StoryEditorOCM
KulturaPALAČA SPONZA

Otvorena izložba Josipa Ivanovića ‘Od auta do kaosa‘: autor dosljedan izuzetnim umjetničkim istraživanjima

Piše Bruno Lucić
4. kolovoza 2024. - 09:22

Posljednja izložba u sklopu izložbenog programa 75. Dubrovačkih ljetnih igara otvorena je u Sponzi trećeg dana kolovoza. Riječ je o izložbi "Od auta do kaosa" dubrovačkog kipara i slikara Josipa Ivanovića.

Autor popratnog teksta i osoba koja je odabrala radove za izložbe, Andrija Seifried, kazao je kako umjetnik kreće od auta, od početka našeg vremena i dolazi do apstrakcije. Međutim, skrenuo je Seifried pozornost na izraziti kolorit koji donose Ivanovićeva djela. Rekao je kako umjetnik izaziva potpuno oduševljenje, a krenulo je to već od 10. mjeseca prošle godine kad je Seifried krenuo s pripremom ovog projekta. 

- Josip Ivanović slikar je koji osluškuje ritam vremena i tako postaje čisti ‘Homo urbans‘ kod kojeg se odvija izuzetna likovna transformacija početnog motiva. Taj početni motiv auta bio je povod da razigra želju, svoj slikarski senzibilitet i ambiciju izričaja u kolorističkom zamahu u kojem je zasigurno i uspio. Na kraju - koji nikad i nije kraj - ovo je slikarstvo ipak vid imaginarnog svijeta koji neminovno komunicira i premošćuje razloge i pretpostavke postojanja rušeći upravo u kaosu sve granice kolorističke ekspresije, zapisao je Seifried. 

Umjetnik je zahvalio svima koji su došli, svim poznanicima, prijateljima i svima koji vole Grad. Posebne je zahvale uputio Dubrovačkim ljetnim igrama. Podsjetio je na dugu povijest suradnje sa Seifriedom. Dodao je kako se tijekom tri desetljeća ‘nakupilo‘ izložbi, što samostalnih, što skupnih, a mnoge mu je upravo Seifried otvorio te mu postao prijatelj. Naglasio je kako to prijateljstvo traje dugo te izrazio nadu da će barem još toliko potrajati! 

Pomoćnik umjetničke ravnateljice Dubrovačkih ljetnih igara za produkciju, Marin Kaporelo, naveo je važnost Mediterana kao okosnice ovogodišnjeg programa Igara. Napomenuo je kako nas je Mediteran, ‘mare nostrum‘, razdvajao i spajao, kako su preko njega kroz povijest dolazili osvajači ali i trgovci, a dolazili su i razni kulturni utjecaji. Pozvao je publiku da uživa u Ivanovićevim djelima rekavši da će ih svatko gledati na svoj način. Također, pozvao je okupljene da poprate i druge sadržaje koje nudi ovogodišnji, jubilarni festivalski program.

Na kraju je Seifried priredio iznenađenje, točnije, gošću iznenađenja: u atrij palače Sponza stigla je Maja Bajamić koja je otpjevala legendarni svevremenski hit Tine Turner ‘The Best‘... 

Izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza. 

24. rujan 2024 09:13