StoryEditorOCM
DubrovnikGUTE REISE!

Dubrovčani idu pratiti Vatrene na Euru preko Crne Gore do Njemačke! Hoće li biti javnog prijenosa na Stradunu?

Piše Bruno Lucić
13. lipnja 2024. - 14:01

Od ovog petka cijela Europa gostuje u Njemačkoj. Počinje Europsko nogometno prvenstvo, svečano otvaranje je u bavarskoj prijestolnici, u Münchenu, a prvi ogled Vatreni pak imaju u Berlinu i to protiv Španjolske. Razumljivo, brojni Hrvati nahrlit će u njemačku metropolu, pa tako i oni s krajnjeg juga. Agencija Elite Travel nudila je aranžman za prvu utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Berlinu.

image

Prvu utakmicu Vatreni igraju protiv Španjolske u Olimpijskom stadionu u Berlinu

Ante Cizmic/Cropix

- Imamo grupu hrvatskih navijača za utakmicu Španjolska - Hrvatska, jedna je s polaskom iz Splita, druga s polaskom iz Zagreba i to je popunjeno. Iz Splita ide 20 ljudi, iz Zagreba 24 osobe. Polazak iz Splita reklamirali smo i u Dubrovniku. Naime, iz Dubrovnika nismo mogli složiti red letenja niti dobiti mjesta za grupu da bi se došlo do Berlina. Mislili smo da će to u Dubrovniku biti interesantno jer je Split blizu, imali smo nešto upita iz Dubrovnika, ali se ništa od toga nije realiziralo. Među putnicima koji idu iz Splita, nema nikog iz Dubrovnika tako da nemamo podatak koliko navijača iz Dubrovnika ide na Euro.

- Što se tiče prve utakmice, aranžman uključuje tri dana i dva noćenja. Uključena je povratna avio-karta Lufthanse i sve što je uključeno u avio-prijevoz. Također, uključen je vodič koji putuje s grupom iz Splita i vraća se u Split, uključeni su i transferi u destinaciji, do hotela i nazad te od hotela do aerodroma. Dva su noćenja s doručkom u hotelu od tri zvjezdice u centru Berlina, lokacija je zaista odlična, a uz to, tu je lagani razgled Berlina drugi dan tijekom jutra. Cijena je bila 1.080 eura po osobi, a ulaznice za utakmice putnici trebaju nabaviti sami jer nikako nismo mogli doći do njih. Ovo smo planirali već od kraja 10. mjeseca, utakmice u Berlinu i Leipzigu... Za utakmicu s Albanijom, koja je u Hamburgu, nemamo ništa organizirano, a za utakmicu s Italijom u Leipzigu imamo jedan polazak iz Zagreba koji je također popunjen, otkriva Andrija Matić iz Elite Travela koji dodaje kako će, s nastavkom prvenstva, biti ponuda za odlazak u Njemačku:

image
Kenzo Tribouillard/Afp

- Imat ćemo aranžmane, ne znamo hoće li to biti jednodnevni charteri ili nešto drugo, vidjet ćemo. Pretpostavljam da će biti charteri jer ako se utakmica igra, recimo, za četiri dana, dobiti mjesto za grupu u redovnim linijama je nemoguće jer su letovi već popunjeni, ne možete u sezoni dobiti 20 mjesta na letovima, vrlo teško, gotovo nemoguće. Mislim da će charteri ići samo iz Zagreba, kaže Matić koji je u Elite Travelu zadužen za organizaciju putovanja za hrvatsko tržište.

Međutim, nisu svi imali sreću ‘ugrabiti‘ ulaznicu, među njima je meštar Miho Hendić koji je vjerni pratitelj hrvatske repke.

- Nas troje smo našli vrhunski smještaj, trosoban stan za 10 dana, 500 eura po glavi. Spavanje je trebalo biti u Berlinu, a onda smo mislili ići vlakom iz Berlina na utakmice u Leipzig i Hamburg... Našli smo povratne avionske karte za 300 eura, ali nažalost, nismo dobili karte pa smo morali otkazati, kaže meštar Hendić, veliki obožavatelj i navijač Vatrenih.

image

Meštar Hendić nažalost nije uspio doći do ulaznica

Božo Radić/Cropix

Čekat će priliku kad krene ‘knock-out faza‘, stoga velike nade polaže u to da će Hrvatska proći dalje. Predsjednik Nogometnog kluba Konavljanin, Ivan Pavlović, među sretnicima je koji putuju u Njemačku i koji će uživo pratiti Vatrene. Iz Dubrovnika preko Beča leti za Berlin...

- Sigurno ćemo pratiti prve dvije utakmice, a onda se radi obaveza moram vratiti pa ćemo vjerojatno ići opet, ako Bog da. Ima nas više, netko će na prvu utakmicu, netko na drugu, netko će biti u Njemačkoj cijelo vrijeme pa će se vraćati, postoje sve moguće kombinacije s obzirom na to da svatko zbog posla kombinira kako može... Karte smo dobili već u prvom krugu jer već dugo idemo i pratimo utakmice, preko Saveza, a vidim da ima karata, tu i tamo se pojavi neka, netko odustane, netko ima kartu viška... Nije nam bilo teško naći smještaj jer smo rezervirali odmah kad su izvučene skupine i grupe, drugi dan smo sve rezervirali tako da nam nije bio problem. Mislim da ide dosta ljudi s juga, što na drugu, što na treću utakmicu, uvjeren je Pavlović koji prati Vatrene pa je tako bio i u Dohi tijekom Mundijala u Katru.

image

Bivši igrač Konavljanina i aktualni predsjednik - Mario Ivanović i Ivan Pavlović u Dohi, 2022.

Tonči Vlašić

Čuo je kako će u petak mnogi preko Tivta zbog povoljnijih karata putovati za Njemačku, ali i zbog toga što imaju direktan let za Berlin. Čuo je i za mnoge s juga koji će letjeti iz Splita.

- U Njemačkoj očekujem ludilo! Očekujemo da prođemo grupu, barem kao drugi! Naravno, očekujemo da idemo do kraja, što drugo možemo očekivati?! Moramo navijati i nadati se - pa kako god bude, dobro je, poručuje Pavlović.

Zasad nema organiziranog javnog gledanja, ali...

Hoće li biti organizirano praćenje utakmica na Stradunu?

- Za sada Grad Dubrovnik ne planira postavljanje video zida za praćenje utakmica Europskog nogometnog prvenstva. Podsjećamo, gradonačelnik Mato Franković donio je zaključak kojim se daje suglasnost ugostiteljima za postavljanje tv prijemnika unutar zakupljene javne površine u svrhu praćenja utakmica Europskog nogometnog prvenstva, u periodu od 14. lipnja do 14. srpnja 2024. Smatramo da će time biti pokriven interes građana i gostiju grada za zajedničkim praćenjem utakmica. No, ne isključujemo mogućnost organiziranja javnog gledanja utakmica na Stradunu za neke eventualne kasnije faze natjecanja, ističu iz gradske uprave.

19. lipanj 2024 17:07