StoryEditorOCM
DubrovnikZAPINJE MU OBNOVA

Čačić bijesan na Grad Dubrovnik, konzervatore i Vodovod: ‘Ima ih k‘o kusih pasa, a svaka dozvola čeka se pet godina!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
13. lipnja 2024. - 18:38
Radimir Čačić bijesan je na dubrovačke institucije jer predugo čeka dozvole za obnovu svojih nekretnina u povijesnoj cjeliniDv/

Nakon što je sredinom travnja ove godine počela obnove kuće u Zlatarskoj ulici u vlasništvu supružnika, varaždinskih arhitekata Marije i Radimira Čačića, s objekta su već skinute vanjske skele, nakon čega se Gradom pronio glas da su radovi obustavljeni. No, pogled kroz rešetke prozora govori kako radovi i dalje traju, ali su građevinari tvrtke "Dom izgradnja" koncentrirani samo na radove u unutar objekta.

-Trenutačno radimo konstruktivnu sanaciju objekta, odnosno međukatnu konstrukciju koja će biti kombinirana:"spregnuta konstrukcija" ima drvene grednike s tlačnom betonskom pločom. Radit ćemo unutar objekta u Zlatarskoj 9 i to bi trebalo biti gotovo do kraja rujna. Naravno, osim ako gradska uprava ne odluči drugačije i sigurno se nećemo oglušiti ako postave posebne zahtjeve. Mi nismo nadležni za objekt na južnoj strani povijesne jezgre, a glede svih radova u Zlatarskoj kontaktiramo samo gospođu Mariju Čačić. Još ne znam što i kad slijedi nakon izrade međukatne konstrukcije niti tko će što dalje raditi, ali se nadam da zbog turističke sezone neće doći do prekida radova unutar objekta- ističe Dragan Čoro, vlasnik tvrtke "Dom izgradnja" koja izvodi radove u Zlatarskoj ulici.

image

Ulaz u kuću u Zlatarskoj ulici

Ahmet Kalajdžić/

A na južnoj strani povijesne jezgre, zbog neodržavanja kuće u vlasništvu supružnika Čačić na adresi Na Andriji 7, trpi vlasnica susjedne kuće Ana Ćebo kojoj je kuća, premda obnovljena, puna vlage i propada. Naime, još neobnovljena kuća supružnika Čačić nema hidroizolaciju, o čemu naša sugrađanka rezignirano priča:

-Sve traje dugo, predugo, duže od tri desetljeća. Još od 1992. godine, kad je Čačić kupio tu staru kuću Na Andriji 7. Kad joj se 2022. krov urušio, došao je i tad je očišćeno i odneseno u kući nakupljeno smeće kao i stari krov te su prozore zatvorili daskama. No, kuća još nema krov. Ne znam ima li unutar zidova susjedne kuće i pantagana, ali- ima svašta! Najgore je s jeseni i zimi, kad kiša pada. Jer, ta kuća nema krova i onda unutar zidova nastane jezero! Ta voda prodire u zemlju, a kako su u Gradu zidovi kuća građeni nanačin da su zajednički, a moja je kuća niže, voda prodire meni- revoltirana je Ana Ćebo te rezignirano dodaje:

image

Čačićeva kuća Na Andriji 7 sad nema krov

Ahmet Kalajdžić/

-Što reći? Više sam, što se reče "otupila". Puno sam ga zvala i sve mu govorila, ali mi je uvijek odgovarao "Napravit ću!". Znam da su radnici poviše Prijekog i crkve sv.Nikole unutar one kuće sve srušili i uklonili konstrukciju jer od 15. lipnja ne smiju vani raditi te su unutra unijeli svu armaturu. Ali, ne ide mi u glavu da se uz ovakvo stanje Na Andriji može mirno spavati, a imati ville u Dalmaciji, Istri, svukud?! Što će im sve te nekretnine ako se en brinu o njima? A opet, neće ni da ih prodaju: prije 10-15 godina zvali su ga zainteresirani kupci, ali im je svima rečeno "Nemojte nas zvati, nije na prodaju!" Ne mogu ući u glavu takvih ljudi, da može namjerno raditi nekome štetu jer ovo nije ništa drugo nego namjerno, a unatoč svom pisanju, "ne trza" ni na što- priča gospođa Ćebo!

image

Zbog nepostojanja krova ni izolacije, u kuću Ane Ćebo prodire voda

Ahmet Kalajdžić/

Željeli smo čuti i vlasnika navedenih objekata, bivšeg gradonačelnika Varaždina i ministra graditeljstva Radimira Čačića koji je, uvrijeđen što mu postavljamo pitanje o obnovi kuće na Andriji, uzvratio:- Sad više ništa ne prodire jer je sve sanirano. Ne može se dalje raditi jer još uvijek nedostaje jedna dozvola. Prethodne smo dozvole čekali ‘svega‘ 25 godina i toliko godina ‘čistili‘  papire. Toga nema na svijetu, samo u Dubrovniku!- ustvrdio je da bi na podsjećanje da je kao bivši ministar mogao ubrzati proceduru, oštro uzvratio:

-To nema nikakve veze s ministarstvom niti s državom, nego Gradom Dubrovnikom, s konzervatorima i Vodovodom! Ima ih k‘o kusih pasa, svaka dozvola traje po pet godina! Sve mogu napraviti, ali bi me tad pitali zašto radim bez dozvole!? Ali, doći će i ta zadnja dozvola! Nema druge i ne može drugačije nego legalno, uz dozvole- ističe Čačić te na našu opasku da ga kao predstavnici medija molimo da komentira priče kako je razlog čekanja dozvola to što je, navodno, želio na kući podići kat više, kaže:

image

Radimir Čačić

Lucija Ocko/Cropix

-Glupe glasine! Ludilo se, izgleda, proširilo! Mora da netko ima jako bolesne misli. Iako, vidio sam u Gradu svašta: i plastičnih prozora i svega, ali nikad čuo da se dizao kat. Znam da se u staroj jezgri ne može ništa mijenjati, supruga i ja smo arhitekti, kako nas možete to pitati? Uvijek se nađe neko smeće koje širi glasine a mi nemamo nikakav problem ni s čim, samo ide sve užasno sporo! To je jedno od najglupljih pitanja, kao kad su me pitali je li istina da kradem i da se bavim preprodajom starog željeza. To je bilo utemeljeno pitanje jer je neka grupa Roma koja je krala željezo prodavala ga pod imenima Plenkovića, mene, Jandrokovića, Milanovića...I policajac me došao pitati jesam li to ja pa sam pitao je li mu razumno da ja kradem i prodajem staro željezo, a on je negirao i naglasio da me je to morao pitati- rekao nam je bivši ministar kojem smo jednako pojasnili da tako i novinari moraju pitati.

Ipak, bivšeg ministra i budućeg sugrađanina, nakon svega, nismo podsjetili kako nema glupih pitanja nego samo glupih odgovora. A nakon razgovora je najvažnije da će objekt u Zlatarskoj dobiti međukatnu konstrukciju, dok je onaj Na Andriji još- na čekanju!

image

Prozori u Zlatarskoj ulici su zatvoreni pločama

Ahmet Kalajdžić/
image

S objekta u Zlatarskoj ulici skinuta je skela

Ahmet Kalajdžić/
image

Prozori u Zlatarskoj ulici su zatvoreni pločama

Ahmet Kalajdžić/
image

Ulaz u kuću u Zlatarskoj ulici

Ahmet Kalajdžić/
image

Prozori u Zlatarskoj ulici su zatvoreni pločama

Ahmet Kalajdžić/
image

Pogled kroz prozor kuće u Zlatarskoj ulici otkriva da je unutra sve porušeno i uklonjeno

Ahmet Kalajdžić/
image

Čačićeva kuća Na Andriji 7

Ahmet Kalajdžić/
image

Zbog nepostojanja krova ni izolacije, u kuću Ane Ćebo prodire voda

Ahmet Kalajdžić/
image

Čačićeva kuća Na Andriji 7

Ahmet Kalajdžić/
image

Čačićeva kuća Na Andriji 7 sad nema krov

Ahmet Kalajdžić/
image

Obavijest na kući Na Andriji

Ahmet Kalajdžić/
image

Obavijest na kuči u Zlatarskoj ulici

Ahmet Kalajdžić/
image

Vrata kuće Na Andriji

Ahmet Kalajdžić/
13. lipanj 2024 18:39