StoryEditorOCM
KulturaZAVRŠNA ‘PRESSICA‘

Franković: Svake iduće Igre mjerit će se po 75. Igrama, uspjeli smo pronaći formulu kako pomiriti turizam s kulturom!

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2024. - 12:16

Tradicionalno, posljednjeg dana trajanja Dubrovačkih ljetnih igara, održana je konferencija za medije povodom završetka 75. festivalskog ljeta.

Na konferenciji su uz festivalsko vodstvo, umjetničku ravnateljicu Martinu Filjak, ravnateljicu dramskog programa Senku Bulić i ravnateljicu Dubrovačkih ljetnih igara Ivanu Medo Bogdanović, sudjelovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, župan Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Mato Franković.

image
Mihael Barisic/Cropix

- Započela bih sa zahvalom Martini Filjak i njezinom timu, kao i ravnateljici ustanove. Kad je nešto kvalitetno i uspješno, mislimo da se to ‘dogodilo samo od sebe‘, ali Igre zaslužuju da istaknemo one koje su to kreirale. Puno sam s Martinom Filjak razgovarala o formi, estetici, terminima.... A umjetničkom vodstvu bilo je sve otvoreno. Iz večeri u večer događali su se koncerti i predstave koje su nadmašili one prethodne... To je ono što festival ovakvog ugleda zaslužuje, kazala je ministrica istaknuvši kako je Ministarstvo povećalo financijska sredstva, a osim temeljnog financiranja, dogodine će se financirati i preko Konzorcija hrvatskih narodnih kazališta.

- Prilikom najave 75. Igara rekao sam da ih iščekujem s ushitom uz potvrdu činjenice da je bio sjajan dramski i glazbeni program. Svake iduće Igre mjerit će se po 75. Igrama! Poštovana Martina, poštovani Marine, neće vam biti lako u godinama pred vama... Broj publike koji je nazočio izvedbama govori kakav je program bio. Dubrovnik je apsolutni grad kulture i turizma, uspio je pronaći formulu kako pomirit‘ turizam s kulturom! Nadam se da će se u nadolazećim Igrama koristiti javni trgovi i prostori i tako pokazati da postoji mjesto i vrijeme za svakoga, veliko vam hvala na sjajnim 75. Igrama, poručio je Franković.

image
Mihael Barisic/Cropix

Dobroslavić je kazao kako je dostojno obilježen 75. jubilej.

- Igre su bile izvanredne, odlične. Potvrdilo se i ovaj put da je moguć suživot i naših sugrađana, turizma i kulture. Nije jednostavno, ali je moguće. Po toj formuli moramo nastaviti. Čestitao bih svim dobitnicima nagrade Orlando, rekao je Dobroslavić, rekavši da čeka 76. Igre s jednakim iščekivanjem kao što je čekao 75. festivalsku sezonu.

- Hvala na podršci cijelom timu, umjetničkom vodstvu, ravnateljici. Naklon do poda svim našim suradnicima! Pronašli smo neke nove lokacije, našli smo jedan suživot Igara i Grada... Tražimo balans između želje i budućnosti, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali neka nas vode ljubav i poštovanje, navela je Filjak.

image
Mihael Barisic/Cropix

- Igre su se povezale s Gradom i to je najvažnije. Dogodilo se da je to jedna vrlo čvrsta poveznica između Grada i Igara, dogodio se šušur, dogodile su se polemike, razgovori, nastala je prava organska veza... Imali smo zanimljive kultne nastave, suvremene izričaje i naravno da se događa i ono pozitivno i negativno. Ali, uspostavila se ljubav između Igara i Grada... Iduće godine će biti tema koja je jako zanimljiva, potrudit ćemo se napraviti još bolje, možemo još više... Uspjeli smo napraviti fantastičan model, svima je bilo zanimljivo. Bilo bi mi jako teško da Zrinka Cvitešić nije dobila nagradu Orlando, izjavila je Bulić.

Medo Bogdanović također je uputila zahvale. Naglasila je kako će neke stvari trebati poboljšati da bi dogodine bilo lakše. Festivalski budžet je za 17 posto bio veći, ali je ravnateljica navela da i troškovi rastu. Povećana je prodaja za 30 posto, a otvarane su brojne liste čekanja...

- Mnogi su tako kupovali ulaznice za Igre i sukladno tome planirali ljetovanje u Dubrovniku, zaključila je Medo Bogdanović. 

18. rujan 2024 20:40