StoryEditorOCM
KulturaSVEČANOST U SPONZI

Dodijeljen ‘Orlando‘: Žiriji su očarani ‘Jelom‘ Zrinke Cvitešić i koncertom Papandopulo kvarteta, a Grand prix dobio Simfonijski orkestar HRT-a

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2024. - 11:49

Po 49. put dodijeljena je nagrada Orlando. Glumica Zrinka Cvitešić te Papandopulo kvartet dobitnici su nagrade Orlando za najbolje dramsko odnosno najbolje glazbeno ostvarenje na 75. Dubrovačkim ljetnim igrama. Grand prix Orlando za izniman umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u više festivalskih sezona pripao je Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije.

Glavni ravnatelj HRT-a, Robert Šveb, pozdravio je okupljene u atriju palače Sponza. Podsjetio je na dugu povijest nagrade, čestitao je umjetničkoj ravnateljici Igara, Martini Filjak, na prvoj godini vodstva.

- Hvala vam što zajedno gradimo tradiciju, neka i dalje živi umjetnost, neka i dalje živi Libertas, poručio je Šveb.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija te predsjednica Festivalskog vijeća Nina Obuljen Koržinek zahvalila je Filjak i njezinom timu, kao i ravnateljici Igara Ivani Medo Bogdanović.

- Imali smo kroz 45 dana dostojan obljetnički program, vrhunce kako u dramskom tako i u glazbenom programu. Ponovno smo imali onaj osjećaj da se o Igrama govori, da je publika i kritika prepoznala vrijednost i umjetničke dosege koje su umjetnici realizirali, rekla je ministrica, posebno naglasivši važnost HRT-a.

Članovi Papandopulo kvarteta (Nikola Fabijanić/sopran saksofon, Gordan Tudor/alt saksofon, Goran Jurković/tenor saksofon i Tomislav Žužak/bariton saksofon) održali su 8. kolovoza koncert u atriju Kneževa dvora. Nagradu je laureatima uručila ravnateljica Poslovne jedinice Produkcija HRT-a Marija Kosor.

image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix

- Hvala Vam na ovoj zaista laskavoj nagradi i tako toplom prijemu, veliku zahvalu upućujemo HRT-u i Igrama što su nas po drugi put uvrstili u program. Ovako divna nagrada nas ostavlja bez riječi, radije bismo svirali što će nam biti omogućeno pa smo sretni što smo došli s instrumentima, rekao je Žužak.

Potom su članovi Kvarteta izveli skladbu "Quartettino" skladatelja Dubravka Detonija koji je inače sjedio u publici. Istu kompoziciju izveli su i na koncertu u Dvoru.

Cvitešić je nagradu dobila za zaista zapaženu ulogu ‘Jele‘ u Vojnovićevom "Ekvinociju" u režiji Krešimira Dolenčića a koji je premijerno izveden 27. srpnja na novoj festivalskoj lokaciji – u istezalištu barki Posat. Nakon što joj nagradu uručio Šveb, glumica je rekla par riječi, sjetivši se na početku Joška Juvančića Jupe:

image

Zrinka Cvitešić nagrađena je Orlandom za ulogu Jele u Ekvinociju

Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix

- Dobila sam nagradu jer me HRT jako voli! Ove godine to ništa nije zasluženo! Šalu na stranu, mjesec dana se govori kako se "Ekvinocijo" ‘dogodio‘, ali nije se ‘dogodio‘, to je čisti primjer domino-efekta. Moja uloga na predstavi započinje čišćenjem ribe, a riba ‘smrdi‘ od glave. Dakle, Nina Obuljen Koržinek odabrala je Martinu Filjak, Martina Filjak Senku Bulić, Senka Bulić Kreša Dolenčića, a Krešo Dolenčić mene. Dogodila se ljubav svih ljudi koji su radili na predstavi, bilo bih nezahvalno bilo koga izdvojiti, dogodila se bezrezervna ljubav prema poslu i ljubav jednih prema drugima. Svi zajedno smo davali ideje za svaku scenu. Dogodila se da kolega kolegama nosi doma prati robu, imamo WhatsApp grupu koja ima 40 ljudi, kad sam stavila da sam dobila Orlanda, svi su mi poslali poruku, svi... Sve zbog ljubavi! Tako je bilo teško i nezahvalno u takvom okruženju biti loš u toj ulozi. Znam da sam dobra u tome jer mi je to rekao Maro Martinović, Nika Lasić poklonila mi je dubrovačke puce i rekla ‘dobrodošla među naše‘, rekla mi je Doris Šarić Kukuljica da sam dobra... Poklonila mi je krunicu od svoje bake! Prvi put sam u 25 godina doživjela da svi u publici stoje i plješću na poklonu i zbog toga vam svima hvala! Ovaj festival ima sve, povijest, ljubav, ljude koji ginu za ovaj festival, tu je Lina, Ivana, njihove cure, vozači, tehnika... Da završim neskromno kako mi je Krešo Dolenčić rekao: imam doma Oliviera, a sad imam Orlanda, mogu u penziju! - zaključila je Cvitešić u šaljivom tonu.

Grand prix Orlando uručila je ministrica Obuljen Koržinek, a preuzeli su ga ravnateljica Poslovne jedinice Glazba HRT-a Ivana Kocelj, koncertmajstor Orkestra Sergej Evseev te članica Orkestra, harfistica Mirjana Krišković.

image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix
image
Mihael Barisic/Cropix

- Golema je čast biti među devet odabranih dobitnika ‘Velikog Orlanda‘. Simfonijski orkestar HRT-a je peti najstariji simfonijski orkestar u Europi, ovo je motivacija za budućnost da se radi jednako dobro, ako ne i bolje! - navela je Kocelj.

Ovogodišnji Ocjenjivački sud nagrade Orlando za dramski program činili su: Petra Jelača (predsjednica), Željka Turčinović i Davor Mojaš (članovi) dok su Ocjenjivački sud nagrade Orlando za glazbeni program činili: Sanja Dražić (predsjednica), Petar Obradović i Alberto Frka (članovi).

Inače, nagrada je ustanovljena 1976. godine, a pokroviteljem je sve do 1991. godine bio informativno-politički mjesečnik "Izbor", da bi pokroviteljstvo 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija. Kao što sam naziv otkriva, nagrada je u obliku statue, replike Orlandova stupa koja je rad akademskog kipara Josipa Poljana.

Moderatorica dodjele bila je Nila Miličić Vukosavić, a glazbeno su je uveličali članovi Gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra HRT-a, kao i Papandopulo kvartet.

19. rujan 2024 04:06