StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoNezavisni sindikat srednjih škola

Evo kolike Uskrnice traže za službenike i namještenike u javnim službama, a kolike za svoje članove

Piše Hina
14. travnja 2023. - 13:48

Predsjednica Nezavisnog sindikata srednjih škola Nada Lovrić izjavila je nakon sastanka pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i vlade da su zatražili isplatu uskrsnica od 100 eura svim zaposlenima u javnim službama, a od 200 eura za članove sindikata.

"Sindikati javnih službi smatraju kako je sada dobra prilika da do početka pregovora o osnovici plaća učine iskorak pa su tražili 100 eura uskrsnice za sve zaposlene, a za članove sindikata 200 eura", rekla je Lovrić novinarima nakon prvog sastanka vlade i sindikata o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

"Pokušavamo pokazati društvenu odgovornost, teško žive i članovi i nečlanovi sindikata, odnosno svi zaposlenici javnih službi. Oni s najnižim primanjima najteže žive jer su životni troškovi visoki iako inflacija lagano usporava", dodala je. "Uskrsnica od 100 eura nije nešto što će ih spasiti i poboljšati materijalni status, ali će im omogućiti da prežive mjesec", kazala je.

"Novi sastanak pregovaračkih odbora dogovoren je za 24. travnja i to je krajnji rok do kada bi trebali znati hoće li biti uskrsnica za ovu godinu. Vlada je pokazala spremnost za isplatu uskrsnica za iduću godinu, koja će za dio zaposlenih u javnim službama biti jako teška", dodala je.

"Postoji volja i vjerujem da će se negdje naći način, svi poslodavci u Hrvatskoj traže način kako poboljšati materijalni status zaposlenika jer ih nema dovoljno budući da je značajan odljev, pogotovo iz državnih službi."

Po vladinim podacima, nešto je manje od 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama, među kojima je oko 98.000 članova sindikata. Nakon pregovora s predstavnicima sindikata javnih službi na redu su pregovori vlade i sindikata državnih službi.

27. travanj 2024 19:58