StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoPROSINAČKI BIJEG

Euro je skrivene kune ‘potjerao‘ u banke: evo koliko su novca Hrvati držali u madracima i kućnim trezorima

Piše Sanja Stapić/SD
14. veljače 2023. - 12:08

Euro je iz madraca i kućnih trezora istjerao kune na bankovne račune pa je samo u prosincu svakog radnog dana na tekuće i žiro račune građana, tvrtki i svih ostalih sektora u zemlji stizalo više od pola milijarde kuna, po 627 milijuna kuna ili 83 milijuna eura.

Tako je posljednjeg lanjskog mjeseca na tekuće, žiro i a vista račune građana, tvrtki i ostalih sektora u zemlji u banke stiglo 16 milijardi kuna pa je godina okončana s 192 milijarde kuna depozitnog novca. Samo je prošle godine depozitni novac porastao za 39 milijardi kuna. Dok je tako raslo stanje tekućih, žiro i a vista računa, “utanjila” se kunska i devizna štednja u prosincu, i to za 237 milijuna kunska na 27 milijardi kuna, a devizna je pala za tri milijarde kuna na 200 milijardi kuna.

Posljednjeg dana 2022. godine kompletne kunske štednje bilo je 27 milijardi kuna, tri milijarde kuna manje nego godinu ranije i 200 milijardi kuna devizne štednje, koja je u prošloj godini narasla za 18 milijardi kuna, donosi Slobodna Dalmacija

Sve je manje gotovine

Kad se depozitnom novcu pribroji kompletna štednja građana, tvrtki i svih ostalih sektora, prošla je godina okončana s 420 milijarde kuna u bankama, što je za 54 milijarde kuna više nego godinu ranije. Cijele pretprošle godine kompletna je štednja s depozitnim novcem bila rasla za 36 milijardi kuna pa je jasan učinak uvođenja eura i prebacivanja kuna iz lisnica i kućnih trezora na račune u bankama, uglavnom tekuće i žiro račune radi konverzije u euro.

Iz Hrvatske narodne banke kažu da su krajem prošle godine zabilježili veliki pad gotovog novca izvan banaka.

- Unutar novčane mase M1 snažno je pao gotov novac izvan kreditnih institucija ususret ulasku Hrvatske u europodručje, za 21,5 milijardi kuna ili 59,4 posto u odnosu na kraj 2021. Sličan intenzitet smanjenja iznosa gotovine u optjecaju u godini uoči uvođenja eura zabilježen je i u usporedivim zemljama koje su uvodile euro, pri čemu je proces bio najintenzivniji u mjesecima neposredno prije uvođenja eura – objašnjavaju iz Hrvatske narodne banke.

Još od proljeća je trajalo smanjivanje gotovog novca izvan banaka, navode analitičari Raiffeisenbanke.

- U Hrvatskoj intenziviranje dinamike pada trajalo je od svibnja. S druge strane, novčana sredstva nastavila su se povećavati na transakcijskim računima, a djelomično u cilju praktičnijeg konvertiranja kuna u eure. Depozitni novac, s iznosom od 192,3 milijardi kuna, ostvario je rast u prosincu od 25,8 posto na godišnjoj razini ili 39,4 milijardi kuna, a u odnosu na studeni evidentirano je povećanje od 16,3 milijardi kuna ili 9,3 posto – kažu analitičari.

Građani od sve štednje i depozitnog novca imaju 278,7 milijardi kuna, od čega je krajem prošle godine najviše bilo devizne štednje - 153 milijarde kuna, depozitnog novca je bilo 104,9 milijardi i još 20 milijuna kunske štednje. Deviznu su štednju povećali za 6,5 milijardi kuna ili četiri posto, kunsku oborili za 114 milijuna kuna, a depozitni novac povećali za 26 milijardi kuna ili cijele prošle godine za 33 posto.

Milijarde, milijarde, milijarde

192

milijarde kuna ukupni depozitni novac

104,9

milijardi kuna kućanstva

70,4

milijarde kuna poduzeća

7,6

milijardi kuna lokalna država

5,5

milijardi kuna osiguravajuća društva i mirovinski fondovi

1,2

milijarde kuna investicijski fondovi osim novčanih

1,8

milijardi kuna pomoćne financijske institucije

02. svibanj 2024 08:35