StoryEditorOCM
DubrovnikMARINA FRAPA U GRUŽU

Franjo Pašalić: Situacija nije sjajna, ali nismo otpuštali, čak smo i zapošljavali

Piše Anđelka Kelava
10. kolovoza 2020. - 09:45

Kakva je dosadašnja sezona u Frapa marinama u Rogoznici i Dubrovniku, pitali smo vlasnika Franju Pašalića. 

- U našoj marini Frapa u Rogoznici nije se ništa promijenilo. Imamo konstantno isti broj godišnjih vezova, ali nam je tranzit pao na 20 do 25 posto prošlogodišnjih uplova u marinu. Samim tim nam se smanjila i potrošnja u restoranima i hotelu. Ako do kraja godine budemo na 30 posto prošlogodišnjeg prometa, bit će to dobar rezultat. U Dubrovniku je sasvim drugačija situacija. Nažalost, tek prošle godine počeli smo nešto raditi i vrlo slabo smo popunjeni. Ovih dana imamo nešto malo povećanja, ali kao što vidite, tranzit je svugdje u padu. Nije baš sjajna situacija.

S obzirom na pad prometa, jeste li morali davati otkaze djelatnicima?

Na sreću nismo nikoga otpustili, čak smo i zapošljavali nove djelatnike. Ipak moramo biti spremni i za ovo malo gostiju što imamo, bez obzira što radimo sa 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Trenutačno u obje tvrtke u Rogoznici i Dubrovniku imamo oko 150 zaposlenih, od kojih je 30 sezonaca, a svi ostali su u stalnom radnom odnosu. Kada su u pitanju naši radnici, tu uvijek nastojimo biti korektni. Nikad ne bih sebi dopustio da ne bude tako. Premda nam ne trebaju novi djelatnici, zaposlili smo nešto sezonskih radnika, htjeli smo se pokazati u svjetlu u kakvom i želimo biti.

Hoćete li imati velikih financijskih gubitaka?

Sigurno, ali ćemo preživjeti. Nadamo se da neće biti strašan ovaj drugi val koronakrize koji se najavljuje. Ove godine ćemo se nekako snaći, ali ako bi sitaucija bila ovakva i dogodine, onda ćemo morati ići na smanjenje personala i svega ostalog.

Imate li već najava za sljedeću godinu?

U marinama ne možemo govoriti o najavama. Kalendarska godina počinje od 1. travnja ove do 31. ožujka sljedeće godine. U siječnju, veljači i ožujku brodovi koji su na godišnjem vezu mijenjaju marine i tu dolazi do turbulencija, do odlaska brodova. Imamo sreću da nam godišnje ode pedesetak brodova, a isto toliko ih dođe, tako da smo uvijek na istom broju godišnjih vezova. Ljudi jednostavno ostaju četiri ili pet godina, zasite se i mjenjaju marine. To je jednostavno tako kod nautičara i tako se to događa zadnjih 20 godina.
 

 

26. lipanj 2024 16:18