StoryEditorOCM
DubrovnikMUKE PO PARKINGU 2

Evo kad će Grad uvesti reda i početi naplaćivati parking u TUP-ovu naselju

Piše FOTO Čitatelj
17. veljače 2022. - 17:02

Da građani sami traže da se nešto naplaćuje kako bi se uveo red, rijetko se događa. Tema o samovolji pojedinih stanara koji bespravno zagrađuju mjesta na novoizgrađenom parkiralištu u Ulici Ivana Gorana Kovačića u TUP-ovu naselju izazvala je veliko zanimanje naših čitatelja. Po svemu sudeći građanima je dosta samovolje susjeda koji ne biraju čime će zadržati parkirno mjesto za svoje aute – lancem ili motorom bez obzira što je riječ o javnim površinama, pa se pitaju zašto Grad Dubrovnik ne uvodi red i naplaćuje parkiranje na parkiralištu u Ulici Ivana G. Kovačića gdje je lani uložio više od milijun kuna?

Evo kakav je odgovor stigao iz Gradske uprave:

„S naplatom i kontrolom parkinga na novoizgrađenim parkirališnim mjestima u Ulici Ivana Gorana Kovačića u TUP-ovu naselju moći će se krenuti nakon što Gradsko vijeće Grada Dubrovnika usvoji izmjene i dopune Odluke o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku.

U tijeku je standardna procedura ishođenja suglasnosti od strane MUP-a, sukladno odredbama članka 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te će se po ishođenju iste ići u spomenute izmjene i dopune Odluke. Prethodno je bilo potrebno izraditi prometni elaborat izmjena i dopuna baze podataka o javnim parkiralištima, a koji je obuhvatio i parkiralište u Ulici Ivana Gorana Kovačića – odgovorili s iz gradske uprave. Nema odgovora o vremenskom okviru u kojem će se to dogoditi, no dodaje se kako je ukupna vrijednost radova uređenja ovog parkirališta iznosila 1,118.835,00 kuna.

Podsjetimo, uređenje parkinga u Ulici Ivana Gorana Kovačića počelo je u travnju prošle godine jer su pojedini stanari lancima i raznim preprekama gotovo zatvorili ulicu za promet kako bi mogli parkirati svoje aute. Ulicom se nije moglo voziti, nisu mogli prolaziti ni vatrogasna i vozila hitne pomoći, pa je Grad Dubrovnik uknjižio cestu Ivana Gorana Kovačića kao javno dobro u nespornom gradskom vlasništvu i onda uz veliko negodovanje dijela stanara Tupova naselja uredio parkiralište.

Uređen je parking za 23 mjesta na čestici 188/1, gradonačelnik Mato Franković predstavnicima stanara TUP-ovog naselja predstavio je projekt koji je bio prva faza rješavanja parkirališta u ovom naselju. Druga faza će biti riješena projektiranjem i izgradnjom parking mjesta podzemnim i nadzemnim parkinzima na parceli 202/1 i treća faza je izgradnja parkinga na parceli 188/5, rečeno je tada.

01. lipanj 2024 13:54