StoryEditorOCM
KulturaZbog lošeg vremena

Promijenjena je lokacija večerašnjeg koncerta Moravske filharmonije

Piše dv
31. svibnja 2024. - 12:34

Večerašnji koncert Moravske filharmonije zbog najavljene kiše održat će se u Crkvi svetoga Ignacija na Jezuitima umjesto u ranije najavljenom Kneževu dvoru. Početak koncerta je u 21 sat.

Riječ je o međunarodnoj suradnji jednog od najistaknutijih i najstarijih simfonijskih orkestara u Češkoj i Dubrovačkog simfonijskog orkestra u čijoj će se organizaciji koncert održati.

Orkestrom će ravnati maestro Zsolt Hamar, dok će kao solist nastupiti violinist Ivan Ženatý. Na programu su uvertira operi Prodana nevjesta Bedřicha Smetane, Fantazija u g-molu za violinu i orkestar, op. 24 Josefa Suka i Dvořákova Simfonija br.7.

Sjedište Moravske filharmonije je u povijesnoj prijestolnici Moravske, gradu Olomoucu, a posljednjih gotovo osamdeset godina je glavni pokretač glazbenih aktivnosti u regiji. Na njegov umjetnički razvoj izravno su utjecale istaknute osobnosti češke i međunarodne glazbene scene, među kojima su dirigenti Otto Klemperer i Václav Neumann, violinisti Josef Suk i Gidon Kremer te violončelist Pierre Fournier. Moravska filharmonija tijekom svoje duge povijesti oblikovala je iznimno širok, bogat i raznovrstan repertoar. Orkestar je autentični izvođač čeških klasika, kao što su Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Leoš Janáček i Bohuslav Martinů.

01. srpanj 2024 18:38