StoryEditorOCM
DubrovnikREFORMA ZDRAVSTVA

Evo novog razloga za brigu: tko će nam plaćati bolovanje ako se razbolimo?

Piše Ahmet Kalajdžić
26. listopada 2021. - 08:57

Nakon što su u javnost procurili neki detalji iz prijedloga reforme zdravstva, autor kojih izmjena je nadležno Ministarstrvo zdravstva RH, izmjene su postale predmetom komentara ne samo sindikalnih povjerenika, bnego i običnih zaposlenika dubrovačkih tvrtki. Radnici s kojima smo razgovarali ističu kako razumiju želju države da uvede više reda i u taj segment svakodnevice, ali drže da su želje jedno ali sumnjaju da je put kojim su iz Ministarstva zdravstva RH krenuli najbolje rješenje.

image
Cjepiva za bolest COVID-19
 
Niksa Stipanicev/Cropix

Sumnjičavi su i poslodavci koji, za sada, dok se prijedlog izmjena i službeno ne objavi, ipak kako kažu "ne žele dolijevati ulje na vatru, ali ako Ministarstvo zdravstva, odnosno Vlada koja zapravo stoji iza njih ostane uporna, smatraju kako će to biti novi harač na gospodarstvo koje će se time dodatno naći u još težoj tržišnoj poziciji".

Naime, neke od ključnih izmjena postojeće zakonske regulative o zdravstvenom osiguranju odnose se ne samo na podržavljenje, odnosno prelazak županijskih bolnica u ruke države i spomenutog Ministarstva, nego i na to da izdaci za bolovanja zaposlenika i porodiljne dopuste više ne idu na teret HZZO-a. Iako se iz izmjena koje su procurile u javnost ne navodi na koga bi se prečlili troškovi, jasno je da je jedina opcija gospodarstvo, odnosno tvrtke u kojima su radnici zaposleni.

Naime, pronio se glas o tome kako bi i Hrvatska primijenila praksu dijela razvijenih zapadnih demokracija koje prva tri dana bolovanja radniciam uopće ne plaćaju, što znači da bi hrvatsko radništvo i u tom segmentu postalo donator države.

Sindikalni povjerenik u Jadranskim luksuznim hotelima Pero Prkoča kaže kako nije upoznat s prijedlogom izmjena, ali je jedini njegov komentar

- Nama je neprihvatljivo bilo što što ide na štetu radnika!

Kontaktirali smo i županijsku povjerenicu Sindikata turizma i usluga Hrvatske Dolores Luić koja nam je rekla:- Pretpostavljam da prijedlog o "darovana tri dana bolovanja" koja se radniciam uopće ne bi plaćala ide u smjetru smanjivanja zlouporabe kratkotrajnih bolovanja. Nisam upoznata s prijedlozima koja su novinarima "procurila" iz Ministarstva zdtravstva RH, ali sam se u praksi susrela s čestim zloporabama bolovanja na način da radnici uzmu bolovanej na teret poslodavca u trajanju do 42 dana a potom kad se vrate i kratko rade, ponovno odu na isti način na bolovanje.

Tako zapravo svo vrijeme budu na teret poslodavca a ne HZZO-a. Ima radnika koji tako funkcioniraju- rekla nam je Luić i zaključila da predložene izmjene idu vjerojatno na teret poslodavca, ali očekuje kako će to "biti veliki problem jer se radnici neće usuditi otvoriti bolovanje da ne bi dobili otkaz, što je moguće da će im netko unaprijed najaviti".

image
 PUNKT za cijepljenje
Luka Gerlanc/Cropix

Županijska sindikalna povjerenica očekuje još jednu negativnu posljedicu izmjena o kojima je riječ:

- Neminovno, sve će se negativno odraziti i na još lošiju demografsku sliku. Deklarativno smo odredili demografsku strategiju, ali ne i mjere koje će je pratiti. Ne gleda se kako olakšati nego kako otežati demografsku obnovu. U praksi će biti jako gruba realizacija činjenice da država, zapravo, očekuje još veće poreze i doprinose od gospodarstva koje će time postati još opterećenije- ističe Luić o najavlčjenoj promjeni vlasništva nad bolnicama i zavodima za javno zdravstvo u korist države.

-Mislim da je za te institucije uvijek dobro da nisu centralizirane, a prijedlogom novih mjera država ponovno stvara centralizaciju. Mislim da je za razvijenije županije decentralzacija uvijek bolje rješenje jer, što je županija razvijenija, može više ulagati u razvoj zdravstvenih institucija. Međutim, na primjeru naše bolnice vidimo da to nije tako i da je bolnica dosta zanemarivana i da županija tu nije puno napravila niti ulagala, osim nekih kozmetičkih nabavki aparata. 

Generalno, mislim da bi razvijenije županije mogle puno bolje upravljati, dok onim nerazvijenijim kao što su Lička ili županije u Slavoniji više odgovara centralizacija. Nama to ne bi trebalo biti dobro, ali od ovog postojećeg ne može biti gore- naglasila je povjerenica Dolores Luić, zaključno naglasivši kako nam županije nisu ni potrebne.

27. travanj 2024 03:28