StoryEditorOCM
Kultura“IGRE BOJA” U NARODNOJ KNJIŽNICI

Otvorena izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika u čast Nikoli Ninu Dubčiću

Piše R. R.
28. svibnja 2024. - 11:56

Druga ovogodišnja izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika (DULU) pod naslovom „Igre boja“ koju predstavlja 20 članova, otvorila se 27. svibnja u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Za postav izložbe zaslužan je restaurator Robert Kralj. “Igre boja” otvorio je predsjednik Udruge Valter Kožul zahvalivši Dubrovačkim knjižnicama na lijepoj suradnji, svima okupljenima na dolasku i članovima na sudjelovanju. Naglasio je kako je izložba posvećena njihovom nedavno preminulom kolegi Nikoli Ninu Dubčiću čija je strast bila slikarstvo.

U omiljenim tehnikama pastela, ulja i akrila nastala su brojna Dubčićeva prepoznatljiva djela izraženog kolorizma dubrovačkih krajolika koja će ostati u sjećanju svim ljubiteljima slikarstva u Dubrovniku i šire. Izlagao je na brojnim samostalnim i zajedničkim izložbama, a njegovi radovi važan su dio brojnih nagrada koje je Udruga dobila. Iskreno prijateljstvo i vedar duh koje je dijelio sa svima bit će nešto po čemu će ga kolege i prijatelji zauvijek pamtiti.

Autori su na ovoj izložbi radovima dočarali svoja likovna razmišljanja u proteklom razdoblju tijekom 2023/24. godine. Teme koje se mogu vidjeti na platnima su različite i propozicijski ograničene samo formatom. Svi prikazani motivi dobili su novi život kroz likovnu prizmu autora i zadržat će sjećanje na njihov trenutni način razmišljanja. Ako se neki radovi tematski približavaju, osobni pristup kroz likovne elemente prikaza ukazuje na bogatstvo rješenja i razmišljanja. To je vrijednost Udruge koju se njeguje kroz decenije likovnog rada. DULU-ovci su na 39. Susretu likovnih stvaralaca sredinom listopada proglašeni najboljom udrugom za 2023. u Hrvatskoj. Udrugu su svojim radovima predstavljali Mirica Dubčić, Nikola Nino Dubčić, Luce Đuraš i Marijan Fragić a te se slike također mogu pogledati na ovoj izložbi. O njihovom izuzetnom radu govori i podatak kako su pet puta proglašeni najboljom udrugom u Hrvatskoj.

Svoje radove izložili su: Andrea Vukoja, Anto Violić, Dragica Lučić Maca, Dubravka Rathman, Franica Čebirić, Jagoda Jakir, Josipa Vlašić, Karja Tolja, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Mirica Dubčić, Miroslav Stamatović, Mišo Baričević, Nedjeljka

Gligor Nene, Nikola Dubčić Nino, Rina Anđelić, Robert Kralj, Silvija Sikavica, Valter Kožul i Vedran Grabovac.

Izložba se može pogledati do 29. lipnja u radnom vremenu Knjižnice.

26. lipanj 2024 02:57