StoryEditorOCM
DubrovnikEVO GDJE JE ZAPELO

Bez uporabne dozvole nema ni zapošljavanja u gruškom Domu umirovljenika! Useljenje prvih korisnika tek koncem godine, a saznali smo i kolika bi mogla biti cijena smještaja

Piše Ahmet Kalajdžić
12. kolovoza 2023. - 08:14

Iako je Dom umirovljenika ”Ragusa” bio završen već koncem 2022.godine, uslijed u međuvremenu promijenjenih i postroženih propisa protupožarne zaštite, dom još nije useljen niti je prošao zakonom propisani postupak ponovnog tehničkog prijema. Dovršenje doma je došlo u fokus interesa javnosti i u kontekstu upravo najavljenog poskupljenja smještaja u sličnim domovima širom Dubrovačko-neretvanske županije za čak 30 posto. No, ohrabruje činjenica kako su radovi na ugradnji tzv. spinkler, odnosno vatrodojavnog sustava pri kraju te je sve bliži datum useljenja korisnika, o čemu nam je savjetnica gradonačelnika za pitanja osoba treće životne dobi i predsjednica dubrovačke organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Olga Muratti rekla:

-Potrebe za smještaj u domu su jako velike i tim više što se davno očekivalo otvaranje tog doma, potencijalni me korisnici doslovce svaki dan zovu. Znamo da je zapelo na ugradnji vatrodojavnog sustava zbog kojeg nije prošao tehnički prijam objekta. Kad su takvi nedostaci u pitanju, trebamo imati razumijevanja i imamo ga. Ali, znam da su pri kraju radovi na otklonu nedostataka i da se čekaju novi tehnički prijam i ishođenje uporabne dozvole te umirovljenici i ja osobno očekujemo da se usporedo radi i na rješenju sistematizacije, odnosno na zapošljavanju i na donošenju akata koji reguliraju upis u dom. Ne možemo čekati tehnički prijam pa tek tad početi to raditi. Jer, već imamo Upravno vijeće i privremenu ravnateljicu tog doma te smatram kako se te aktivnosti trebaju ubrzati tako da se do ishođenja uporabne dozvole okončaju svi ostali radove kako bi Dom mogao čim prije početi s radom.

image

Olga Muratti

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Za očekivati je da će tehnički prijem proći s ugradnjom vatrodojave kao jedinog uočenog nedostatka, ali ponavljam: ne možemo čekati da prođe tehnički pa da počnemo raditi sve ostalo, nego treba raditi usporedno da se po prijemu odmah pristupi zapošljavanju- kaže Muratti te ističe:- Razočarana sam se od kad sam doznala da useljenje umirovljenika slijedi najvjerojatnije tek koncem ove godine. Uz to, još se ne zna ni koliko će biti zaposlenika! Nemoguće je upisivati korisnike dok se ne donesu akti koji utvrđuju uvjete pod kojim korisnici imaju prednost i uvjete bodovanja smještaja, tako da se Povjerenstvo za upis u dom trebalo već izabrati.

Zbog naknadnih smo se radova obratili i privremenoj ravnateljici Doma umirovljenika ”Ragusa” Maji Bender koja nam je na upit o dojmu kako se radi usporeno, pojasnila razloge:- Krajem 2022. je obavljen tehnički prijam novog Doma za starije osobe ”Ragusa”, ali objekt nije prošao jer se u međuvremenu promijenio pravilnik o pružanju usluga u socijalnoj skrbi te svi domovi moraju imati ugrađen protupožarni sustav kojeg se naziva i ”sprinkler”. Korona i rat u Ukrajini sve poremetili te je nakon cjelokupno odrađenog zakonskog procesa nabave i čekanja na opremu krenula ugradnja sustava kojim će biti obuhvaćen cijeli objekt. Naime, sustav treba uvesti doslovce u svaki prostor, sobu, hodnik. Ugradnja traje i obavljaju je za to specijalizirane tvrtke, a osobno vjerujem kako će se okončati do konca kolovoza. Međutim, to neće previše poskupiti investiciju, no oduvijek jednako težimo udobnosti i sigurnosti korisnika- kaže Bender koja o zapošljavanju budućih djelatnika doma navodi:

-Još nismo krenuli s zapošljavanjem jer je zakonski uvjet za to da nakon tehničkog prijema moramo prvo dobiti uporabnu dozvolu, a potom rješenje nadležnog županijskog Ureda o početku rada. Iako znamo koliko i koje radnike treba zaposliti, natječaj se zakonski ne može prije raspisati, nego tek nakon rješenja županijskog ureda! Trenutačno, Dom za starije osobe ”Ragusa” ima ustanovu, ali naš objekt još nije potpuno dovršen. Ipak, zapošljavanje će jako brzo ići i sve će se odraditi unutar mjesec dana. No, kao i u cijeloj državi najveći problem bit će nam, sigurno, pronaći medicinske sestre i njegovateljice. Inače, prema našoj sistematizaciji zaposlit ćemo i domara, servirku, spremačice, socijalnog i radnike pravne te ekonomske službe. Bit će ih ukupno 29 ali, naravno, na početku ih nećemo odmah imati svih 29, što je utvrđeno sistematizacijom koju je prihvatilo Gradsko vijeće Dubrovnika. Imamo feedback- informacije kako postoji veliki interes potencijalnih korisnika, ali sve dok za to ne oformimo komisiju i povjerenstvo svi nas mogu pitati zašto to činimo ako nemamo uvjete za rad.

image

Dom umirovljenika Gruž

Privremena ravnateljica naglašava kako se iz istog razloga mora čekati i na raspisivanje natječaja za buduće korisnike kojih, unatoč dosadašnjim najavama, neće biti 48 nego 43:- Ponavljam, od nadležnog županijskog ureda moramo prethodno dobiti dozvolu za početak rada i dok je ne dobijemo ne možemo oformiti Povjerenstvo za prijem korisnika! Cijena se još ni otprilike ne zna! Prošle se godine spominjala cijena od 1.000 eura, ali se cijene stalno mijenjaju, ali je sve u međuvremenu poskupilo te su i županijski domovi krenuli s povećanjem cijena jer je poslovanje s postojećim cijenama neizdrživo. No, naglašavam: cijena će se znati tek kad se utvrde svi parametri, ali mi smo nadstandardni dom prve kategorije i cijenu još ne mogu reći jer to može imati kontraefekt.

Drugim riječima, moguće je očekivati kako će budući korisnici doma u Gružu plaćati oko 1.300 eura mjesečno. No, podsjetimo da je već ranije, premda ni tad nije znala cijenu smještaja, Muratti je naglasivši kako je "svaki dan dragocjen za smještaj dijela korisnika koji više ne bi morali ići u Neum ili Ravno", za medije ustvrdila kako "pitanje cijene nije problematično, jer u ovom gradu ima ljudi koji to mogu platiti. Pa i život je takav da netko vozi mercedes a netko fiću, a višu cijenu je realno očekivati".    

Najavljene cijene ”kao na Grudi”

Podsjetimo, rujna prošle godine dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima je obišao gradilište Doma umirovljenika u Gružu i tad najavio:- Čak 51 godinu nakon onog ispod stare bolnice ovo je prvi izgrađeni dom umirovljenika! Prije mjesec dana smo osnovali ustanovu za starije i nemoćne osobe ”Ragusa” koja u skoroj budućnosti imati zadatak urediti ga i upravljati s njim. Ali, idemo korak dalje ka krajnjem cilju: otvaranju Doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik i važno istaknuti da, obzirom na kapacitete i gabarite, ovaj dom ne može biti dio mreže domova. No, kroz osnivanje javne ustanove, u trenutku izgradnje doma ispod Opće bolnice vjerujemo da će tada ovaj dom postati sastavni dio tog doma. Skoro dnevno primamo upite sugrađana o cijeni za moguće korisnike smještaja u domu. Mogu reći da će biti identična cijeni doma na Grudi i u Gružu neće biti ni veća ni manja- najavio je tad Franković.

02. svibanj 2024 12:32