StoryEditorOCM

‘Hrvatsku iz političkih i ekonomskih razloga nećemo staviti na crvenu listu‘

Piše Jutarnji.hr, Hina
18. travnja 2021. - 13:31

Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.

Prema tom modelu, na listi bi se trebale naći Malta i Irska, ali i Australija i Novi Zeland koji trenutno granice drže zatvorenima za inozemne turiste, piše Daily Telegraph.

Najnovije izvješće je izradio Robert Boyle, bivši glavni strateg British Airwaysa, a njime su potvrđene najave britanske vlade da će samo šačica zemalja biti stavljena na zelenu listu kada u Velikoj Britaniji bude ukinuta zabrana putovanja u inozemstvo za nenužna putovanja 17. svibnja, prenosi Jutarnji list.

Većina europskih zemalja i dalje su na narančastoj listi, što znači da svaki turist po povratku iz takvih država mora u 10-dnevnu kućnu izolaciju, ili na crvenoj listi, što znači da povratnici iz tih država moraju u karantenu u hotel po cijeni od oko 2000 eura po osobi.

Iako bi se prema kriterijima britanske vlade na crvenoj listi trebale naći i Francuska, Turska, Nizozemska, Hrvatska, Švedska, Belgija i Luksemburg, to se vrlo vjerojatno neće dogoditi iz političkih i ekonomskih razloga, navodi Telegraph.

Inače, britanski premijer Boris Johnson poznat je kao čest gost na jadranskoj obali tijekom ljetnih mjeseci.

Španjolska, Grčka, Italija i Cipar, popularne turističke destinacije, nalaze se na narančastoj listi zbog visoke stope zaraze, ali bi se mogle naći na zelenoj listi do 28. lipnja, kada vlada planira revidirati listu.

- Prošle godine su španjolski i grčki otoci bili u skupini zemalja niskog rizika zbog covida za razliku od kontinentalnog dijela i to bi se opet moglo dogoditi ove godine, navodi se u izvješću.

U izvješću su 52 države rangirane prema četiri vladina kriterija: stopi cijepljenja, incidenciji novozaraženih, raširenosti sojeva virusa i kapacitetima za sekvenciranje genoma virusa. Dobivene informacije su složili u jednu tablicu, a samo pet zemalja/teritorija - SAD, Izrael, Gibraltar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Malta, prelazi zelenu granicu od 30 posto populacije koji su primili jednu dozu cjepiva. Međutim, na toj se tablici isključuju Australija i Novi Zeland koji su uspješno zaustavili širenje virusa.

Samo sedam država je na zelenoj listi zahvaljujući niskoj stopi zaraze - do 50 slučajeva koronavirusa na milijun stanovnika: Kina, Hong Kong, Australija, Novi Zeland, Izrael, Island i Gibraltar.

Turska, Luksemburg, Finska, Belgija, Francuska, Nizozemska i Južnoafrička Republika u najgorem su položaju zbog visokog postotka novih sojeva na milijun stanovnika, dok su Slovenija, Slovačka, Japan, Bugarska, Australija i Novi Zeland u najboljem položaju po tom kriteriju.

Države s najboljim kapacitetima za sekvenciranje genoma virusa su Nizozemska, Irska i Luksemburg.

Najsigurniji je Gibraltar s nula slučajeva koronavirusa te u potpunosti cijepljenom populacijom. Izrael mora biti sljedeći po svoj prilici. Cijepio je gotovo čitavu populaciju, a broj novih slučajeva je ispod prošlogodišnjeg praga.

Nakon Australije, Novog Zelanda, Islanda i Irske slijedi SAD iako se u izvješću navodi da se možda neće naći na zelenoj listi ako ne padne broj novozaraženih.

- Velika Britanija mogla bi dopustiti zemljama koje su na narančastoj listi po broju novozaraženih da prijeđu na zelenu listu, ali samo ako bi imali visoku stopu cijepljenja. Tako bi u teoriji na zelenu listu mogle dospjeti Malta i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodi se u izvješću.

Glavni direktor easyJeta Johan Lindgren izjavio je da očekuje da bi i Hrvatska, u skupini s Francuskom, Španjolskom, Portugalom, Italijom, Grčkom, Ciprom i Turskom, mogla biti stavljena na zelenu listu.

Podsjetimo, premijer Boris Johnson veliki je zaljubljenik u Hrvatsku koji gotovo svake godine s obitelji ljeto provede na Jadranu. Obišao je između ostalog Brač, Mljet i dubrovački kraj.

19. travanj 2024 00:41