StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

Sretna 2024., što je ostalo od 2023.? Doživio sam svog prvog kralja i počeo brojiti godine do penzije

Piše dv
1. siječnja 2024. - 09:38

Dok stara godina lagano odlazi, zvona Nove 2024. samo što se nisu oglasila, eno je, već viri iza kantuna. Što li će nam donijeti? Hoćete li biti novogodišnjih odluka? Ova je godina po mnogočemu bila za zaborav, stoga bismo trebali biti optimističniji za ovu koja dolazi. Godinu 2023. započeli smo još više u europejskom duhu, s novom valutom u novčanicima i putovanjima bez granica. Hoće li nam 2024. donijeti još takvih promjena?

Nova godina, novi mi? No, prije planiranja novog početka, vrijeme je da podvučem crtu na moju proteklu godinu. Na nju ću se osvrnuti u brojkama, matematičkim prikazom osobne statistike (što mi baš i nije specijalnost) i to onako kako mi padne na pamet. Pa, najbolje je krenuti od nule: od svih (grandioznih) novogodišnjih odluka koje sam donio u 2022. za 2023. nijednu nisam ispoštovao!

Nakupilo se pečata...

Ali, krenimo u pozitivi s meni najdražima – broj 6 označava broj država koje sam posjetio u 2023., a zahvaljujući Brexitu uspio sam u putovnici skupiti lijepi broj pečata. Nadam se da će u novoj godini taj broj rasti. Broj 5 označava tužnu činjenicu i broj sprovoda na kojima sam bio ove godine. Vjerujem da je broj povezan s neminovnošću starenja.

Samo jedan put sam bio kod zubara i ako se mene pita i to je previše! Nadam se da ovaj broj u budućnosti neće rasti. Broj 360 – toliko sam puta (ne uključujući suprugu) nahranio svoje pse; to slobodno možete udvostručiti, čak utrostručiti ako u cijelu priču dodamo naše i ostale mačke (to su one što povremeno svrate “bok susjed, ima što za jest’’”).

image

Britanski kralj Charles čestita blagdane naciji


 

Jonathan Brady/Afp

Isti taj broj odnosi se i na šetnju pasa (mačke nisu u ovoj kategoriji). Tu dodajem i zasigurno 1100 kilometara prijeđenih u šetnji s njima. Broj 52 – tjedne kolumne ili točnije 37 tisuća napisanih riječi, na moje veliko, a po reakcijama i vaše zadovoljstvo, tako da nije čudno što me zglobovi na prstima sve više bole, a dioptrija na naočalama samo raste. Jednom, (1) put sam izgorio ovog ljeta, ali tako gadno da i sad dobro pamtim.

Broj 55 – rođendan je koji sam proslavio u 2023. godini ili ti ga ‘još 10 do penzije’. Nije baš neka stvar kojoj se veselim, ali se neću uzrujavat, sjećate se da sam obećao sebi da neću stariti dostojanstveno. Iako, 10 do penzije i 10 puta dizanja na wc tijekom noći! U ovoj godini na izmaku još je jedna moja obljetnica, a to je 25 godina života u Dubrovniku. Kao istinski lokalpatriot, ja uvijek govorim život u Dubrovniku, ne u Hrvatskoj. Volim ja Lijepu našu, ali Grad….

S brojem 1 označavam broj putovanja avionom u ovoj godini (i na taj jedan sam zamalo zakasnio). Imati pse podrazumijeva prilagodbu u životu, pa tako i kad su putovanja u pitanju. U jednu je ruku to poprilično zahtjevno za organizaciju, međutim, otvaraju se neke nove mogućnosti, cijeli svijet sporijeg putovanja u kojem se čovjek opusti i istinski uživa. “Preletjeli smo preko Alpa, divno je,” čujem često. “Ajde ih ti odvozi majstore,” mislim se ja, prisjećajući se predivnih prizora s naših putovanja autom i u zadnje s kamperom. Još jedan broj 1 – toliko sam se puta napio u ovoj godini.

Na izborima 2 milijarde glasača!

Budući da nisam baš neki konzument alkohola, vjerujem da ovaj broj neće rasti. I opet broj 1 – moj prvi Kralj u životu! I sad, nakon jedinice, skačemo na broj 89, broj otpjevanih himni u kojoj sam se morao ispravljati nakon što bih otpjevao “God Save the Queen”!

Ovo će sigurno rasti u sljedećoj godini. Teško je starog psa naučiti nove trikove! I opet smo na 1 – broj premijera u Velikoj Britaniji; čini vam se neobično, ali kad se sjetimo da su u 2022. promijenjena 3, morate priznati da je razlika drastična.

image

Englez na Mljetu

TZ Mljet

Usput rečeno, 2024. godina u povijesti izbora bit će jedna od “jačih” s obzirom da će u 50 zemalja svijeta na birališta izaći oko 2 milijarde ljudi. Hoće li ovo biti godina političkih preokreta? Broj 6 je broj koji označava odlazak u pekaru nedjeljom kako bi se podsjetio na frustrirajuću činjenicu o radnom (bolje rečeno neradnom) vremenu. Još jedna šestica (6) označava broj posjeta mom apsolutno najdražem mjestu u Hrvatskoj, čarobnom Mljetu. Ma da ih je 60 godišnje, bilo bi mi malo! Evo, ovo su moji brojevi koje sam zapamtio. Prva (i jedina) novogodišnja odluka bit će – prestati s brojanjem!

Na kraju svega, iskoristio bih priliku da vam zaželim uspješnu, sretnu novu godinu, da ste dobroga zdravlja i u društvu svojih najmilijih! Vidimo se, a i čitamo dogodine! Živjeli!

02. svibanj 2024 13:30