Može li se ta stavka smanjiti, može li gradska uprava funkcionirati sa manje ljudi?

Troškom plaća zaposlenika gradske uprave koristi se samo oporba bez ideja, plana i programa, oporba koju vrijeme iznova demantira. Naime, sjetit ćemo se zlogukih najava o financijskom krahu Grada do 1. lipnja ove godine i neosnovanih kritika oporbe kako se na pripremi turističke sezone ništa nije napravilo. Nisam niti trebao demantirati nijedan od tih navoda, to je opet za mene napravilo vrijeme. Gradska uprava uspješno funkcionira u ovim teškim vremenima zahvaljujući velikom brojnu vrijednih i marljivih ljudi. Jedan smo od rijetkih gradova, ako ne i jedini, koji je smanjio plaće zaposlenicima u iznosu od 10 posto, a ta odredba je i dalje na snazi, jer smatramo da ta sredstva trebamo uložiti u pomoć svim socijalnim skupinama u Gradu Dubrovniku. Od početka pandemije do danas nije zaustavljen ni jedan program pomoći Grada Dubrovnika - od subvencija podstanarima, pomoći socijalno ugroženima, preko pomoći umirovljenicima, besplatnih pokaza, pa do besplatnih udžbenika i sufinanciranja udžbenika srednjoškolcima te učeničkih i studentskih stipendija, čiji smo broj čak i povećali. S druge strane, ni razvojni projekti nisu stali upravo zahvaljujući našem umijeću u korištenju europskih fondova. Kapitalni projekt Lapadske obale realizira se u zasigurno najtežim financijskim uvjetima od Domovinskog rata, gradi se dom umirovljenika u Gružu i nova osnovna škola u Ulici Ilije Sarake. Realizira se izgradnja cijelog niza kanalizacijske i vodovodne mreže,a pred nama su novi europski projekti za koje smo spremni. Iz svega toga smatram da djelatnici gradske uprave nisu trošak. To su vrijedni ljudi koji će doprinijeti realizaciji više od tri milijarde kuna iz EU fondova koje planiramo uložiti u povećanje kvalitete života na čitavom području grada Dubrovnika. A oporba…prepustit ćemo vremenu da ih demantira.

Popriličnu kritiku građana izazvala je odluka o povećanju proračunskih sredstava za političke stranke. Je li to bilo nužno u situaciji kad Dubrovnik još zbraja gubitke nastali zbog pandemije?

Ja sam osoba koja se uvijek zalagala za slobodu medija i zagovarala pravo na istinu. Žalosno je što pojedini mediji, koristeći se neistinama, pokušavaju stvoriti i našim sugrađanima nametnuti jednu iskrivljenu i potpuno netočnu sliku. Nije istina da su se povećavala proračunska sredstva strankama nego su se nastavile redovne isplate sredstava kao što je to bilo i prethodnih mjeseci, a u trenutcima kada je financijski to bilo potrebno donijeli smo odluku o neisplati navedenih sredstava političkim strankama. Smatram da sve političke stranke i liste grupa birača koje participiraju u gradskim, općinskim vijećima te županijskim skupštinama i Hrvatskom Saboru moraju biti financirane javnim novcem. Ta sredstva političke stranke koriste za rad i pridonose demokratskom procesu. Nadalje, smatram da je financiranje političkih stranaka potrebno u potpunosti ograničiti samo na javni novac i zabraniti bilo kakve donacije. To bi spriječilo stvaranje negativnih konotacija o načinu rada i funkcioniranju lokalnih stranaka.

image
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković
Tonci Plazibat/Cropix

Kroz posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća vidljivo je da Vi i HDZ nećete lako na 'zelenu granu' sa srđevcima iako zapravo zastupate popriličan dio njihove političke platforme. Od projekta Respect the city, novog GUP-a koji će ograničiti izgrađenost gradskog prostora, manje iskorištenosti javnih površina…. U čemu je zapravo problem i kada će se donijeti novi GUP, a to je jedna od njihovih najvećih zamjerki.

Najveći problem srđevcima je zapravo priznati uspjeh mom timu. To je ono što njih najviše boli, jer su zapravo svjesni da smo upravo mi ti koji su tvrđavu Imperijal vratili Gradu, da smo mi ti koji smo donijeli nužno potrebne izmjene GUP-a kako bismo, između ostalog,ograničili visinu gradnje i spriječili devastaciju prostora te kako smo odmah potom pokrenuli izradu sveobuhvatnih izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a, što je prvi korak u tom, značajnije dugotrajnijem postupku. Smeta im što smo se uhvatili ukoštac s prekomjernim turizmom i po tome postali međunarodno prepoznati i priznati od strane velikog broja turističkih stručnjaka. Sve navedeno je problematika na kojoj su oni gradili svoj javni nastup. No, nisu to nikakve „njihove“ teme koje smo im mi „oteli“, već redom problemi koji su godinama opterećivali naše građane i čije rješavanje je od početka bilo dio programa rada ove gradske uprave. Transparentnost u upravljanju, otvorenost prema građanima i njihovim potrebama, uvođenje reda u gospodarenje javnim površinama i zaustavljanje negativnih trendova u turizmu bile su neke od prvih točaka na čijem smo rješavanju inzistirali i na njima počeli raditi odmah po preuzimanju odgovornosti za Grad. Na nama je da radom građanima opravdavamo osvojeno povjerenje, a srđevci neka slobodno budu srđevci. Vrijeme uvijek razotkrije istinu.

Što je s 'Dubrovačkim POS-om'? Kazali ste da je odluka bila neprovediva zbog uredbe Ministarstva financija, zbog čega ste se sastali s ministrom Marićem. Hoće li mlade obitelji moći otkupiti te stanove, stvara li se tim modelom podjela među mladima koji nemaju riješeno stambeno pitanje. A takvih je, nažalost, daleko više nego stanova u ponudi.

Prvenstveno moram istaknuti kako je postojeća odluka zakonita i provediva. No, model koji je do sada bio primjenjivan u ostatku Republike Hrvatske sukladno Zakonu o društveno poticajnoj stanogradnji kod nas se ne može primjenjivati jer se ne može uklopiti u kalkulaciju izračuna etalonske cijene građenja. Problematičnim u ovom trenutku smatramo to što bi Grad Dubrovnik u slučaju ugovaranja najma i kupoprodajne cijene ispod tržišne cijene, na razliku između ugovorene i tržišne cijene bio dužan plaćati javna davanja, koja su znatna. Naime, osmišljeni model predstavlja socijalnu politiku u širem smislu u odnosu na dosad poznate modele poticanja zadržavanja mladih i mladih obitelji, koje porezni i drugi propisi za sada ne prepoznaju te za takve situacije ne uređuju nikakve porezne pogodnosti kako za jedinicu lokalne samouprave koja mjere namjerava poduzeti tako niti za same fizičke osobe. Rješenje vidimo upravo u izmjeni Pravilnika koje donosi Ministarstvo financija te smo tu priču i pokrenuli. Ako naši zahtjevi budu usvojeni, dugoročno ćemo osigurati svim jedinicama lokalne samouprave mogućnost dodjele stanova i zemljišta u vlasništvu navedenih jedinica po uvjetima ispod tržišne vrijednosti navedenih nekretnina. Time ćemo dobiti snažan alat za poboljšanje demografskih mjera, osnaživanje i podupiranje mladih i mladih obitelji te ostvarivanje njihove stambene sigurnosti.

Nova sportska dvorana u Gospinu polju

Dubrovnik se kandidirao za Svjetsko prvenstvo u rukometu 2025. godine. Najavljena je gradnja nove dvorane, no sad je sve nekako 'utihlo'. Što se događa oko domaćinstva Dubrovnika, hoćemo li na vrijeme izgraditi novu dvoranu?


Dubrovnik je dobio domaćinstvo dijela natjecanja Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. Iako se možda čini da smo zastali s planiranim, vjerujte nismo. Izrada idejnog projekta je u tijeku, trebao bi biti završen do kraja ove godine što je dovoljno za prijavu na EU fondove. Na temelju njega provest će se i potrebne prostorno-planske izmjene UPU-a Gospino polje. Nedovoljno je poznato da je Grad Dubrovnik još 2009. godine imao u potpunosti napravljenu dokumentaciju za izgradnju nove dvorane u Gospinom polju, no tadašnja nova gradska uprava odlučila je da neće podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu. Na osnovu izrađene dokumentacije, a u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom, Svjetskim rukometnim savezom te voditeljem izrade Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture Grada Dubrovnika Zrinkom Čustonjom izradili smo sve potrebne podloge kako bi definirali preduvjete za domaćinstvo jednog tako velikog natjecanja. Cilj je da cjelokupni projekt bude realiziran do proljeća 2024. godine. Uvjeren sam da ćemo to i ostvariti.

27. travanj 2024 09:53