StoryEditorOCM

Danas je prvi dan Mediteranskog sajma. Nemojte propustiti ‘shoping‘ najboljih domaćih proizvoda iz cijele Hrvatske!

Piše dv
8. ožujka 2023. - 11:55

Mediteranski sajam 16. ožujka u hotelu Rixsos Premium Dubrovnik danas za posjetitelje otvara svoja vrata, a u sklopu gastro showa ‘Mediteranska kuhinja‘ okuse Mediterana interpretirati će poznati chefovi od Italije do Grčke. Naime, svi posjetitelji popularnog sajma imat će priliku uživati u ribljim i mesnim jelima mediteranske kuhinje koja će za njih pripremati chefovi Tomislav Špiček, Ivan Pažanin, Gianfranco Crepaldi, Vlasta Mandić, Ozgur Donertas i Veljko Barbieri.

image

Mediteranski sajam za posjetitelje se otvara 16. ožujka

Mediteranski Sajam/

Podsjetimo, najpoznatija sajamska manifestacija u Hrvatskoj godinama okuplja ljubitelje dobre hrane, a ove godine Mediteranski sajam okupio je vrhunske chefove koji će u petak 17.ožujka i subotu 18.ožujka kuhati za sve one koji žele kušati nešto ukusno I posebno.

image

Mediteranski sajam za posjetitelje se otvara 16. ožujka

Mediteranski Sajam/

Mediteranski sajam se inače, kao specijalizirana manifestacija profilirao kao najznačajnija sajamska priredba u Hrvatskoj na području ekološke poljoprivrede i ekološkog poduzetništva. Iz svih anketa koje provodimo godinama – ističe organizator sajma Vedran Kraljević – vidljivo je ogromno zadovoljstvo malih proizvođača ekoloških i tradicijskih proizvoda koji upravo na mediteranskom sajmu vide veliku priliku za plasman i promociju svojih proizvoda.

Stalni partneri sajma su Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska poljoprivredna komora, što ujedno i potvrđuje nacionalnu prepoznatljivost i važnost Sajma. Svake godine na sajmu se odjeljuju nagrade za najbolji nastup, naj-proizvod i doprinos za promociju eko-gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

image

Mediteranski sajam za posjetitelje se otvara 16. ožujka

Mediteranski Sajam/

Valja naglasiti kako se na mediteranskom sajmu svake godine uz kvalitetnu sajamsku ponudu izlagača i gastro show odvijaju edukativna predavanja i konferencije, a sve je popraćeno bogatim kulturno-zabavnim programom.

Uz besplatan ulaz od 16. do 19. ožujka, poručuju organizatori, prepustite se okusima mediteranske kuhinje i uživajte u interpretaciji jela poznatih chefova te budite dio ove gastro priče. Podržite male proizvođače i hrvatsko selo!

Sajam se otvara 16. ožujka u 9 sati, a osim 19. ožujka kada se zatvara u 17 sati, svaki dan je za posjetitelje otvoren do 19 sati.

Među bogatim programom izdvajamo radionicu ‘Ugradnja solarne elektrane i proizvodnja vlastite energije te postupak prijave na natječaj s mogućnošću sufinanciranja‘ koja će se održati 17. ožujka u 9,30 sati, a puno zanimljivog čut će se I na okruglom stolu ‘Stanje i perspektive poljoprivredne proizvodnje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji‘. Naime govoriti će se o imovinsko pravnim problemima poljoprivrednih zemljišta, kako država upravlja svojim zemljištima te zašto se u hrvatskim hotelima i restoranima konzumira uvezeno voće i povrće kao i bi li otkupni i distributivni centar u županiji mogao riješiti problem slabe zastupljenosti domaće poljoprivredne proizvodnje u turizmu?

image

Mediteranski sajam za posjetitelje se otvara 16. ožujka u dubrovačkom hotelu Rixsos

Mediteranski Sajam/

 

                                                 PARTNER SAJMA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

 

 

                                                                                      Program

                            21. Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva

 

                                                                  Rixos Premium Dubrovnik hotel  

                                                                       (15. - 19. ožujka 2023.)

srijeda, 15. ožujka 2023.

 

Velika kongresna dvorana Mistral

Dolazak, smještaj i raspoređivanje izlagača do 15:00

15:00 - 19:00  dolazak posjetitelja (kupaca, poslovnih partnera i sl.)

 

image

Mediteranski sajam za posjetitelje se otvara 16. ožujka

Mediteranski Sajam/

 

PRVI DAN . četvrtak, 16. ožujka 2023.

 

09:00   Početak rada Sajma

 

19:00   Završetak rada Sajma

 

DRUGI DAN - petak,  17.ožujka 2023.

 

09:00   Početak rada Sajma

 

9:30 RADIONICA/DVORANA Boreas

 

„Ugradnja solarne elektrane i proizvodnja vlastite energije te postupak prijave na natječaj s mogućnošću sufinanciranja“,

Hrvatska gospodarska komora

 

Radionica će dati osnovne informacije o tržištu električne energije, o zakonskoj regulativi, o tehničkim preduvjetima te načinu priključenja solarnih elektrana, ali i o izvorima za sufinanciranje izgradnje integriranih solarnih elektrana.

Predavači: HEP Opskrba, HEP ODS, Elektrojug Dubrovnik te Centar za inovacije i EU projekte HGK.

 

10:00 PREDAVANJE/DVORANA Levantera

 

„Mogućnosti financiranja ulaganja u razvoj i tekuće poslovanje“

Hrvatske banka za obnovu i razvitak

 

Predstavljanje obuhvaća aktualne programe HBOR-a, a posebno mogućnost korištenja sredstava financijskog instrumenta Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kao i mogućnosti financiranja obrtnih sredstava sukladno uvjetima programa Obrtna sredstva COVID ruralni razvoj te Obrtna sredstva Kriza 2022 – mjera.

Predavačica: dr. sc. Mira Krneta voditeljica Područnog ureda za Dalmaciju, Sektor kreditiranja.

 

image

21. mediteranski sajam

Mediteranski Sajam/

 

12:00 - Svečanost otvorenja sajma  ispred velike kongresne dvorane Mistral

 

Voditeljica programa: Suzi Sokol

 

12:30 - 14:00  Kulturno umjetnički program:                                                                                             

 

KUD "SV. Juraj Osojnik", balanje tradicionalnog kola linđa, Klapa Laus, Glazbeni sastav "Prijatelji" i ženska klapa Bisernice Boke iz Kotora.

 

Gastro show popularnih kuhara:

Ivana Pažanina, Tomislava Špičeka, Veljka Barbijeria, Vlaste Mandić iz Kotora, domaćina glavnoga kuhara Ozgur Donertasa te Gijanfranca Crepaldia, gastro majstora iz Italije koji će prezentirati mediteransku kuhinju, uz zakusku.

 

 

14:00 Okrugli stol

 

„Stanje i perspektive poljoprivredne proizvodnje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“

Organizator: HGK – ŽK Dubrovnik

Sudionici okruglog stola:

Ministarstvo poljoprivrede

Hrvatska gospodarska komora

Dubrovačko-neretvanska županija

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Odbor za poljoprivredu Sabora RH

Poduzetnik 

Teme okruglog stola:

Razmatranje prepreka intenzivnijem razvoju poljoprivrede, problemi imovinsko pravnih odnosa – ima li vizije i volje za početi rješavati ovaj osnovni kamen spoticanja?

Državno zemljište – upravlja li država njime na adekvatan način, ugovori s vlasnicima – vrijeme i uvjeti na koje se potpisuju, jesu li destimulativni za ozbiljnije ulaganje korisnika?

Zašto je produktivnost hrvatske poljoprivrede tako niska, a trenutni postotak iskorištenosti EU sredstava slab?

Plasman proizvoda kroz turizam – zašto se u hrvatskim hotelima i restoranima konzumira uvezeno voće i povrće?

Bi li otkupni i distributivni centar u DNŽ mogao riješiti problem slabe zastupljenosti domaće poljoprivredne proizvodnje u turizmu?

 

19:00   Završetak rada Sajma

 

image

21. mediteranski sajam

Mediteranski Sajam/

 

TREĆI DAN  - Subota, 18. ožujka 2023.

     

9:00  Početak rada Sajma

 

10:00 Uključivanje Sajma u program Hrvatskog radija, Radija Dubrovnik

Kulturno umjetnički program

Klapa Laus iz Dubrovnika,

Voditeljica programa: Suzi Sokol

 

19:00   Završetak radnog dana Sajma

 

image

21. mediteranski sajam

Mediteranski Sajam/

ČETVRTI DAN - Nedjelja, 19. ožujka 2023.

                                                                                             

9:30   Početak rada Sajma

 

Posljednji dan ugodnog druženja sa izlagačima  (možebitna iznenađenja)

 

17:00  Zatvaranje Sajma  

image

21. mediteranski sajam

Mediteranski Sajam/
21. studeni 2024 19:25