StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDRUGI PUT U DESET GODINA

Ove godine manje grožđa i manje vina! Hoće li nam bevanda i gemišt poskupjeti, pitali smo naše vinare

Piše Silvia Rudinović
24. rujna 2023. - 08:13

Za vinogradarima su izazovno proljeće i ljeto, urod je daleko manji od prošlogodišnjeg. Zbog umanjenih prinosa, cijene grožđa su ove godine značajno porasle pa se isto očekuje i za krajnji proizvod. Vinari kažu kako s poskupljenjem vina ipak treba biti oprezan.

image

Plavac mali još drži neku ‘normalnu‘ cijenu, kaže konavoski vinar

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

- Jučer smo na vinogradu, gdje se očekuje prinos od oko dvije tone grožđa, ubrali 500, 600 kila. I tko onda može izračunati koliko bi iduće godine trebala koštati ta boca vina i koliko su kupci spremni dati za krajnji proizvod. U svojih 46 godina ovo je drugi put da sam doživio takvo što, 2014. i evo, ove godine. Mnogo se uložilo, a malo dobilo pa će konačni proizvod sigurno biti skuplji. Po svemu sudeći, najveći teret ćemo preuzeti mi, proizvođači, a dio i kupci – kaže konavoski vinar Miho Miljas.

image

Konavoski vinar Miho Miljas

Vinarija Miljas/

Nepovoljne vremenske prilike i bolesti vinove loze desetkovale su vinograde. Vinogradari su ove godine uložili više u zaštitna sredstva, a i ona su skuplja nego ranije. Miljas smatra kako je realna cijena kilograma grožđa od jednog do 1,5 eura.

- Malvasija je dostigla dva eura, a plavac još drži neku normalnu cijenu oko 1,5 eura – kaže sugovornik.

Najveće poskupljenje očekuje se kod bijelih sorta grožđa. Među vinogradarima i vinarima se čuje kako se za kilogram pošipa traži i preko dva eura.

image

Ivo Đuračić, upravitelj PZ Putniković

Tonći Plazibat/cropix/

- Bijela vina se piju mlađa, uglavnom godinu za godinom. To su osjetljivije sorte koje su jače stradale od bolesti. Za crna vina je čak poželjno da odstoji godinu pa se, unatoč ovogodišnjim okolnostima, neće osjetiti nedostatak na tržištu – kaže Ivo Đuračić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Putniković.

PZ Putniković od svojih zadrugara preuzima grožđe i plaća po prodanom vinu. I kod njih je prinos manji. Nažalost, peronospora je već u svibnju i lipnju učinila štetu u vinogradima.

image

Loša vinogradarska godina zbog bolesti vinove loze peronospore koja je napala većinu vinograda na Pelješcu

Nikola Vilic/Cropix

- Vinogradari koji su primijenili sve agrotehničke mjere sukladno preporukama, imaju dobar prinos i kvalitetu grožđa. Nažalost, ima onih koji nisu sve pratili kako treba i njihov će urod biti daleko manji. Lani smo imali 30 posto jače prinose od prosječnih. Ove smo godine na 30-ak posto manje od prosjeka. Već smo lani korigirali cijene, doduše manje nego drugi proizvodi. Sve je poskupilo, repromaterijal, boce, etikete, čep, prijevoz, stoga se očekuje daljnje poskupljenje vina, ali ono neće biti drastično – komentira Đuračić.

Vino je luksuzna roba, napominje Đuračić, a konzumenti pri ovakvoj inflaciji najprije se odriču takvih proizvoda.

image

PZ Putniković: Ove godine 30-ak posto manji prinos

Nikola Vilic/Cropix
25. travanj 2024 13:32