StoryEditorOCM
DubrovnikGratis usluge

Čuđenje u privatnoj stomatološkoj ordinaciji s ugovorom HZZO-a: ‘Neki se iznenade kad čuju koliko je toga besplatno!‘

Piše Gabrijela Bijelić
21. veljače 2024. - 07:11

Sjesti na zubarsku stolicu rijetkima je ugodno, no osjećaj je ipak bolji ako znate da za pojedine zahvate nećete morati platiti ni centa. Početkom veljače iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje su podsjetili na paket gratis zahvata za osiguranike, od kojih su neki, poput čišćenja kamenca dvaput godišnje, većini poznati, no ima i onih na razini pravog ‘otkrića‘. Koliko su pacijenti upućeni u svoja prava i za koja doznaju u ordinaciji, pitali smo dubrovačke stomatologe u ugovornom odnosu s HZZO-om.

Cijena po plohi

Diana Vuić Puljizević, stomatologinja iz ordinacije na Grudi kaže kako joj dosta pacijenata dođe s porukom ‘ja ću platit, samo mi bolje učinite zube‘:

image

U ordinaciji

/Shutterstock

- Ja svima objasnim da smo privatna ambulanta koja ima ugovor sa Zavodom i upoznam ih na što imaju pravo. Pravilo je da kod šest prednjih zuba, ‘od tri do tri‘ kompozitne ispune Zavod plaća. Od četvrtice pa nadalje pacijenti iznad 18 godina moraju platiti po cijeni koju određuje HZZO. Međutim, mi imamo slobodu formirati cijenu kakvu god želimo ali ne smijemo ići ispod ‘fondovske‘ cijene. Znači, četvrtica, petica i šestica s jedne strane se plaćaju za estetske bijele ispune sivi ispun kao standard pokriva Zavod. Naravno, možete dobiti besplatnu plombu i na četiri, pet i šest ako je riječ o sivom ispunu kao važećem standardu u Hrvatskoj. Plombe otraga plaćaju se samo ako želite estetske, bijele. Cijene se uglavnom dijele na plohe. Imamo jednoplošne, dvoplošne i troplošne ispune. Uglavnom su cijene 30,40 i 50 eura u većini stomatoloških ordinacija. Ovisno o veličini plohe, velika nadogradnja zuba izađe negdje 50 eura, prema tome u kojoj ste ordinaciji. Ispod minimalne cijene od 30 eura ne smije se ići - objašnjava Vuić Pujizević, koja je lani u izboru Najdoktora dobila najviše ocjene pacijenata, za stručnost i susretljivost:

image

Stomatologinja Diana Vuić Puljizević

Privatni Arhiv/

- Mnogi ne znaju da su plaćanja oslobođena djeca do osamnaeste godine i trudnice, dosta njih ne zna da ne moraju u trudnoći plaćati bijele ispune. I nakon 65 godina osobe su oslobođene plaćanja.

- Uvijek govorim da je u današnje doba puno povoljnije po pacijenta biti upisan kod kolega privatnika koji imaju ugovor s Zavodom. Tako ne moraš plaćati doslovce sve, pa i čašu vode koja ti zaračunaju ako ideš privatno. Zašto ne iskoristiti uslugu ako čovjek već ima osiguranje koje plaća? Svakako je to povoljnije nego skroz privatno, ali sve je stvar izbora. Neki pacijenti nažalost misle da će im biti bolje ako plaćaju, što je nažalost često daleko od stvarnosti. Svaka čast kolegama koji s obzirom na svoje ime i renome poklinike rade vrlo stručno, ali ima i slučajeva da često usluga koju platiš nije i vrijedna novca – smatra sugovornica.

image

Čišćenje kamenca dvaput godišnje ne treba plaćati

Ozan Kose/Afp

Kao najčešće besplatne usluge navodi ispune, no bude dosta i čišćenja kamenca i poliranje.

- Putem HZZO-a na ovo imate pravo dvaput godišnje, a usluga inače košta četrdesetak eura, i to samo poliranje i čišćenje, ne govorim o izbjeljivanju zuba, to je nešto drugo. Samo čišćenje kamenca, naslaga od plaka i cigareta, s ultrazvučnim čišćenjem i našim profesionalnim pastama, ne ide ispod 40 eura, ponegdje i do 50. Prije dok to nije išlo preko fonda, simbolično se plaćalo, ali već petnaestak godina je gratis. Ja redovito pacijentima čistim kamenac, ako treba i više puta, po potrebi i pet puta godišnje. Sretna sam jer brine za zube, a meni je sekundu posla za skinuti – kaže nam stomatologinja s oko 2300 pacijenata ne samo iz Konavala, Zagreb, Split, lokalno je najdalji iz Visočana.

I stomatolozi - zbunjeni

Njezin kolega dubrovački stomatolog Marino Torić ističe kako iz prakse s pacijentima kojima se pruža stomatološka usluga iz ugovora sa HZZO-om, može reći da velika većina zna da imaju prava na određene stomatološke usluge pokrivene osnovnim zdravstvenim osiguranjem, ali baš i ne čitav njihov obuhvat:

- Nekad se i iznenade da je i "to" besplatno. Oni koji nemaju dopunsko plaćaju participaciju, to velika većina zna. Stoga informacija o onim najčešćim dolazi s moje strane, pogotovo onome tko se prvi put upisuje. Popis stomatoloških usluga je podugačak. Najčešće su svakako plombe, liječenja, vađenja, uklanjanje zubnih naslaga. Neke usluge nisu objašnjene dovoljno pa pacijente navodi na krivi zaključak. Možda čak i neke stomatologe. Primjerice, koje tehnike,materijale, tehnologije, ulaze u standard a koje osnovno osiguranje pokriva. Kada bi se to bolje definiralo od osiguranja, jasniji bi bio i nadstandard koji osiguravajuća kuća ne pokriva, pa bi znanje o potrebi plaćanja za određenu uslugu bio jasniji. Evo primjer: liječenje zuba je pokriveno osnovnim osiguranjem. Započinje se sa čišćenjem i širenjem korijenskog kanala uglavnom ručnim strugačima. Ako to isto radite strojnim tehnikama, ultrazvukom ili laserom, pacijent može zaključiti i da je i to pokriveno osnovnim osiguranjem - primjećuje Marino Torić.

Dodaje kako stomatološke ordinacije, što se tiče samih cijena pojedinih zahvata, imaju izložene cjenike koji su minimumi određeni od strukovne komore:

image

Stomatolog Marino Torić

Cropix/

- Te smo cjenike dužni držati na vidljivom mjestu, kao i unaprijed upoznati pacijenta o eventualnom trošku pojedine usluge. Na stranicama HZZO-a postoji naslov Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti na kojemu svatko od nas može pronaći usluge na koje ima pravo - zaključio je dubrovački stomatolog.

Iz središnjice Područne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu kako u Dubrovniku dosad nije bilo prigovora pacijenata na ugovorne doktore dentalne medicine u smislu uskrate informacija o besplatnim uslugama.

- Osigurane osobe se mogu obratiti u Područnu službu kako bi dobili sve informacije o standardima i nadstandardima usluga u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti. Broj opredijeljenih osiguranih osoba za pojedini tim je podatak koji je javno dostupan na našoj web stranici Ugovoreni sadržaji zdravstvene zaštite u RH | HZZO - izvijestili su iz HZZO-a i dodali kako je na području Područne službe Dubrovnik ukupno ugovoren 61 tim u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti.

Od tog broja 29 timova ordinira u Domu zdravlja, a 32 tima su privatni zdravstveni radnici.

Vađenje zuba bez naplate

Mnoge stomatološke usluge besplatne su za građane koji koriste obavezno, te dopunsko zdravstveno osiguranje.

Spomenutim Pravilnikom HZZO-a o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti izričito je utvrđeno kojs su usluge stomatologa za pacijente besplatne i njihov trošak pokriva obvezno zdravstveno osiguranje.

No treba naglasiti da su određene usluge besplatne samo za mlađe od 18 godina, samo za osiguranike između 18 i 65 godina ili pak samo za osiguranike starije od 65 godina.

Ako stomatolog privatnik ima ugovor s HZZO-om, pacijent neovisno o svojoj dobi ima pravo na sljedeće besplatne usluge: vađenje zuba, liječenje paradentoze, pravo na djelomične i totalne zubne proteze, čišćenje kamenca do dva puta godišnje, u potpunosti je pokriven trošak kompozitnih (bijelih) ispuna za jedinicu, dvojku i trojku u gornjoj i donjoj čeljusti, popravak ostalih zuba amalgamskim ispunima, izdavanje uputnice za RTG snimke zuba, za ortopan, zubne proteze, vađenje zuba…

Uz vađenja zuba treba znati i da se ne plaća i vađenje fragmenata ili zaostalog korijena zuba te vađenje starih punjenja iz korijenskih kanala, ističe se u Pravilniku HZZO-a.

23. travanj 2024 01:55