StoryEditorOCM
KulturaPALAČA KERŠA

Održana svečana sjednica Festivalskog vijeća, ministrica Obuljen Koržinek: Mislim da ćemo s posebnom emocijom večeras slušati Himnu slobodi i gledati ono što ste događa u Ukrajini

Piše PSD.
10. srpnja 2022. - 12:06

Uoči otvaranja 73. Dubrovačkih ljetnih igara u palači Kerša održana je Svečana sjednica Festivalskog vijeća kojim je predsjedavala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Otvarajući sjednicu, ministrica je ustanovila kako su se ispričali Dubravka Šeparović Mušović i Tomislav Zajec.

- Festival se odvija pod motom Libertas, a znamo koliko je sloboda utkana u estetiku i duh Festivala i Grada, a mislim da ćemo s posebnom emocijom slušati Himnu slobodu i gledati ono što se događa u Ukrajini, ali i u svijetu i svima nama. Na kraju ovih ratnih strahota mora doći mir. Drugo, bili smo jedina država u Europi koja je kulturu držala otvorenom tijekom koronakrize, ali da nije bilo umjetnika, ta naša odluka ne bi imala nikakvih rezultata. To je bilo na dobrobit umjetnika, umjetnosti i građana, a izlazimo iz krize na način da smo kulturu definirali kao temeljnu životnu poruku bez koje ne možemo, a to nas je pripremilo da dočekamo ovo vrijeme bez ograničenja. Svima koji će sudjelovati u realizaciji Festivala želim puno uspjeha, puno zadovoljne publike i s nestrpljenjem zajedno sa svima vama čekam da Igre počnu, rekla je ministrica te prisjetila se 1992. kad se simbolično održalo nekoliko koncerata. Pohvalila je program za razvoj publike.

Intendantica Dora Ruždjak Podolski je kazala kako je neizmjerno sretna što se Festival odvija u svom punom formatu od 47 dana, a naglasila je kako to ne bi bilo moguće i da Festival ne bi opstao u najkritičnijoj godini, 2020., bez vizije ministrice Obuljen Koržinek. Dodala je kako se Festival vratio u 'normalu'. Zahvalila je Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Zakladi Caboga. Opunomoćenica ravnateljice Paulina Njirić poručila je kako postoji financijska podrška i kako je veseli što su Igre ponovno pred punim gledalištima.

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako se u posljednje dvije godine održavane Igre, a drago mu je što se sloboda provlači kroz Igre posebno u kontekstu događanja u Ukrajini, ali je napomenuo kako se u posljednje dvije pandemijske godine sloboda spominjala kao nijedan drugi pojam. Iako je pročitao negativne komentare zbog sudjelovanja ukrajinskih umjetnica na svečanosti otvaranja, Frankoviću je posebno drago što dramske umjetnice iz Ukrajine sudjeluju u ceremoniji.

- Koliko su Dubrovačke ljetne igre naše i dubrovačke, toliko su i međunarodne, dodao je Franković.

Dožupan Joško Cebalo u ime župana Nikole Dobroslavića čestitao je cijelom timu Igara, a rekao je kako se veseli otvaranju te podsjetio na daljnju podršku Dubrovačko-neretvanske županije.

Sanja Putica je kazala kako je održavanje Festivala i podrška gradske uprave pokazatelj namjere da Grad bude kulturno opredijeljen, poručila je kako se cijeli svijet može sresti u Dubrovniku i podcrtala pozitivne turističke rezultate.

Frano Matušić naglasio je važnosti kontinuiteta Festivala. Prema njegovim riječima, pokazala se sva 'žilavost' Festivala. Dodao je kako se uvijek kao protuteža ratu javlja umjetnost, stoga je pozdravio angažman ukrajinskih umjetnica. Mišljenja je kako umjetnici iz Ukrajine imaju pravu svoju slobodu izraziti na Dubrovačkim ljetnim igrama.

06. svibanj 2024 03:34