StoryEditorOCM
MišljenjaEnglez u Dubrovniku

Bože, čuvaj kraljicu: Doma smo četiri dana slavili Elizabetin jubilej, veći polet bi nam donijela samo pobjeda Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu

Piše Mark Thomas
13. lipnja 2022. - 09:46

"Da sam se barem toga prije sjetio. Da sam otvorio tvrtku za izradu zastavica bila bi to bomba," našalio se moj prijatelj iz Londona. Da, svi su moji sunarodnjaci prošli tjedan patili od glavobolje i mamurluka, ali svi su bili nasmiješeni i razdragani, a sve to povodom produljenog vikenda u kojem se proslavljala 70a platinasta obljetnica vladavine engleske Kraljice.

image

Kraljica Elizabeta sa sinom princom Charlesom

 

 

AFP

Kakva je to bila proslava! Toliko zastava nisam vidio u svom životu. Veliki koncert, zapravo ih je bilo nekoliko, program kojeg je na BBC-u pratilo 13 milijuna ljudi, što znači da je tog dana 75 posto stanovnika gledalo televiziju. Nevjerojatni podaci. A kakav je to tek koncert bio, ježile su mi se dlake na vratu. U svoj toj gužvi bilo je i 5000 radnika s "prve linije", ključnih ljudi, poput medicinskih sestara, doktora, policajki i policajaca, vatrogasaca – svi oni dobili su besplatnu kartu za koncert.

Otpratila 14 premijera

Prekrasna gesta! Kraljičina popularnost u Velikoj Britaniji vidi se iz istraživanja provedenog mjesec dana prije obljetnice, a koje je pokazalo da je 92 posto stanovnika podržava. Nijedan svjetski državnik nije ni blizu ovolikoj popularnosti. Četverodnevna događanja naciji su dali nevjerojatan polet, veći bi mogao biti jedino da Engleska pobijedi na Svjetskom nogometnom prvenstvu, što nema šanse da će se dogoditi. Iako, Kraljica je davne 1966. bila na Svjetskom prvenstvu na kojem je pobjednik bila Engleska, pa eto, možda im donese nešto sreće i na ovogodišnjem natjecanju.

image

Vojvotkinja od Cambridgea Catherine sa nestašnim sinom Louisom

AFP

Od veljače 1952., kada je okrunjena u dobi od (samo) 25 godina, Kraljica se nalazi na prijestolju. I to samo 7 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. I da, prvi premijer bio je Sir Winston Churchill. Kraljica Elizabeta vladar je s najduljim "stažom" u britanskoj monarhiji. Za vrijeme njenog stolovanja izmijenilo se 14 premijera te 14 predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Na čelu je nacije gotovo dugo kao trajanje NATO i UN, a puno dulje nego li je EU. I ta dugovječnost donijela je stabilnost. Prvi je ženski član kraljevske obitelji koja se pridružila vojci, bila je vozač i mehaničar sve do konca rata; posjetila je gotovo 100 zemalja. Vizitala je ona i Dubrovnik 1972. godine kada je, naravno, učinila đir po Stradunu.

Ako vas zanima koliko je cijela ta proslava koštala, odgovor je 28 milijuna funti, što izgleda jako puno, međutim, prema objavi u Timesu radi se o iznosu "koji Nacionalni zdravstveni sistem potroši u dva sata".

Kako bismo dobili uvid, cijena dodatnog dana praznika županiju je stajalo 2,4 milijarde funti. Ulične zabave, sportska događanja, crkveni obredi i parade, sve to održavalo se proteklog produženog vikenda Kraljici u čast.

image

Princ Harry sa suprugom Meghan

 

 

AFP

Osobno, Kraljicu nažalost nikad nisam imao prilike upoznati, iako sam nekoliko puta imao sreću i sreo neke od članova kraljevske obitelji. Međutim, doma imam nešto što je vezano za nju. Jedan od životnih trenutaka na koji sam najponosniji bilo je moje imenovanje za počasnog konzula Velike Britanije i Sjeverne Irske u Dubrovniku. Imenovanjem na tu poziciju dobio sam dokument (vrlo veliki pergament) kojeg je osobno potpisalo Njezino veličanstvo. Jasno je da mi je to najvrednija stvar koju posjedujem.

Tijekom velikog slavlja, na vidjelo su izašle mnoge, dirljive ljudske priče. Kraljica je poslala 300.000 čestitki ljudima koji su slavili 100. rođendan, 900.000 poruka parovima koji su obilježili svoju Dijamantnu (60) obljetnicu vjenčanja. Bio je ovo nevjerojatan vikend za Britance. Vikend u kojem je moja majka plakala u više navrata. Za kraj, završnu riječ prepuštam Njezinom veličanstvu Kraljici: "Inspirirali ste me dobrotom, radošću i povezanošću koju ste pokazali zadnjih dana, nadam se da će budućnost pružiti prliku za razmišljanje o svemu postignutom tijekom posljednih 70 godina te da ćemo ovaj obnovljeni osjećaj zajedništva nastaviti još mnogo godina." Bože čuvaj Kraljicu!

23. travanj 2024 22:12